Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 havel_namestiVelmi smutnou zprávu začala přesně před rokem šířit do celého světa všechna česká média. Po delší těžké nemoci zemřel ve věku 75 let Václav Havel. „Václav Havel pro mnohé z nás navždy zůstane symbolem boje proti totalitě a jeho odchod je velkou ztrátou nejen pro náš národ, ale pro celý demokratický svět. Jako politik i člověk se nesmazatelně zapsal do našich novodobých dějim, kdy napomohl návratu demokracie. Byl to právě Václav Havel, kdo svým vysokým kreditem obnovil prestiž naší země v zahraničí a za to mu budeme my i další generace navždy vděčni,” vyjádřil se Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje.

V úterý 18. prosince uplyne rok od Havlovy smrti. Začátkem letošního října bylo po Havlovi pojmenováno pražské letiště v Ruzyni, k čemuž došlo v den Havlových nedožitých 76. narozenin. S realizovaným nápadem přišel režisér Fero Fenič. V Prostějově k něčemu podobnému nedošlo. Jeden návrh se zde přece jen objevil. Přišel s ním první porevoluční prostějovský starosta. „Podle mého názoru by se po Havlovi mohlo jmenovat současné Hlaváčkovo náměstí, které se nachází mezi Národním domem a Dukelskou bránou a na němž stojí socha Karla Havlíčka Borovského,“ navrhl Miroslav Zikmund v předvečer loňského Štědrého dne v prostějovském Husově sboru, při veřejném setkání lidí, kteří tichou modlitbou vzpomínali na zemřelého Václava Havla. Podle Zikumnda málokterý Prostějovan ví, kdo František Hlaváček vlastně byl. „Jednalo se o žurnalistu, který krátký čas pobýval i v Prostějově. Ve své době se proslavil hlavně tím, že do češtiny přeložil Píseň práce. Myslím, že pokud by toto náměstí neslo jméno Václava Havla, bylo by to pro naše město důstojnější,“ mínil Zikmund.

Tímto návrhem se rok po smrti Václava Havla nikdo na radnici nezabýval. „Orgány města žádný návrh na přejmenování ulice či náměstí po Václavu Havlovi neprojednávali, neboť žádný takový oficiálně nepřišel,“ uvedla tisková mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Proč ho nepodal ani autor této myšlenky? „Písemně jsem žádný návrh skutečně nepodal. Myslím, že pokud bych tak učinil zrovna já, mohlo by to působit kontraproduktivně,“ vysvětluje Miroslav Zikmund, který si však za ním stále stojí. „Pokud by tak učinil někdo jiný, určitě ho podpořím,“ uzavírá Zikmund.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...