Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už je tomu rok, co Zuzana Bartošová navrhla zákaz provozování pracovních strojů ve všech částech města během nedělí a státem uznaných svátků. K tomuto kroku vedly prostějovskou zastupitelku nejen osobní pracovní zkušenosti okresní hygieničky, ale i požadavky jednotlivých osadních výborů. Lidé si totiž často stěžovali, že během pracovního volna mnohdy pokračují dělníci na větších i menších stavbách ve svých činnostech, přičemž se tak často děje za pomoci těžké techniky. A to občany ruší při odpočinku...

„Navrhovala jsem zabývat se zákazem nebo omezením provozu pracovních strojů o nedělích a o svátcích. Za celý rok se však bohužel situace nezměnila. Akorát přibyli občané, kteří se k problematice na základě mých iniciativ vyjádřili s tím, že by byli rádi, aby tato vyhláška na území města Prostějova byla. Doba je opravdu značně zatížená hlukem, této skutečnosti se už věnuje řada měst a obcí,“ trvá si na svém Zuzana Bartošová, členka zastupitelstva statutárního města Prostějov za KDU-ČSL. „Pokud není možná vzájemná ohleduplnost či dohoda, bylo by třeba zajištění dnů klidu řešit zákonně možným opatřením. V okolních zemích nejen Evropské unie, ale i například ve Švýcarsku je ´ticho´ o nedělích a svátcích samozřejmostí a nikdo vyhlášku vzhledem k pracovní činnosti tvořit nemusí. Veřejnost tam ani nenapadne sedmý den odpočinku pracovní hlasité stroje používat,“ dodává známá prostějovská hygienička.

Návrhem Zuzany Bartošové se tak zabývala rada města, která okamžitě zadala právnímu oddělení magistrátu vytvořit rozbor celé situace s ohledem na současnou legislativu. Odpověď právníků však nedává žádné šance vytvořit komplexní městskou vyhlášku o „tichu“ v Prostějově. Ústavní soud zdůrazňuje například zaměření zákona o ochraně veřejného zdraví především na dlouhodobé hlukové zatížení životního prostředí a na ochranu před hlukem, který svou intenzitou a délkou trvání může ohrozit zdraví obyvatelstva. Cílem této regulace tedy není hluk jednorázový, méně intenzivní, který však může narušit veřejný pořádek a soužití v obci.

„Skutečnost, že je otázka hluku regulována zákonem, tedy bez dalšího nevylučuje regulaci vyhláškou vydanou v rámci samostatné působnosti obce. Uvedené závěry ovšem přiznávají obci oprávnění regulovat hlučné činnosti formou vyhlášky vydanou v samostatné působnosti obce pouze za určitých podmínek. Nelze paušálně zakázat používání hlučných zařízení po delší čas, může se však používání těchto zařízení přiměřeně omezit například v ranních a večerních hodinách, po celý jeden den pracovního klidu, a to za předpokladu, že je to kompenzováno možností užívat je po celý další den víkendu. Co městská vyhláška nemůže a ani nesmí řešit, jsou vyhrocené sousedské vztahy, které obvykle jsou podnětem pro úpravu hlučných činností. Je nutno brát v úvahu také skutečnost, že pracující občané, v závislosti na jejich pracovní době, nemají jinou možnost než používat hlučné stroje, tedy sekačky, motorové pily, vrtačky a podobně, právě o víkendu,“ píše ve svém výroku Olga Kapplová, právnička Právního oddělení Magistrátu města Prostějova. „Požadavek zastupitelky Zuzany Bartošové, upravit klid od pracovních strojů v obytné zóně v době volna, je proto z výše uvedeného rozboru neakceptovatelný, a byl by v rozporu jednak s nálezy Ústavního soudu a jednak s Metodikou a právním výkladem Ministerstva vnitra České republiky,“ dodala Kapplová.

„Co se dá dělat...,“ pokrčila v reakci rameny Zuzana Bartošová. „Buďto zkusíme najít jiné cesty, nebo více apelovat na samotné občany. Je to na jejich ohleduplnosti,“ vzkázala všem Prostějovanům.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...