Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dlouholetý problém. A velký. Už několik roků občany Žešova štve a zároveň dusí neuvěřitelný smrad z kanalizace, který se hlavně v letních měsících šíří po celé této příměstské části Prostějova. Už na podzim loňského roku Večerník informoval, jak si zdejší starousedlíci pořádně podali prostějovské radní při vzájemném setkání v Žešově.

Žešovští nadávají na čerpací stanici u rychlostní komunikace. Splašky z její kanalizace, která je bůhvíproč napojena na tu žešovskou, jsou nepříjemně cítit v celém okolí. Na tento roky trvající problém upozorňují opakovaně zdejší lidé odbor životního prostředí, zatím ale bez výsledku. „Na základě vašich stížností probíhá měření, které však zatím neprokázalo nadměrný zápach,“ argumentovala šéfka odboru Martina Cetkovská. „Pravdou ale je, že ty sračky z benzínky tady v Žešově smrdí pořád, sám jsem se o tom několikrát přesvědčil,“ překvapil v říjnu loňského roku svým tvrdým vstupem do diskuze Jiří Pospíšil, náměstek primátorky Statutárního města Prostějova.

Zástupce Moravské Vodárenské Pavel Suchánek na podzim loňského roku přislíbil, že na telefonické upozornění od občanů Žešova pošle na místo své lidi, kteří se budou problémem zabývat. Nevyloučil ani, že provozovatele „benzínky“ požene před správní orgán a donutí ho vyřešit problém s jímkou jiným způsobem. „Už jsme s ním ale jednali, a on tvrdí, že ten zápach pochází ze žešovské palírny,“ pousmál se Suchánek. „Tak to zde všichni asi tu slivovici pálíme z hoven,“ nebral si při setkání s radními servítky Jan Kleiner, předseda Osadního výboru v Žešově.

A jaká je situace dnes? O „smradlavé“ situaci v Žešově jednali radní na své pravidelné schůzi v úterý 5. ledna. „Odbor životního prostředí při podrobné kontrole zjistil, že personál čerpací stanice vypouští fekálie do kanalizace slušně řečeno velmi laxně.

Podle předpisů mají povinnost při vypouštění jímky přidávat do kanalizace určité chemikálie, což se neděje vůbec, nebo jen zřídka. Není tedy divu, že když tyto splašky protékají přes Žešov, zápach postihne celou tuto lokalitu. Po tomto zjištění jsou na zmíněné benzínce u Žešova bedlivě a pravidelně sledováni pracovníky odboru životního prostředí i hygieniky. Bude se také nadále provádět monitoring celé kanalizační sítě vedoucí pod Žešovem. Jsem přesvědčen, že během letních měsíců, kdy byl zápach největší, už k takovým problémů docházet nebude,“ řekl Večerníku Zdeněk Fišer, náměstek prostějovské primátorky. „Jsme také domluveni s žešovským osadním výborem, že nám dá okamžitě zprávu, pokud by lidé v Žešově cítili byť sebemenší smrad. V tom případě bychom opět přísně zakročili a na benzínku si posvítili,“ dodala náměstkyně Ivana Hemerková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...