Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 

 

Pondělí 18. června 2012

 

 

Čtyři měsíce po napuštění vybagrovaného Podhradského rybníka v něm páteční měření opět odhalilo sinice. V tuto chvíli se jedná o množství, které by plavce pod plumlovským zámkem nemělo nijak ohrozit. „Množství sinic v Podhradském rybníce je tisíc buněk na jeden mililitr vody, což je na rybník velmi slušný výsledek. Hygienická hranice pro zákaz koupání uvádí, že obsah sinic v jednom mililitru vody nesmí překročit sto tisíc buněk,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.  Alarmující je však skutečnost, že přítoky do Podhradského rybníka obsahují podobné množství živin potřebných pro rozvoj jedovatých sinic jako v minulých letech. Obzvláště v těchto teplých a suchých dnech do rybníka přitékají ve velké koncentraci.

ČERVEN 2013

Začátkem prázdnin loňského roku jsme jako první přinesli informaci o návratu sinic do Podhradského rybníku. Předloňské bagrování Podhraďáku, které ho mělo sinic zbavit, přitom přišlo na třiadvacet milionů korun. Rovněž jsme upozorňovali, že živiny pro jedovaté sinice do rybníku stále přitékají a že se situace může brzy zhoršit. To se i stalo. V polovině prázdnin už byla voda v rybníce natolik špinavá, že tam platil zákaz koupání...
 Vodymilovní Plumlované stejně jako všichni plavci, kteří si při koupání oblíbili výhled na siluetu místního zámku, mají smůlu i letos. A to přesto, že starosti s kvalitou vody v rybníku jim fakticky odpadají. Je jí totiž stále málo. Většina lidí, kteří k Podhraďáku během teplých letních dnů dorazili, z tohoto důvodu pouze posedávala na břehu.
Rybník by se měl dopustit, až budou zprovozněna takzvaná srážedla. Ta se nedávno objevila na celkem čtyřech místech v okolí Podhradského rybníku a plumlovské přehrady. Naplno ovšem v průběhu uplynulého týdne ještě nefungovala.
Budou srážedla v boji se sinicemi úspěšnější než nákladné bagrování? Na tuto otázku si zatím budeme muset nějaký týden počkat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...