Dobré poledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

03 blesarna
„Blešárna, Vodárna, Spolák nebo Malá scéna“. To všechno jsou přezdívky pro budovu, kterou většina Prostějovanů pamatuje jako sídlo závodního klubu Oděvního podniku Prostějov. Historický objekt stojící hned naproti „secesní perly“ v podobě Národního domu se dlouhodobě nachází v katastrofálním stavu. A zdá se, že se na tom v dohledné době nic nezmění. Vyloučeno tak není ani to, že v budoucnu bude nařízena jeho demolice! Večerník se na nešťastnou situaci podíval trochu blíž...

Na počátku minulého století postavila takzvanou „Blešárnu“, jak se domu přezdívá nejčastěji, Česká strana národně socialistická. Od roku 1907 se zde pořádaly stranické sjezdy. Ještě před válkou získala nemovitost kvůli partajním dluhům rodina Binkových, po osmačtyřicátém roce minulého století však objekt znárodnili komunisté. Nejslavnější období stavba zřejmě zažila v osmdesátých letech coby závodní klub Oděvního podniku Prostějov. Tehdy se tu konaly koncerty, taneční zábavy, plesy i kurzy, podnikové večírky a pravidelně se zde pořádal i Wolkerův Prostějov. Každou neděli se promítaly filmy, klub měl dokonce vlastní divadelní soubor, který zde čas od času taktéž vystupoval.

Po revoluci ovšem nemovitost hledala nové uplatnění velmi složitě. Nějaký čas v něm fungovala restaurace, advokátní kancelář, galanterie či počítačová firma, podle majitelů však byla stavba už začátkem devadesátých let zanedbaná. Nyní je již řadu let opuštěná a musí se potýkat s nájezdy vandalů. O odkoupení a kompletní rekonstrukci „Blešárny“ před lety sice uvažovalo město v souvislosti se zbouráním „Kaska“ a potřebou nového sálu pro pořádání plesů i dalších společenských akcí. Majitelé však tehdy za odkup požadovali čtrnáct a půl milionu korun, na což radní nepřistoupili. Momentálně je objekt v nabídce realitní kanceláře za cenu osmi milionů korun.

„Je mi sedmdesát let, jsem v důchodu a už s tím nic dělat nebudu. Žádný podnikatelský záměr nemám, chci mít hlavně klid. Každý rok se nám ozvou asi tak tři zájemci, kteří by to chtěli koupit. Jako nejvážnější se jevil ten, který z toho chtěl vytvořit Středisko romské kultury. Ale ze všech plánů nakonec sešlo.

V současné době s žádným vážným kupcem nejednáme,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník Leopold Binko, který stavbu vlastní společně se sestrou. „Blešárnu“ tvoří vstupní chodba, společenské prostory, šatna, oddělené WC, kotelna, sál s jevištěm a balkonem. V prvním patře přístupném po prostorném schodišti se nachází osm velkých kancelářských místností a sociální zařízení. Bohužel opuštěný dům čelil v minulosti četným nájezdům vandalů, kteří mimo jiné interiér posprejovali vulgárními obrázky. Ještě horší je, že neušel ani pozornosti zlodějům kovů. Ani samotné průčelí obrácené k Vojáčkovu náměstí a Národnímu domu, který byl postaven ve stejné době, nevěstí nic dobrého...

V každém případě prostějovský magistrát už o objekt zájem nemá. „V současné době ani v blízké budoucnosti neplánujeme, že bychom dům mohli po koupi a rekonstrukci využívat ke kulturním i spo-lečenským účelům,“ potvrdil Večerníku Jiří Pospíšil, náměstek primátorky Statutárního města Prostějov.

Naopak na špatný technický stav objektu měl majitele upozorňovat i stavební úřad, který údajně v této souvislosti již udělil také pokutu. Pokud se „Blešárna“ v budoucnu dostane do stavu, že by bezprostředně ohrožovala zdraví a životy lidí, může dokonce nařídit její odstranění.

Stane se tak, nebo legendární dům ještě někdo zachrání?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...