Dobré ráno, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S velkou slávou představili radní na konci roku 2012 projekt, který měl přivábit zájemce o městské byty. Magistrát jich tehdy k pronájmu nabídl v první vlně hned tři desítky. Po pár měsících ale konšelům spadla brada, z prvotního obrovského zájmu záhy Prostějované vystřízlivěli. Problémem totiž bylo, že zdevastované byty bylo potřeba opravit. Prostě v duchu: Chceš bydlet? My ti byt pronajmeme na několik let zadarmo, ale investuj do něj svoje peníze. To byla filozofie projektu, která se dlouho nemohla ujmout. Ledy se pohnuly až teď...

„V současné době jsme vyhlásili záměr pronájmu bytů v Demelově i Školní ulici a také v Dukelské bráně. Jde o městské byty, které jsme už jednou bezúspěšně nabízeli zájemcům. Problém je v tom, že si je nájemci musí opravit na vlastní náklady, přičemž vynaložené peníze si takzvaně odbydlí. Ani tak ale o ně nikdo nejeví zatím zájem,“ prozradila Večerníku v listopadu roku 2012 Alena Rašková, tehdejší náměstkyně primátora Prostějova. „Konkrétně například byt tři plus jedna v ulici Dukelská brána. U něj jsou předpokládané výdaje na opravu čtyřistaosmdesát tisíc korun. A jelikož se tady platí nájemné pět tisíc korun měsíčně, lehce si spočítáme, že by nový nájemce mohl bydlet ´zadarmo´ zhruba osm let. Přesto neevidujeme sebemenší zájem. Já se ale nedivím. Na současném trhu s nemovitostmi se dá pořídit dvoupokojový byt za pět set tisíc, třípokojový za šest set tisíc korun. A co si budeme povídat, dnes se raději každý stěhuje do vlastního,“ pokrčila tehdy rameny Rašková.

Když se Večerník na stejnou problematiku zeptal o dva roky později, tedy v říjnu 2014, prostějovským radním se do odpovědi moc nechtělo. „Zájem se bohužel nijak nezvyšuje. Chodí za mnou strašně moc lidí, kteří hledají vhodné bydlení. Nakonec to ale většina z nich řeší hypotékami na koupi vlastní nemovitosti. I kdybyste totiž investovali značnou částku do bytu městského, bohužel nikdy nebude váš. Záleží vždy na rozhodnutí jedinců, ale nevidím to příliš optimisticky, že se mezi Prostějovany nějak zvýší zájem o námi nabízené byty,“ připustila Alena Rašková.

Teprve na začátku února tohoto roku se Večerník dozvěděl, že situace se začíná pomalu obracet. „Podařilo se nám pronajmout velký byt o výměře 128 metrů čtverečních v Palackého ulici, který byl v domě už tři roky prázdný. Několikrát jsme na něho vyhlašovali záměr pronájmu či prodeje, vždy neúspěšně. Až teď se objevil pevný zájemce,“ prozradil Jiří Pospíšil, náměstek primátorky. „Byl se už na byt podívat a respektuje i skutečnost, že náklady na rekonstrukci v částce čtyřistatřicet tisíc korun zaplatí ze svého. Tuto sumu peněz si samozřejmě zmíněný pán takzvaně odbydlí,“ dodal Pospíšil.

Podle radních tak Prostějované začínají mít zájem o velké městské byty a strach z vlastních investic u nich pomalu mizí.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...