Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

ÚNOR 2012

Alespoň jedna dobrá zpráva v této krizové době, kdy i v Prostějově přesáhla  nezaměstnanost hranici deseti procent. Do našeho města totiž míří Švédové! Nikoliv vyplenit nás, ale naopak pomoci onen počet lidí bez práce snížit. Seveřané mají zájem u nás investovat a vybudovat oděvní firmu, v níž by pracovaly stovky lidí. Bude to náplast na ránu po zkrachovalém Oděvním podniku?

ÚNOR 2013

Prostějovské šičky, které kvůli krachu OP Prostějov přišly o práci, nakonec mají smůlu. Švédská firma Cavaliere na Moravě skutečně letos v lednu zaměstnala třicet lidí. Potřebovala je pro rozjezd výroby společenských oděvů. Postupně chce navyšovat počet zaměstnanců, plánuje, že ve finále by jich v závodě mohly pracovat i dvě stovky. Tohle vše jsou určitě pozitivní zprávy. Pro region je však špatné, že oproti původním plánům Švédové nezamířili do Prostějova, ale do Jeseníku. Paradoxem je, že seveřené obnovili provoz v bývalém pobočném závodě Oděvního podniku, který byl po desítky let spojován hlavně s Prostějovem. „Vůbec se nedivím, že firma Cavaliere dala přednost Jeseníku před Prostějovem, a to i přesto, že by u nás sehnala dostatek kvalitních zaměstnanců, kteří po krachu OP skončili na dlažbě. Problém je v tom, že by v Prostějově pro své účely musela postavit úplně novou továrnu. Bývalý hlavní areál OP Prostějov pro majitele Cavaliere nepřipadá v úvahu. Je to jednak kvůli jeho velikosti, ale hlavně kvůli stavu, ve kterém se nachází. Do jeho  modernizace se v letech před krachem podniku příliš neinvestovalo, pokud peníze někam šly, bylo to právě do pobočky v Jeseníku. Švédové tamější továrnu koupili za 6,5 milionu korun a vzhledem k jejímu stavu určitě neprodělali. Kdyby něco podobného měli v Prostějově stavět na zelené louce, určitě by je to přišlo několikanásobně dráž,“ vysvětlil nám jeden z bývalých zaměstnanců, který dění kolem OP Prostějov sleduje i poté, co s ním už několik let nemá co do činění.

V Prostějově naštěstí i nadále působí řada menších firem vyrábějících oděvy. Přesto se po krachu OP zdá, že značka „město módy“ je volná. Kdo ví, jestli ji v budoucnu místo Prostějova nezíská právě Jeseník...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...