Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 mls
Pěkně draho mohla Miroslava V. přijít cesta do prostějovského Kauflandu. A to i přesto, že do supermarketu v Konečné ulici vyrazil na kole. Zastavili ho ale policisté a napařili mu pěkně mastnou pokutu. Důvod? Protože nejel po cyklostezce, navíc byl drzý! Miroslav V. ovšem cokoliv platit odmítl. Hrozilo, že po něm sankce bude vymáhána exekučně, a to i se všemi navýšeními. To se však nestalo. Zachránilo jej rozhodnutí Ministerstva dopravy ČR...

Miroslav V. se od počátku domníval, že vysokou pokutu dostal nespravedlivě. „Jak jsem měl vědět, že je na druhé straně silnice cyklostezka? Když jedete z centra Prostějova po Olomoucké ulici, tak vás na to žádná značka neupozorní. A i pokud bych o stezce věděl, stejně bych musel sesednout z kola a přejít rušnou silnici. To je podle mě nebezpečnější než to, že jsem jel dál,“ hořekoval pan Miroslav, který se chtěl proti udělení pokuty odvolat. Nic takového ovšem nebylo možné. Jediná šance spočívala v tom, aby podal návrh na přezkumné řízení. V tom však dle názoru policistů neměl mnoho šancí. „Podle zákona je cyklista povinen tam, kde je, cyklostezku užít. V opačném případě mu hrozí pokuta od domluvy až po dva tisíce korun,“ zdůraznil Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje s tím, že vždy záleží na konkrétní situaci a posouzení policisty, jak přestupek bude řešit. Jestli postačí domluva, nebo už sáhne k sankci.

Pan Miroslav dostal bloček a měl zaplatit tisíc korun. „Říkal jsem paní policistce to, co vám. A ona mi řekla, že jsem drzý a proto mi dá tak vysokou pokutu,“ svěřil se muž, který však navzdory tomu nerezignoval. Proti udělení pokuty si podal stížnost na prostějovském dopravním inspektorátu, který věc předal k prošetření Ministerstvu dopravy. „Za nějaký čas mi přišla výzva, že pokud pokutu neuhradím, bude její vymáhání předáno exekutorovi,“ dodal Miroslav V., který si přesto navzdory všemu dál vytrvale stál za svým.

Nakonec se mu to i vyplatilo. „Ministerstvo dopravy mi dalo za pravdu. Ve svém vyjádření pro Policii ČR konstatovalo, že v případě, že jedete od města směrem k Tesku, tak je v Olomoucké ulici snížená možnost najetí na cyklostezku. Navíc je tam zároveň i zákaz zastavení, který platí i pro cyklisty. Z těchto důvodů jsem pokutu vůbec platit nemusel,“ uzavřel Miroslav V. nakonec šťastný konec příběhu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...