Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 pujmankaProblémy v městském domě Pujmanovy ulici 10 se táhnou dlouho. Informace o mejdanech na chodbách, křiku, alkoholu a sprostých nadávkách se na stránkách Večerníku objevily už před šesti lety. Situace se zde zlepšila jen přechodně, nyní desítky nespokojených nájemníků podepsaly petici, ve které upozorňují na neutěšený stav. „Dochází k rušení obyvatel nepřiměřeným hlukem, krádežemi a urážkami.

V domě bydlí lidé, kteří tu nemají pobyt a využívají přitom služeb placených obyvateli domu,“ píše se mimo jiné v textu petice směřované na Domovní správu Prostějov. Zatím ji podepsalo přes čtyřicet lidí.
Nájemníci domu stojícího kousek od bývalého areálu Oděvního podniku vidí problém zejména v tom, že na nedaleké ubytovně byly po celé řadě excesů zakázány po Novém roce návštěvy. „Všichni násilníci a křiklouni se teď valí k nám,“ shodují se. Podle nich přitom byl v domě ještě před několika lety relativní klid, nyní se však situace výrazně zhoršila. Vše vyvrcholilo přímo na Štědrý den loňského roku. „Mezi zdejšími cikány se strhla šílená hádka, která vyvrcholila rvačkou. Krev byla na chodbách, ve výtahu i před domem. Zasahovala zde snad čtyři policejní auta,“ popisují svorně.
V souvislosti s násilnostmi se mezi nájemníky skloňuje zejména jedno jméno. „Ti, co na Štědrý den dělali problémy, jsou už pryč. Týká se to i obou mých synů, z nichž jeden byl celostátně hledaný. V tuto chvíli už mě nezajímají,“ svěřil se Večerníku na první pohled nekonfliktně působící Ernest Gábor, který byl při naší návštěvě v bytě pouze se svojí družkou.
Přitom v té době se po domě pohybovaly cikánské ženy, které na adrese nepochybně nebydlí. Z jejich vyjadřování i chování by přitom odborníci na etiketu radost neměli. „Ke komu šly? Tak to nevím. V tomhle domě ale bydlí feťáci, kteří jiným feťákům nechávají klíče. Měly by se tu do vchodu nainstalovat kamery, aby se něco podobného zarazilo,“ navrhuje sám Gábor.
V domě „na Pujmance“ bydlí převážně sociálně slabí, kteří si obvykle nemohou dovolit přestěhovat se „za lepším“. I proto zde pravidelné kontroly provádí Domovní správa, jejichž pracovníci se snaží situaci se snaží řešit. „Víme, že problém s pohybem těchto osob po domě je, ale prostě nemůžeme nikomu zabránit, aby někoho jiného navštívil. Nesmí však zůstávat přes noc. Jakmile pak někdo opakovaně poruší stanovená pravidla, tak mu neprodloužíme nájemní smlouvu. To se zrovna tento týden stalo u jedné nájemnice domu v Pujmanově ulici, která načerno odebírala elektřinu. Koncem roku tu pak byly vyklizeny jiné dva byty,“ prozradila nám Marie Hájková, vedoucí odboru kanceláře jednatele Domovní správy.
Situace nájemníků nejen „na Pujmance“ ale stejně tak v městských bytech takzvaného „Parlamanetu“ na Šárce či v ulici Jana Zrzavého má dlouhodobě k ideálnímu stavu daleko. „Snažíme se i v těchto náročných podmínkách dělat co můžeme a co nám zákon dovolí. Je to ale opravdu složité a s lesčíms ani bohužel pohnout nejde...,“ posteskla si Hájková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...