Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram



Vleklé dlouholeté spory o majetek mezi Prostějovem a Držovicemi skončily definitivně v září roku 2014. Trvaly neuvěřitelných osm let. Po osamostatnění Držovic k 1. červenci 2006 se vedení nově samostatné obce snažilo po prostějovské radnici vymámit další desítky milionů korun. Po vzájemné mimosoudní dohodě nakonec Prostějov doplatil Držovicím dva miliony a devět set tisíc korun. A byl klid.

Jenomže ve vzduchu visely ještě projekty za statisíce korun, které město chtělo v roce 2006 v Držovicích zrealizovat. Což samozřejmě nestihlo. „Pokud bych měl něco doporučit zastupitelstvu, pak by to bylo pokračování vzájemné spolupráce s našimi novými sousedy. Můžeme Držovicím nabídnout i něco jiného než dohodnuté peníze. Máme zpracovanou projektovou dokumentaci na novou kanalizaci v Držovicích a ještě další projekty, které jsme kdysi byli připraveni realizovat. Tyto dokumenty v hodnotě několika stovek tisíc korun můžeme sousedům poskytnout v rámci narovnání našich vztahů,“ prohlásil už na začátku roku 2013 tehdejší primátor Prostějova Miroslav Pišťák.

Trvalo to ale další tři roky, než se vedení města rozhoupalo ke konečnému rozhodnutí. „Už několik let máme takzvaně v šuplíku projektové dokumentace na různé investiční akce v Držovicích, které jsme vzhledem k jejich osamostatnění už nestihli schválit a provést. Například jde o kompletní projekt výstavby kanalizace, který stál městskou pokladnu zhruba sedm set tisíc korun. Dále se jednalo o projekt oprav komunikací v ulici Svadůvky a projekt na výměnu termoregulačních ventilů v držovické mateřské škole. Rada města nyní rozhodla, že prostřednictvím primátorky Prostějova Aleny Raškové nabídneme zmíněné projekty jako dar sousedům z Držovic. Pokud o ně nebudou mít zájem, všechny projektové dokumentace skartujeme,“ prozradil Večerníku Zdeněk Fišer, náměstek primátorky.

Starostka Držovic se k této nabídce zatím nechce vyjadřovat. „Až ji budeme mít oficiálně na stole, budeme o ní uvažovat,“ odvětila nám Blanka Kolečkářová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...