Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Karty se pomalu rozdávají a na světě jsou první kandidátní listiny politických stran, hnutí či koalic do voleb pro nové složení Zastupitelstva Olomouckého kraje. Ty se uskuteční první říjnový víkend a tak kampaň pomalu, ale jistě startuje. Je tudíž ten správný čas, podívat se, kdo že se to vůbec o hlasy voličů uchází. Jasným favoritem bude hnutí ANO 2011, které v celé České republice ve všech průzkumech s převahou drtí veškerou konkurenci a ani v Olomouckém kraji se nedá čekat nic jiného než jeho vítězství. O druhou příčku i co nejvýhodnější pozici pro vyjednávání koaliční spolupráce a vůbec zbývající místa v zastupitelstvu se ale nepochybně strhne velký boj. Je zřejmé, že 2. a 3. října bude ve hře hodně!

Ponechme ale nyní stranou volební předpovědi. Večerník v první fázi hlavně zajímalo, kolik kandidátů z Prostějovska se bude ucházet o křeslo v krajském zastupitelstvu a jaké mají šance. O současném hejtmanovi a rodákovi z Výšovic Ladislavu Oklešťkovi, který se nedávno přestěhoval Prostějova, není pochyb. Bude lídrem vládnoucího hnutí ANO 2011 a tedy i jasným favoritem na křeslo hejtmana. „Pro obyvatele Prostějovska je dobrá zpráva, že o práci v krajském zastupitelstvu má dál zájem i primátor František Jura nebo úspěšná starostka obce Vranovice-Kelčice Irena Blažková. Z tohoto regionu jsou na kandidátce ale i další zajímavé osobnosti,“ prozradil Milan Passinger, krajský manažer hnutí ANO 2011.
Kdo další má šanci v pětapadesátičlenném Zastupitelstvu Olomouckého kraje hájit zájmy našeho regionu? Pojďme popořadě. Jako vůbec první odryli své karty sociální demokraté, kteří při tiskové konferenci v Klášterním Hradisku v Olomouci oficiálně podepsali koalici s Patrioty Olomouckého kraje. Na společné kandidátce je plný tucet osobností z prostějovského regionu. Největší ambice uspět má „trojka“ Ladislav Hynek, současný náměstek hejtmana pro školství, kulturu a sport. Je velkou otázkou, zda-li se dostane i na Pavla Holíka z devátého místa. Bývalý poslanec a šéf prostějovské záchranky se bude muset hodně snažit. Na 54. místě kandidátky se objevilo jméno Aloise Mačáka, který se tak pokouší o comeback na úřad, kde dříve dělal náměstka hejtmana.
Jedním z „černých koní“ v krajských volbách má být ODS. „Modří ptáci“ jsou součástí současné vládnoucí koalice v Olomouckém kraji a vedení strany by si přálo výrazně zlepšit volební výsledek z roku 2016, kdy získali necelých osm procent hlasů voličů. Na pátém místě kandidátky figuruje náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, na osmém pak živnostník z Kostelce na Hané Radek Wagner. Místo na kandidátní listině ODS přijal i starosta Držovic Jaroslav Studený, který se bude o hlasy voličů ucházet z 15. místa. „Samozřejmě budu usilovat o mandát v krajském zastupitelstvu, vždyť Prostějov potřebuje na kraji zastání,“ řekla Večerníku Milada Sokolová. Občanští demokraté mají na své kandidátce celkem jedenáct osob z prostějovského regionu.
Na úspěch si brousí zuby i komunisté. A zcela objektivně řečeno, určitě nejsou bez šancí. Jedničkou na kandidátce KSČM je předseda prostějovských komunistů Ludvík Šulda! „Naše kandidátní listina prošla na poslední chvíli řadou změn, ale je na ní celkem dvanáct odborníků z Prostějovska. Pro náš region považuji za důležité, že lídrem kandidátní listiny se stal prostějovský zástupce, v tomto případě moje osoba,“ glosoval situaci u komunistů Ludvík Šulda.
Ale máme tu dalšího Prostějovana v čele jedné z kandidátních listin. Lídrem hnutí Svoboda a přímá demokracie je poslanec a „pravá ruka“ Tomio Okamury Radim Fiala. Na šestém místě kandidátky figuruje prostějovský zastupitel Pavel Dopita, na desátém pak jeho kolega Martin Křupka a zdejší region zastupuje ještě další sedmička kandidátů z Prostějovska.
Novým hráčem na scéně je hnutí Trikolóra, které vsadilo na spoluzakladatelku a olomouckou poslankyni parlamentu Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, dvojkou je Aleš Hrubý, který ještě donedávna žil v Plumlově a na čtvrtém místě najdeme ryzího Prostějovana Jaroslava Skopala. Osmičkou je František Konšel z Křenůvek.
Před krajskými volbami pak došlo ke spojení několika stran i hnutí, kdy se v jednu koalici spojili KDU-ČSL, Zelení, TOP 09 a ProOlomouc. Tyto politické subjekty pak vytvořili koaliční spojení s názvem Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj, jehož lídrem je předseda lidovců Marian Jurečka. A Prostějovsko zde má jedenáctihlavé obsazení. Nejvýše postavený je kostelecký starosta František Horák, který má zcela nepokrytě nejvyšší šance získat mandát v krajském zastupitelstvu. U ostatních zástupců se už šance výrazně tenčí, neboť Aleš Matyášek (12.), Zlata Mádrová (19.), Ladislav Bílý (27.), Martin Hájek (34.) a další jsou na listině hodně upozaděni...
Olomoucký kraj je pak jediný, kde Piráti nekandidují samostatně, nýbrž v koalici, a to se Starosty a nezávislými. Lídrem jejich kandidátky bude manažer Josef Suchánek. O dalších kandidátech neznámo.
Jak vidno, zástupců z prostějovského regionu je na kandidátních listinách poměrně hodně. Ponechejme ale na voličích, kam až je posunou v říjnových volbách do Zastupitelstva Olomouckého kraje.

 

Speciální přílohu KRAJSKÉ VOLBY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. června

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...