Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Přibližně před rokem vyšel ve Večerníku článek s titulkem „Mám nádor na mozku“. Jednalo se o zpověď tehdy čtyřiadvacetileté Miriam Marčišinové. U pohledné dívky pocházející z Pěnčína lékaři objevili rychle rostoucí a velice zhoubný nádor na mozku. Vážné nemoci po statečném boji podlehla loni v srpnu. Jak posledního půl roku života své dcery prožívala její maminka?

Miriam Marčišinová se rozhodla obrátit na média loni v březnu. Bylo to půldruhého roku poté, co u této slečny lékaři diagnostikovali rakovinu mozku. V té době již trpěla nesnesitelnými bolestmi hlavy, ochrnula jí polovina tváře a bez pomoci svých nejbližších nebyla schopna chodit. Navzdory opakovaným operacím se její zdravotní stav začal prudce zhoršovat a čím dál více pak omezoval ve fotografování, v němž viděla vlastní budoucnost.
Zveřejnění jejího příběhu nenechalo snad nikoho lhostejným. V regionu se zvedla nebývalá vlna soucitu. Na podporu Miriam se pořádaly nejrůznější charitativní akce a na transparentním účtu se začaly scházet peníze na léčbu. „Do poslední vteřiny jsem věřila, že se to zlepší. Společně s dcerou jsme si vůbec nepřipouštěly, že by to mělo být jinak. Zhoršení jsme braly jen jako něco dočasného, jako signál, že se organismus začal bránit a že se vše brzy opět zlepší,“ svěřila se Večerníku se svými pocity Miriam Marčišinová starší. Velkou roli v této víře hrál i fakt, že díky sbírce si mohly obě ženy dovolit pořídit pro mladší z nich i preparáty, které u nás zdravotní pojišťovny nehradí. „Miriam o nich neustále dohledávala informace na internetu. Vypadalo to nadějně, doufali jsme, že dceři mohou pomoci,“ dodala žena.
Přestože zdravotní stav Miriam se neustále zhoršoval, její smrt přišla relativně nečekaně... „Nakonec to vzalo rychlý spád, snad to tak bylo dobře. Sama Miriam nechtěla skončit napojena na přístrojích někde v nemocnici. Jednou se mi dokonce svěřila s tím, že v takovém případě by byla raději, kdybych ji zabila...,“ konstatovala maminka, která o svoji dceru pečovala až do posledního okamžiku doma. „Když jsem ji jednou krmila, tak jsme se smály, že je to stejné, jako když byla malá,“ zmínila se Miriam starší, kterou předčasný odchod její dcery pochopitelně hluboce poznamenal. „Život musí jít dál, nicméně něco takového ve vás zůstane až do smrti...“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...