Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Nadcházející fotbalový ročník 2020/2021, který startuje v profesionálních soutěžích o tomto víkendu, s sebou přináší hodně novinek a otazníků. Jistotou je nižší počet čtrnácti týmů, který je výsledkem nestandardního konce jarní „koronavirové“ sezóny. Jasné také je, že na čele se bude hrát pouze o jediné postupové místo, zatímco na opačném pólu zůstávají dva sestupující. Nikdo ovšem pořádně neví, jak se přesně bude postupovat v případě koronavirové nákazy u některého hráče. Přesto se Ligová fotbalová asociace snažila definovat nejrůznější možné varianty, aby nejistot během sezóny bylo co nejméně.

Většina komentářů se zatím shoduje v tom, že zkrácená sezóna, v níž se odehraje pouze šestadvacet kol, bude mnohem náročnější. Nižší počet účastníků znamená, že výsledek každého zápasu bude mít v konečném účtování o to větší váhu. Přesto ale nebude třeba po podzimu úplně zoufat, komu se úvodní tucet kol nevydaří, neboť na jaře čeká na všechny standardní porce šestnácti kol a bude možnost leccos napravit.
Jelikož z první ligy tentokrát nikdo nesestoupil, adeptů na jediné postupové místo bude i v tomto ročníku stále hodně. Ve hře je bezesporu asi jako největší favorit pražská Dukla, na záda mu bude nejspíš nejvíce dýchat rival z hlavního města Viktoria Žižkov, o comebacku sní i Hradec Králové a Jihlava, jejíž ekonomická kondice není úplně růžová.
Obtížnější bude předpovědět, komu se budou honit hlavou sestupové starosti. V posledních ročnících platilo, že nováčci si příslušnost v soutěži udrželi. Na posledních dvou sestupujících týmech se prokázalo, že více než sportovní kritéria jsou ve hře ta finanční, protože Sokolov i Vítkovice opustily profesionální soutěž právě z těchto důvodů. Především u prvně jmenovaného tradičního druholigového účastníka by to loni v létě nikdo nečekal, což potvrzuje předešlá slova o obtížnosti předpovědí.
Jestliže se Táborsko vrací do soutěže po jediné sezóně ve třetí lize, pro Blansko je postup přece jen větším zážitkem. A právě lídr z MSFL se silným finančním zázemím může patřit k černým koňům nadcházejícího ročníku. Zajímavých jmen v kádru má dostatek, zkušené vedení rovněž, otázkou pak bude souhrnný projev na hřišti.
Poměrně nevyrovnané výkony provázejí Třinec a Varnsdorf, které se v průběhu sezón objevovaly v různých patrech tabulky. Pomalejší rozjezd mívá Vlašim, spíše odchody postihly Ústí nad Labem. Problémy zřejmě bude mít Líšeň, jejíž kvalitnější hráče odčerpává především Zbrojovka, která naopak posouvá mladé talenty hned do několika klubů včetně Prostějova a Blanska.
Na horní polovinu tabulky bude chtít po opakovaných deklaracích z minulých ročníků zaútočit i eskáčko, které si atmosféru druhé ligy už dostatečně osvojilo. Po zkrácené a ne úplně reprezentativní jarní sezóně bude na podzim čas, aby nová herní koncepce začala přinášet své ovoce.

 

Soupiska 1.SK Prostějov, sezóna 2020/2021

BRANKÁŘI
1 Michal Mucha 1992
27 Miroslav Bréda 1994

OBRÁNCI
13 Michal Stříž 1994
15 Daniel Bialek 1997
16 Lubomír Machynek 1994
21 Aleš Schuster 1981
5 Roman Bala 1997
Šimon Šmehyl 1994
24 Martin Sus 1989

ZÁLOŽNÍCI
22 Michal Zapletal 1998
23 Oleksandr Pernatskyi 1995
Jakub Matoušek 1999
Štěpán Langer 2000
David Jurásek 2000
8 Solomon Omale 1999
11 Athanasios Fokaidis 1999

ÚTOČNÍCI
12 Jan Šteigl 1995
99 David Píchal 1999
Jiří Spáčil 1999
Martin Sedlák 2000
Martin Zikl 1999

REALIZAČNÍ TÝM
trenér: Pavel Šustr
asistenti trenéra: Tomáš Hunal
Matěj Vybíhal
trenér brankářů: Petar Aleksijevič
vedoucí týmu: Martin Musil
masér: Libor David
kustod: Tomáš Čepa

VEDENÍ KLUBU
předseda klubu: František Jura
ekonomický ředitel: Ivan Polák
technický ředitel: Tomáš Čepa
sportovní ředitel: Ladislav Dudík
sportovní manažer: Karel Kroupa

 

PŘÍPRAVA V KOSTCE

SK Uničov – 1.SK Prostějov 1:1 (0:1)
Branky: 50. Komenda – 44. Omale z penalty
1.SK Prostějov: Mucha – Šmehyl, Bialek, Bala, Sečkář – Omale – Fokaidis, Langer – Matoušek, Sedlák, Jurásek.
Střídali: Pitroň – Šteigl, Stříž, Machynek, Spáčil, Píchal, Zapletal, Pernackij. Trenér: Pavel Šustr.

1.SK Prostějov – Viktoria Otrokovice 6:0 (2:0)
Branky: 29. Šteigl, 37. Zapletal, 54. Píchal, 70. Jurásek, 81. Sklenář, 89. Matoušek.
1.SK Prostějov: Bréda – Šmehyl, Machynek, Pernackij, Stříž – Fokaidis, Spáčil, Sklenář, Zapletal – Píchal, Šteigl.
Střídali: Pitroň – Omale, Langer, Sečkář, Sedlák, Matoušek, Jurásek. Trenér: Pavel Šustr.

FC Fastav Zlín – 1.SK Prostějov 1:2 (1:0)
Branky: 14. Martínez – 51. Píchal z penalty, 61. Spáčil.
1.SK Prostějov: Bréda (46. Mucha) – Šmehyl, Bala (68. Schuster), Bialek (74. Machynek), Stříž (68. Sečkář) – Langer (46. Spáčil), Fokaidis (58. Sedlák), Sklenář (46. Omale), Zapletal – Píchal (74. Pernackij), Matoušek (58. Jurásek). Trenér: Pavel Šustr.

SK Sigma Olomouc – 1.SK Prostějov 3:0 (1:0)
Branky: 9. Nešpor, 57. Vepřek, 80. Sečkář vlastní
1.SK Prostějov: Mucha (46. Bréda) – Šmehyl, Bialek (46. Machynek), Schuster (69. Pernackij), Stříž (69. Sečkář) – Matoušek (46. Langer), Omale, Kopřiva (57. Spáčil), Zapletal – Píchal (57. Fokaidis), Zikl. Trenér: Pavel Šustr.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...