Příjemnou noc, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Galavečer DOTEKY MÓDY

V pátek 24. dubna krátce po devatenácté hodině se v Městském divadle v Prostějově konal již patnáctý ročník prestižní soutěže DOTEKY MÓDY. A jak je již tradicí, byl to velkolepý večer, který se nesl výhradně v duchu módy. K vidění byla prvotřídní módní podívaná  pod vedením Střední školy designu a módy Prostějov, nechyběla hvězdná porota a neotřelý humor Tomáše Hanáka. To vše za bedlivého pozorování mediálního partnera, kterým byl také letos PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Módní galavečer zahájila inspirativní přehlídka studentů domácí Střední školy designu a módy Prostějov, v níž byly předvedeny maturitní a klauzurní práce. Následně začalo velké finále soutěžních modelů. Celkem šestnáct finalistů v kategorii „Oděv“ bojovalo o první místo a ceny v hodnotě 12 000 Kč. Během přehlídky diváci mohli zhlédnout jak nositelné modely, tak i elegantní, extravagantní či výtvarně zaměřené. Studenti z České a Slovenské republiky předvedli kolekce, v nichž byla zastoupena snowboardová móda, ta na lyžování a sáňkování, ale také inspirovaná komiksy či modely tvořené sublimační technikou. Nechyběly ani vzorky geometrického původu, kolekce dámských vycházkových plášťů, oděvy stvořené gotickou subkulturou, britskou metropolí, ručně vyšívané kolekce inspirované slovenským folklórem nebo svatební šaty budoucnosti či například kolekci inspirovanou Egyptem.

„Líbí se mi, že je tu tento rok hodně nositelných kolekcí, sama bych si asi i nějaký model zakoupila a vzala třeba na ples či jinou společenskou akci,“ prozradila divačka Aneta Bílá. „Já si netroufám říci, kdo vyhraje. Kolekce, které jsou nositelné, jsou hodně vyrovnané a stejně tak mi to připadne i u extravagantních modelů, takže jsem zvědavá, koho nakonec porota zvolí. Koneckonců názor diváků není brán v potaz. (úsměv) Příští rok by se mohla udělat i soutěž pro diváky, kdybychom o přestávce například formou hlasovacích lístků zvolili vítěze diváků,“ navrhla přes Večerník inovaci Kamila Šťastná.

Svůj model předvedl i Tomáš Hanák, který kočičí chůzí neboli catwalk nakráčel na pódium a sám si jej i uvedl slovy: „Nyní přichází Tomáš Hanák a doplněk,“ přičemž v ruce držel hasicí přístroj. Známý herec a konferenciér tím pobavil plný divadelní sál. O absolutním vítězi pak rozhodovala porota složená převážně z profesionálních návrhářů, jakými bezesporu jsou Lukáš Lindner, Zuzana Machorková, Lada Vyvialová či Yvona Leitnerová, které doplnili zástupci významných oděvních firem.  

 Galavečer DOTEKY MÓDYVe druhé části večera pak diváci byli svědky skutečné módní show v podání známé módní návrhářky Yvony Leitnerové. Poté již následovalo samotné vyhlášení. Na bronzové příčce se umístila kolekce s názvem „DISASTERS“ studentů Vyšší odporné školy oděvního návrhářství a Střední průmyslové školy oděvní Praha. Její hlavní inspirací bylo rozpoutání vichřice doplněné poselstvím slavné Sibyly „Jak moře vzedmuté a vše kolem pozmění, pak země praská a skály pukají.“ Druhé místo odborná porota přiřkla studentům ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti s kolekcí inspirovanou lehkostí pohybu a ženské krásy „LEHKOST BYTÍ“. Modely byly prostorově modelovány a tvořily triptych času. Absolutním vítězem se pak stala kolekce „ČERVENÁ LINIE“, která byla vytvořena z technické koženky a červeného úpletu. Hlavní myšlenkou zde byla extravagance a čistá linie, jenž se podtrhne červeným prošitím. Inspirací byly geometrické tvary a ostré hrany při řezání plechu. „Jsem strašně nadšená, vůbec jsem to nečekala,“ radovala se z prvního místa studentka Střední školy oděvní, služeb a ekonomiky z Červeného Kostelce.

„Letošní Doteky módy se mi líbily, i když jsem očekávala trochu lepší atmosféru a nadšení diváků. Některé prezentované modely byly velmi nápadité a originální, jiné již trochu okoukané. Celkově ve mně ale celý večer zanechal dobrý a příjemný pocit. Příští rok se určitě opět přijdu podívat na návrhy mladých talentů,“ uzavřela galavečer s úsměvem divačka Michaela Polášková.

A co říkala na vítěze ředitelka pořádající Střední školy designu a módy? „Měla jsem jiný typ... (úsměv) Ale jelikož bylo tentokrát v porotě tolik návrhářů, tak se v hodnocení projevila invence a výtvarno, takže vítězný model tomuto plně odpovídá. Módní návrháři mají ale ten nejsprávnější pohled, takže jejich hodnocení respektuji,“ poznamenala pro Večerník Ivana Vaňková.

Na ohlédnutí za 15. ročníkem Doteků módy se můžete těšit již v příštím vydání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...