Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Některé hůře, jiné lépe. Tak vyvázly z posledních tří měsíců plných zákazů, omezení a nejistoty firmy z Prostějovska. Část z nich, zejména ty textilní, se přímo zapojila i do pomoci, pozadu však nezůstaly ani další. Společnosti se hlavně snažily přežít, z námi oslovených naštěstí žádná nepřistoupila k hromadnému propouštění.

„K propouštění jsme přikročit nemuseli, ani to neplánujeme. Naopak jsme se snažili zajistit práci i těm, kteří by náplň práce v současném období neměli. Například jsme na přechodnou dobu přesunuli obchodní zástupce do výroby,“ uvedl ředitel prostějovského závodu Michal Šoman.
Palírna přesto problémy pocítila. „Palírna U Zeleného stromu funguje během současné krize bez větších omezení. Projevil se však efekt předzásobení našich odběratelů v závěru loňského roku, kdy došlo ke zvýšení spotřební daně. Ten jsme sice předpokládali, ale přidal se k němu pokles objednávek ze strany velkoobchodů, které dodávají produkty pro hospody a restaurace. Proto jsme měli dvakrát celozávodní dovolenou, abychom nevyráběli „na sklad“,“ vysvětlil dále Šoman. Některé jiné firmy ale to štěstí neměly. Například Toray a Mubea dočasně zastavily výrobu. „Od konce března jsme museli omezit výrobu našich textilních materiálů, využili jsme velikonočních svátků a v těchto zkrácených týdnech jsme nevyráběli. Podobně jsme částečně zastavili výrobu i v týdnech květnových svátků,“ potvrzuje Josef Konečný, jednatel Toray Textiles Central Europe.
Jinde se jelo dále, ale s přísnými hygienickými pravidly. „Kromě dezinfekce a podobně šlo o rozdělení směn, aby se lidé nesetkávali,“ uvádí ředitel výroby slévárny Annahütte Milan Sosík.
Právě těžký průmysl a celkově strojírenská výroba očekávají problémy. „Všechno je silně paralyzované. My pak máme partnery v Itálii, takže jsme také zaznamenali kvůli tomu pokles zakázek. Už se to tam ale rozjelo,“ uvádí Milan Sosík. „V současnosti vyrábíme velmi omezeně, pouze v některých dnech v měsíci, tak abychom byli schopni pružně reagovat na objednávky zákazníků. Objednávky jsou nyní podstatně nižší než vloni, ale považujeme za důležité rychle reagovat a být schopni okamžitě rozjet výrobu naplno, jakmile zákazníci začnou standardně objednávat,“ přitakává Konečný.
Na druhou stranu jiné firmy vyvázly prakticky bez šrámů. „Část byznysu HOPI Holdingu byla zasažena, ale logistické jádro HOPI Česká republika funguje bez problémů dál. Děláme logistiku převážně potravin a ty musely proudit krizi navzdory. Této stability si všimli i zaměstnanci. Rapidně se během krize zvýšila poptávka po práci v HOPI,“ informoval mluvčí firmy Jan Škoda. Zdůrazňuje navíc to, že vzdor zprávám z Úřadu práce ČR o propouštění v některých podnicích HOPI tímto směrem nejde. „Z důvodu koronaviru jsme nepropustili jediného zaměstnance. Naopak jsme nabírali pracovité lidi z rozhýbaného trhu. Interně jsme byli na nový způsob práce připraveni,“ uvádí. Jak se navíc ukazuje, některé naplánované nebo rozestavěné projekty nových průmyslových hal v Prostějově běží krizi navzdory dál. Společnost HOPI se tak pustila do práce a začala stavět na vedlejším pozemku další komplex. A ani Maier podle informací poskytnutých firmou nezastavil přípravu nového závodu. Přesto ale některé firmy nabádají k opatrnosti. „To nejhorší podle mě teprve přijde. Nic není pryč,“ varuje Milan Sosík.

 

Chcete vědět, jak jsme všechno prožívali a co vše museli zvládnout? Skočte si koupit speciální přílohu NÁVRAT ZPÁTKY, která je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Zakoupíte od pondělí 25. května u všech dobrých prodejců tisku!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...