Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Druhou sezónu po sobě má Prostějovsko dva zástupce v krajském přeboru, když se ke Kralicím na Hané přidala před minulou sezónou také Lipová. Ta to hned rozbalila naplno a v první polovině nedohrané sezóny skončila na čtvrtém místě. Coby nováček tým trenéra Růžičky ukázal, že dokáže zaskočit kdekoho. Kralice naopak opět trochu tápaly, a to zejména ze začátku sezóny. Nedávaly vůbec branky, ztrácely body, často zbytečně. Později se ale trochu do hry vpravily a z posledního místa nakonec poskočily výše. Přesto zásah v podobě koronavirové stopky soutěží a jejich předčasného ukončení znamenal přece jen jistotu záchrany.

Od obou týmů ale nyní zaznívají prakticky stejné ambice. Jelikož v Lipové už dříve sdělili, že krajský přebor je pro tým strop, mohou se nyní soustředit na obhájení podzimního umístění. Také Kralice na Hané však budou chtít jít výš než na jedenácté místo. Pomoci jim k tomu mají nejen posily, ale také již sedmačtyřicetiletý Petr Gottwald, hrající trenér týmu.
Jaké jsou tedy cíle týmů? Co trenéři od svých hráčů čekají? Nejen to se dozvíte na následujících řádcích.

Kralice posílily mládím i zkušenostmi. A chtějí výš

Těžký podzim mají za sebou hráči Kralic na Hané. K týmu přišel nový ouč, mužstvo muselo rychle zapomenout na nepodařenou sezónu 2018/2019. Jenže ani ta další se příliš nepovedla, Kralice na Hané skončily na ne zrovna populární jedenácté příčce. I když mohlo být hůře, vstup do ročníku měly totiž hororový. A až v průběhu podzimu se začal tým dostávat do větší pohody a, co je stejně důležité, k bodům.
Nyní mají Kralice plán na to, jak další ročník proměnit v úspěšný. Třeba díky novým posilám. „Přišly nám dorazové ročníky z 1.SK Prostějov, některé už zapracováváme do základu. Pozitivní je, že pravidelně trénují, jsou zvyklí na časté tréninky. Účast na nich je momentálně vysoká,“ pochvaluje si Petr Gottwald. Kralice navíc zaznamenaly také jeden příchod zkušenějšího hráče Zdeňka Merty. „Má zkušenosti se třetí ligou a s divizí. Hodí se nám i stylem hry, preferujeme totiž spíše útočnější pojetí,“ přiblížil Petr Gottwald. Sám pak rovněž figuruje v sestavě. Ač je mu už 47 let, během přípravy ukazoval, že má týmu co dát nejen jako trenér. Tým se nicméně musel vyrovnat s jedním citelným odchodem, opustil ho brankář Huňka, který zamířil do Konice. A tak spoustu prostoru by měl dostávat Lukáš Peka, kmenový brankář 1.SK Prostějov.
Kralice na Hané v současnosti marně vzpomínají na roky, kdy se jim dařilo dostat i těsně za špičku tabulky. A Petr Gottwald se netají tím, že by na ně chtěl navázat. „Prioritou je záchrana, chceme se ale posunout do středu tabulky. Jaro už by bylo těžké na nahánění bodů, to už soutěže finišují. Cílem tak je co nejvíce bodíků uhrát na podzim. A pokud možno doma vyhrávat,“ vyjádřil se lodivod. Ten musí rovněž doufat, že se mu trošku gólově probere střelec Josef Cibulka, ke kterému navíc přibyl progresivní a velmi dobře střílející útočník Patrik Gábor. I kralický ofenzíva tak dostala nový impuls, což může být jen dobře. Právě na neproměňování šancí Kralice v uplynulém roce ve velkém doplácely.
Přestože by ale kouč Kralic rád hrál pochopitelně co nejvýše, drží se nohama na zemi. Uvědomuje si totiž, že umístění v krajském přeboru není všechno. „Soutěž je kvalitní. A velmi vyrovnaná, první klidně může vyhrát s posledním,“ upozorňuje.

Hráčská soupiska:
Brankáři
Peka Lukáš 2001
Obránci
Merta Zdeněk 1986
Hlačík Jan 1995
Prokop Michal 1997
Jurtík Adam 2001
Rus Adam 2000
Záložníci
Němčík David 1998
Baran Michal 1993
Šup Ondřej 2001
Vincourek Matěj 1997
Novotný Ondřej 1994
Štverák Michal 2001
Lexa Alois 1994
Dračka Jaroslav 1999
Neoral Martin 1987
Gottwald Petr 1973
Útočníci
Gábor Patrik 1997
Cibulka Josef 1990

Příchody: Merta Zdeněk (Jezernice), Jurtík Adam (1. SK Prostějov), Šup Ondřej (1. SK Prostějov), Gábor Patrik (1. SK Prostějov), Štverák Michal (1. SK Prostějov). Odchody: Huňka Patrik (Konice), Kadlec Ondřej (Dub nad Moravou), Blahoušek Michal (Kozlovice)

Lipová chce opět čeřit vodu v horní polovině

Na vynikající půlrok v Clen4you krajském přeboru mužů Olomouckého KFS bude navazovat loňský nováček SK Lipová. Ten v minulé sezóně završil vydařený podzim na čtvrté pozici průběžné tabulky a herně působil dojmem, že má na to vysoké umístění uhájit. Koronavirem předčasně ukončená soutěž mu to znemožnila, ovšem teď je tu nový ročník 2020/21. A v něm chtějí Lipovští znovu být dravou štikou brázdící vody horní poloviny tabulky krajského přeboru.
„Předchozí sezóna nám vycházela opravdu skvěle, dá se říct až nad původní očekávání. S výkony, výsledky i průběžnou čtvrtou pozicí jsme byli hodně spokojení, proto velká škoda, že jarní část musela být kvůli epidemii zrušena,“ ohlédl se s logickou lítostí trenér SK Pavel Růžička.
Stejně jako všichni ostatní strávili i jeho svěřenci většinu března a celý duben převážně zavření doma. „My jsme pak rozjeli společnou přípravu od června s tím, že si zkraje července dáme ještě týden pauzu. Nakonec jsme se však s klukama domluvili, že budeme trénovat nepřetržitě až do startu soutěže a případnou dovolenou si každý vybere průběžně,“ informoval Růžička.
Z uplynulých deseti týdnů měl příznivý dojem. „Všechno probíhalo normálně a bez větších problémů, odehráli jsme tři přátelské zápasy. V Přerově se nám povedlo zvítězit 4:3, ve Skašticích jsme podlehli 2:3 a doma s Boskovicemi při generálce 1:2. Silní soupeři nás dostatečně prověřili, utkání měla svou kvalitu,“ zmínil kouč.
Během dlouhé přestávky sčítal nemálo změn v kádru. „Odešli Radek Štěpánek do Určic, Petr Novák do Ptení, David Drexler do Moravské Třebové a Petr Dostál do Rakouska. Příchodů máme ještě víc, jako nové posily dorazili Ondřej Král z Dražovic, Tomáš Hrušák z Kojetína, Lukáš Obruča z Pačlavic, Tomáš Musil z 1.SK Prostějov a Zdeněk Stryk jako volný hráč,“ vyjmenoval Růžička s tím, že další příchody jsou v jednání.
Aktuální formu svého kolektivu nechtěl příliš odhadovat. „Ale je pravda, že po té hráčské obměně se ještě trochu dáváme dohromady a ne všechno možná bude hned optimální. Na druhé straně věřím, že nějakou kvalitu rozhodně máme a k úvodnímu střetnutí do Ústí u Hranic nepojedeme předem poražení. Byť soupeř je velice silný, maximálně mu vyšla příprava a společně se Šternberkem považuju právě Ústí za největšího favorita. My bychom tam rádi získali aspoň bod,“ přál si lodivod před vstupním duelem.
Po loňské pozitivní zkušenosti nehodlá klást obecně nízké cíle. „Chceme se v krajském přeboru trvale zabydlet a pohybovat se v horní půlce tabulky. Úroveň soutěže sice šla v posledních letech dost nahoru, ale na to jsme se snažili nachystat už před rokem a totéž platí i teď. Důležité je chytit začátek, pravidelně bodovat, nabrat sebevědomí. Potom můžeme v poměrně nabité konkurenci zase patřit k lepším mužstvům a třeba se opět pohybovat okolo toho čtvrtého pátého místa,“ nadhodil.

Hráčská soupiska
Brankáři
Tomáš Holásek 1993
Radek Vybíhal 1990
Jakub Výmola 2000
Obránci
Ondřej Král 1991
Ondřej Milar 1998
Tomáš Musil 2000
David Pekař 1994
Michal Takáč 1987
František Žilka 1990
Záložníci
Jan Horák 1990
Tomáš Hrušák 1993
Jakub Jamrich 1993
Tomáš Kvapil 1999
Sebastian Palla 1992
Zdeněk Stryk 1995
Matěj Vybíhal 1990
Útočníci
Lukáš Hrabálek 1999
Lukáš Obruča 1997
Denis Přikryl 2000
Příchody: Ondřej Král (Dražovice), Tomáš Hrušák (Kojetín), Lukáš Obruča (Pačlavice, Tomáš Musil (1.SK Prostějov), Zdeněk Stryk (volný hráč). Odchody: Radek Štěpánek (Určice), Petr Novák (Ptení), David Drexler (Moravská Třebová), Petr Dostál (nižší soutěž v Rakousku).

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...