Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný,“ zní okřídlená slova z Vančurova Rozmarného léta. Letos se hodí spíše pro jaro: kvůli koronavirovým zákazům člověk nemohl prakticky nic – zůstaly mu fakticky jen práva pracovat a být doma. Kulturní a společenské akce se nekonaly, sport byl zakázaný – snad kromě běhání. Vše se navíc uvolňovalo jen postupně. A do toho „slušivé“ náhubky a podivné ticho, které se táhlo ulicemi měst.

Nyní je zde ale srpen, blíží se září a (pokud nepočítám do školy se netěšící děti) čas k radosti: už těsně před prázdninami se pomalu vrátily větší akce. A i když vše ještě není jako zastara, Prostějov ožil. Jsme na startu „babího“ léta, jehož program láká na řadu hvězd tuzemské hudební scény v čele s legendárními zpěvačkami Helenou Vondráčkovou a Hanou Zagorovou či slovenskou hvězdnou skupinou No Name. V září se již všichni těší na tradiční hody alias Hanácké slavnosti. Pokud vše klapne, bude to veselice, jak má být. Připraven je odložený Wolkerův Prostějov, ještě do konce srpna máte možnost prohlédnout si nejen radniční věž. Říjen by zas měl být ve znamení oslav 630 let od založení města, které by měly být vskutku velkolepé. Komornější průběh, nikterak ovšem nudný, slibují Dny evropského dědictví. Ty zpřístupní mnohé památky včetně jejich zákoutí podobně jako třeba prohlídky se studenty a studentkami SOŠPO. A pozadu nezůstává ani letní kino na nádvoří prostějovského zámku.
Na následujících šestnácti stránkách vám zkrátka nabízíme náhled do všeho zajímavého, co se na podzim chystá. Akcí je požehnaně: na své si přijdou milovníci hudby, architektury, tance, historie i současnosti. Hodně radosti čeká také milovníky dobrého jídla a pití nebo třeba básní.
Město Prostějov tak po nucené pauze ožilo. A opět se stalo kulturním centrem nejen celého regionu, ale celé Hané. Pojďte se nyní s námi podívat, co všechno nabízí…

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...