Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 op
To to letí! V úterý 28. června 2016 uběhly přesně dva roky od chvíle, kdy se jedna z dominant města zřítila jako domeček z karet. Odstřel areálu Oděvního podniku tehdy sledovala takřka celá republika. Ohlodanou kostru někdejšího prostějovského symbolu poslala k zemi tuna dynamitu. Stalo se tak během pouhých dvou vteřin! Po dvou letech Večerník zjišťoval aktuální vývoj ohledně prodeje pozemků areálu...

Před dvěma roky se oči nejen celého Prostějova koncentrovaly do jediného bodu. Tisícům lidí v tu chvíli běžel hlavou téměř „celý život“, který zasvětili práci v jednom z největších oděvních podniků světa. Ten nakonec srovnal se zemí historicky největší odstřel ve střední Evropě. Stát zůstala pouze vstupní budova, a to jen proto, že posloužila coby štít proti hluku a prachu, které demoliční práce a zejména samotný odstřel budov doprovázely. I tu však loni v létě bagry srovnaly se zemí.

Zatímco samotná demolice celého areálu proběhla velmi profesionálně a v rekordním čase, prodej třináctihektarového pozemku, který po Oděvním podniku zbyl, postupuje pomaleji. Z katastru nemovitostí vyplývá, že dosud změnil majitele pouze pozemek o rozloze dvou hektarů, na kterém stojí podlouhlá přízemní budova nacházející se u bývalé nákladní brány. Zmíněné koupil Radek Mudrla, jednatel společnosti Laser Technology, který v současné době opravuje stávající objekt tak, aby v něm v budoucnu mohl rozjet další výrobu spočívající v pálení do plechu pomocí laseru.

Podaří se prodat i další pozemky nacházející se vedle průmyslové zóny a dálnice? A vyrostou na nich nové fabriky? Nebo ve Vrahovicích zůstane jen širá plán? „V současné době jednáme s několika v regionu známými firmami, které projevily o pozemky zájem. Další prodej však v tuto chvíli podepsaný nemáme a zatím to vypadá, že v dohledné době ani mít nebudeme,“ sdělil Večerníku Ondřej Batta, jednatel společnosti Astria Group, která areál odkoupila za osmapadesát milionů korun.

O pozemky po Oděvním podniku svého času projevil zájem i prostějovský magistrát. Koncem loňského roku dokonce politici zahájili jednání s agenturou CzechInvest o možné dotaci na jejich nákup. Město však kvůli náročným podmínkám pro jejich přijetí nakonec od svého záměru odstoupilo. „Tato jednání nedopadla,“ potvrdil Batta, jehož společnost ještě před odstřelem přišla s návrhem výstavby nové haly určené pro pořádání veletrhů. „Od tohoto projektu jsme prozatím také upustili,“ konstatoval jednatel Astria Group.

Z největší textilky ve střední Evropě po demolici vstupní budovy tak zůstaly stát už pouze komín a kotelna. „Komín je v dobrém stavu a nikomu nevadí. Může sloužit například pro umístění vysílačů. Odstřelit ho je možné v podstatě kdykoliv,” uzavřel pohled na aktuální stav Ondřej Batta.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...