Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

21. KVĚTNA 2012

V budoucnosti se zřejmě zvýší poplatky za odvoz komunálního odpadu. Nemuselo by to tak být, pokud by existoval mnohem levnější způsob likvidace odpadu - spalovna! Té se ale Prostějované bojí jako čert kříže. V tomto ohledu je ale Večerník už dnes může uklidnit. Spalovna bude stát jinde. „V tuto chvíli je vytipováno místo, kde by zařízení na likvidaci mohlo vyrůst. Neřeknu nic tajného, že by to měl být Přerov,” řekl exkluzivně Večerníku Jiří Pospíšil.

KVĚTEN 2013

Nová moderní spalovna má zdokonalit systém nakládání s odpady v kraji. Zároveň bude sloužit k výrobě elektřiny či tepla. Jak to s ní aktuálně vypadá? „Olomoucký kraj o tom, kde bude nová spalovna postavena, dosud definitivně nerozhodl. Dá se přitom předpokládat, že tak ani letos neučiní. Nicméně k tomuto projektu existuje projekt, jehož součástí je i tzv. studie proveditelnosti. Ta za technicky nejvhodnější místo pro spalovnu určila teplárnu v Přerově,“ reagoval v průběhu uplynulého týdne exkluzivně pro Večerník Ivan Rašťák, tiskový mluvčí hejtmanství. Podle něj se do roku 2016 musí připravit celková koncepce nakládání s odpady v kraji. Tu může ovlivnit i připravovaná novela zákona o odpadech, která by se měla přizpůsobit standardům EU.

Spalovna, kterou by měl postavit soukromý investor, by neměla dle studie představovat výraznější zátěž pro životní prostředí. Přesto se proti její výstavbě v Přerově postavila nejen ekologická hnutí Duha a Arnika, ale i řada místních. „Jednání s občany v této věci probíhají,“ ubezpečil na závěr Rašťák..

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...