Dobrý večer, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

7. KVĚTNA 2012

V lesích okolo Přemyslovic došlo k požáru, který v historii Prostějovska nemá obdoby. Po tři dlouhé dny a noci hasiči z celého regionu bojovali se živlem, který spolykal více než deset hektarů lesního porostu. Škoda je zatím předběžně vyčíslena na dva a půl milionu korun, ovšem může být daleko vyšší. Nyní je ovšem nejenom v Přemyslovicích předmětem nejčastějších diskuzí příčina požáru. Kromě samovznícení nebo něčí nedbalosti je většinou skloňováno slovo pomsta. Majitelem lesa je totiž bohatý podnikatel Richard Benýšek, který podle místních mohl mít i řadu nepřátel. Příčiny požáru nyní prozkoumávají jak hasičští, tak policejní vyšetřovatelé. Ovšem ani tito zatím nemají v největším požáru lesa všech dob na Prostějovsku  jasno. Oficiální místa pouze potvrdila, že od pojišťovny majitel za zničených deset hektarů lesa nedostane ani korunu.

KVĚTEN 2013

Příčina obrovského požáru v Přemyslovicích i po roce zůstává stále záhadou. Nepřišli na ni ani vyšetřující hasiči či policisté. „Během vyšetřování se nepodařilo stanovit jednoznačnou příčinu požáru lesa v okolí Přemyslovic. Existovalo několik vyšetřovacích variant, ani jednu se však nepodařilo na sto procent potvrdit, či vyvrátit. Případ byl proto ze strany hasičů i Policií ČR odložen,” informovala Večerník minulý týden tisková mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.  

To, že se dosud nepodařilo objevit příčinu tak rozsáhlého požáru, nahrává nejrůznějším spekulacím. V souvislosti s požárem u Přemyslovic se nemluvilo pouze o pomstě bohatému majiteli Richardu Benýškovi, který les neměl ani pojištěný. Další verzí, o které se mezi lidmi hojně diskutovalo, bylo to, že les vyhořel proto, aby na jeho místě mohl vzniknout kamenolom. Ten zde plánuje zbudovat soukromá společnost Taxenberg. Sám Richard Benýšek popírá jakékoliv možné spojení s Taxenbergem. Souvislost mezi požárem a možným vznikem kamenolomu označil za nesmysl. Majitel vyhořelého lesa naopak v dohledné době plánuje prostory opět zalesnit, jak mu to ostatně ukládá zákon.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...