Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

08 smrzice
Boží mlýny - to je dobrá firma! Melou sice pomalu, ale jistě. O soudech platí přibližně to samé. Pokud se u nich navíc chce člověk dobrat spravedlnosti, potřebuje k tomu kromě přesvědčení o své pravdě, neobyčejně pevné nervy, neuvěřitelnou dávku trpělivosti a také něco štěstí. Teprve pak mohou zmizet starosti stejně jako jeden dlouholetý stín Prostějovska. Své by o tom mohla vyprávět rodina Františka Kébla ze Smržic, který si 23. února 2012 koupil vysněný vůz Škoda Fabia. Jak Večerník už několikrát psal, těšit se z něj však mohl jen necelé dvě hodiny...

František Kébl před čtyřmi roky vyrazil do olomouckého autobazaru PP CARS. Zde si za šestaosmdesát tisíc korun koupil ojetou Fabii. Při nákupu vůz otestoval při zkušební jízdě a následně vyrazil domů do Smržic. Už když parkoval před domem, vycházel z motoru kouř. Zanedlouho automobil vzplanul a začaly z něj šlehat plameny. Nakonec motor zcela shořel.

Samotný František Kébl se peněz za znehodnocenou „škodovku“ už nedočkal. V září 2013 ve věku 74 let zemřel. Ještě předtím však stihl podat žalobu na bývalého majitele škodovky Libora Hlaváče ze Skalky. S tím byly spojené další výdaje. Musel zaplatit dvanáct tisíc korun za vypracování analýzy určující příčiny požáru i další čtyři a půl tisíce za podání žaloby. Z provedené expertízy vyplynulo, že požár vznikl kvůli zadřenému ventilátoru chlazení. Nový majitel tedy neměl na jeho vzniku absolutně žádný podíl. Také se ukázalo, že s autem nepochybně nebylo vše v pořádku. Nezávislý soudní znalec přímo u soudu konstatoval, že Kébl dostal jiný vůz, než od kterého mu původní majitel předal dokumenty!

Před více jak rokem prostějovský soud rozhodl ve prospěch rodiny Františka Kébla. Libor Hlaváč se však proti rozsudku odvolal ke Krajskému soudu do Brna. A tak se vše opět protáhlo. Nyní celá věc nezadržitelně spěje ke zdárnému konci. „Na konci roku přišlo pravomocné rozhodnutí od brněnského soudu, které zcela vychází v náš prospěch,“ svěřila se Večerníku vdova po zemřelém Františku Kéblovi.

Libor Hlaváč ze Skalky kromě způsobené škody musí zaplatit i všechny náklady spojené se soudním řízením. Ty po čtyřech letech tahanic výrazně přesáhly původně žalovanou částku šestaosmdesát tisíc korun. Pokud by peníze neuhradil, hrozila by mu exekuce. „K tomu myslím nedojde, nějaké peníze jsme od něj už dostali a zavázal se, že doplatí i zbytek,“ uvedla Marie Kéblová, na které byla patrná obrovská úleva. „Kdybych hned na začátku věděla, co s tím vším bude starostí, tak bych o ty peníze asi raději přišla a měla klid. Jenže když už to manžel celé rozjel, tak jsem nechtěla jen tak ustoupit, přestože se to celé neuvěřitelně protahovalo a stálo nás to spoustu nervů, času i peněz. Nejvíc mě pak zatvrdilo, když pan Hlaváč u prvního soudu říkal, že jsme museli s autem nějak manipulovat, což prostě nebyla pravda. Pro obě strany by bylo lepší, kdybychom se domluvili hned na začátku, ale to se nám nepodařilo. Přitom pan Hlaváč mohl být rád, že jsme v autě neuhořeli, nebo že nám od něj nechytil celý dům,“ zatáhla za tímto stínem minulosti oponu Marie Kéblová. Kontaktovat přímo Libora Hlaváče se Večerníku přes veškerou snahu nepodařilo.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...