Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Legendární automobily americké výroby Jeep Willys, Dodge WC-52 nebo Chevrolet G-7117 byly v pondělí odpoledne k vidění na prostranství před určickou sokolovnou. K uctění významného jubilea sedmdesáti let od osvobození a vítězství nad nacismem totiž připravil vojensko-historický spolek „4. prapor úderný“ unikátní podnik připomínající podíl příslušníků 1. československého armádního sboru na osvobozování Československa po boku Rudé armády.

Projekt symbolicky nazvaný Cesta vítězství si kladl za cíl oživit významnou úlohu československých vojáků v závěrečné fázi 2. světové války. Největší formace československé zahraniční armády, čítající v květnu 1945 téměř padesát tisíc příslušníků, totiž v rozmezí od 2. do 10. května 1945 osvobodila několik desítek moravských měst a vesnic, přičemž ztratila stovku padlých a téměř dvě stě raněných.

K připomenutí těchto historických událostí uskutečnilo na pět desítek nadšenců z různých míst České a Slovenské republiky mimořádnou výpravu po stopách bojů čs. vojenské jednotky. „Start našeho putování byl 1. května v Považské Bystrici a postupovali jsme přes Bytču, Púchov a Javorníky do Nového Hrozenkova a dál po trase Hovězí, Vsetín, Holešov. Naposledy jsme nocovali v Přerově,“ popsal dosavadní cestu vojenské jednotky její velitel, štábní kapitán Roman Moravec.

Proč se kolona zastavila právě v Určicích, vysvětlil její člen Petr Sehnálek, jinak kurátor Muzea Komenského v Přerově. „Shodou okolností jsem se doslechl, že zde existuje poměrně zachovalý fotografický archiv z posledních válečných dní, který jsem díky vstřícnosti starosty Vlastimila Konšela měl možnost prohlédnout. Tehdy vznikla myšlenka udělat zastávku právě v této obci,“ poděkoval Sehnálek.

Ovšem nejen proto. Osobní vazbu na Určice má také velitel jednotky Moravec. „Můj příbuzný, major pěchoty Moravec, byl bratranec mého dědečka, a ten do této obce opravdu vstoupil s 6. polním praporem, prakticky ji osvobozoval, i když odpor Němců už v této lokalitě nebyl zásadní. Je pro mě osobní čest, že tady mohu po sedmdesáti letech být,“ vyznal se Večerníku Moravec.

Při přechodu Javorníků vojensko-historická jednotka inscenovala bitevní ukázky s ustupujícími německými jednotkami u Hovězího, další den „dobývala“ Vsetín. V roce 1945 hlavní boje skončily v podstatě v Holešově, takže v Určicích měli možnost školáci ze školní družiny vidět především bojovou techniku a výzbroj.

Leckoho překvapily americké nápisy na vozidlech americké výroby, které se měly pohybovat na východní frontě. „Páteřní kostrou armádního sboru byla opravdu americká vozidla, která se používala na různé transportní účely, Sověti je totiž dostávali od Američanů v rámci zákona o půjčkách a nájmu. Naši vojáci je dostávali ze sovětských skladů,“ ubezpečil Moravec, že nejde o nějakou novodobou fabulaci. Zajímavostí je, že džípy měly stanovenou rychlost 30 MPH, což je necelá padesátka!

A jaký bude další program této kolony, která z Určic odjela ozdobena šeříky díky vedoucí Kulturního klubu Lence Buřtové? „Naše další trasa vede přes Boskovice a Kutnou Horu směrem na Prahu, kam máme plánovaný příjezd 6. května navečer. Ve škole v Horních Měcholupech pořádáme výstavu, následuje setkání s veterány armádního sboru, na 8. května pak máme naplánovaný pochod Prahou k uctění památku našich předchůdců,“ přiblížil vrcholné okamžiky putování Roman Moravec.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...