Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 11 aquaparkÚřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu otevřel kauzu ohledně pokuty za údajný protizákonný postup prostějovského magistrátu při výstavbě aquaparku v roce 2006. Primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák obdržel minulý týden rozhodnutí tohoto státního úřadu o snížení půlmilionové pokuty. Radní nyní zváží, zda zaplatit dvě stě tisíc korun, nebo záležitost řešit soudní cestou. Vedení města už podalo rozklad a čeká se na vyjádření antimonopolního úřadu.

 

Spor o to, jestli město při stavbě aquaparku chybovalo, se táhne už osmým rokem. Antimonopolní úřad požadoval pokutu za nelegitimní postup při zadávání veřejné zakázky. Získala ji firma Miprostav, která byla účelově vytvořena pouze pro tuto stavbu. Ta pak vybudování areálu zadala spřáteleným společnostem. „Ze svého stanoviska neustupujeme. Stále jsme přesvědčeni, že při výstavbě aquaparku nedošlo z naší strany k porušení tehdejších zákonných norem. Vytvořili jsme novou stavební společnost podporovanou městem za účelem finanční úspory, zejména v daňové otázce,“ objasnil Večerníku Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov. Půlmilionový finanční trest přitom dostala prostějovská radnice již v listopadu roku 2006. Podle státního úřadu magistrát při zadávání více než dvousetmilionové zakázky na výstavbu městského oddechového a sportovního centra nepostupoval vůbec podle zákona o veřejných zakázkách. V následné soudní při mezi městem a ÚOHS však justice seznala, že odůvodnění pokuty bylo nejasné. Pokuta tak putovala zpátky do městské kasy. A od té doby si soudy celou kauzu přehazují jako horký brambor. „My ale stále tvrdíme, že v době, kdy jsme přikročili k systému výstavby PPP, existoval v této republice právní stav, který nám tento postup dovoloval,“ uvedl Pišťák.
Nyní se po delší odmlce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ozval znovu s tím, že nepožaduje už pokutu půl milionu korun, ale jenom 200 tisíc. „Po zrušení původní sankce Nejvyšším soudem nyní úřad jakoby slevil. I proti tomuto rozhodnutí o zaplacení dvou set tisíc korun jsme podali okamžitě rozklad. Antimonopolní úřad teď rozhodne, zda náš rozklad přijme nebo pokutu potvrdí. Toto rozhodnutí bude každopádně konečné a pro nás závazné,“ nastínil další děj primátor.
Pokud úřad rozklad neuzná, bude to znamenat, že radní budou donuceni pokutu zaplatit? „Nechci předjímat, zda se budeme soudit a jestli to má vůbec cenu. Možná mají pravdu někteří spoluobčané, že už to skoro ani nestojí za to. Mnohem důležitější je nyní skutečnost, že aquapark stojí, je hojně využíván veřejností a za osm let se stal neodmyslitelnou součástí Prostějova,“ dodal Miroslav Pišťák s tím, že sám si počká na rozhodnutí o rozkladu, který rada města podala. To může přijít za měsíc, ale také až za půl roku...

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...