Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tenhle projekt neměl na růžích ustláno od samého začátku. Nejprve šly po Kralicích fámy, že v areálu firmy Spreso vyroste spalovna odpadů. Pak se v této souvislosti hovořilo o překladišti odpadů. Ve finále vyšlo najevo, že by se mělo jednat o kompostárnu, která by navázala na předchozí projekt, po němž tu zůstala zátěž v podobě více jak 20 000 tun odpadu. Ovšem místní se postavili proti jakékoliv další aktivitě a investor musel ustoupit. Co bude dál se zanedbaným areálem, kam je nyní zakázán vstup, není v tuto chvíli vůbec jasné...

Skupina EFG koupila kompostárnu v Kralicích na Hané od společnosti Spreso v roce 2018. Ta zde předtím necelých deset let provozovalo kompostárnu, ukázalo se však, že svážené odpady rozhodně nebyly pouze biologického původu, jak by tomu u kompostárny mělo být. Zbytky plastů či kovového odpadu pak místní nacházeli i na okolních polích, kam byly převáženy. Ukončení provozu v areálu tak v Kralicích uvítali. Po špatných zkušenostech se totiž zdejší postavili proti opětovnému provozu.
Na druhou stranu společnost EFG opakovaně deklarovala, že ekologickou zátěž zlikviduje a dál bude v areálu kompostárnu provozovat zcela v souladu se zákonem. Důvěru místních ani vedení obce si však ani opětovně nezískala a na podzim loňského roku svůj podíl ve firmě Spreso prodala. Zároveň si ponechala pootevřená zadní vrátka. „Energy financial group není již vlastníkem společnosti Spreso. Avšak s ohledem na doložku výhrady zpětné koupě ve smlouvě o převodu podílu může za určitých podmínek opět do společnosti vstoupit. Toto právo EFG uplatní pouze v případě až bude mít jistotu, že se příslušné orgány samosprávy budou ochotny vstřícně postavit k problému,“ vyjádřil se Milan Rozlivka z EFG.

Zastupitel: „Firmy byly propojené“

Dle místních zastupitelů firma EFG nepostupovala férově. „Podle našich informací existuje přímé personální spojení mezi společnostmi EFG a Spreso. Proto jsme neměli důvěru, že by problém se skladováním škodlivého odpadu nepokračoval. Navíc areál kompostárny je nevhodně umístěný a vítr by zápach z něj mohl roznášet do městyse. Kromě toho mohlo dojít i k ohrožení spodních vod. Osobně jsem velkým fandou kompostování, nicméně případná kompostárna by u nás měla vzniknout jinde a za zcela jiných podmínek,“ vyjádřil mínění většiny místních zastupitel Radim Maleček, kterého se Večerník zeptal, co bude s areálem dál? „To zatím nikdo neví, aktuálně v této věci probíhají právní kroky, do nichž nevidím. Faktem je, že jsou v areálu umístěny cedulky se zákazem vstupu. Jsou tam místa, kam se člověk může propadnout i do třímetrové hloubky plné bahnitého odpadu,“ upozornil Maleček.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...