Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

HubnutiTak jako platí, že láska prochází žaludkem, podobně je to i u hubnutí. Zde totiž platí, že hubnutí prochází také žaludkem a navíc ještě hlavou. Bez rozumně sjednocených myšlenek a priorit totiž nikdy nezhubneme. Ač si spousta lidí řekne, že jedinou správnou dietou je nejíst, je to velice špatná rada. Rozumnější a efektivnější je, když budeme při hubnutí dodržovat zdravé stravovací návyky. A jaké to jsou? To se dozvíte na následujících řádcích...

 

Jídlo jako rituál
Nebudeme vás poučovat, že při hubnutí je důležité dodržovat správný stravovací režim, a to jíst pravidelně. Jíst bychom měli pětkrát denně v menších porcích. To ale rozumně uvažující člověk už dávno ví. Důležité však je si každou porci jídla užít, ať už je sebemenší či sebe chutnější či méně chutnější. Dobu jídla bychom měli považovat za posvátnou chvíli, kdy máme možnost se zastavit a relaxovat. Jezme vsedě u stolu, abychom napomohli trávení a zároveň si vychutnali barvu jídla, vůni i chuť. U jídla oceňujeme i jeho křehkost, křupavost a šťavnatost. Tyto vjemy jsou totiž stejně důležité jako naplněný žaludek. A věřte, že i ony vám pomáhají v plnosti žaludku. Pokud si tedy dáme menší porci, ale za to budeme plnými doušky vnímat, co všechno na talíři máme, pak již z části máme žaludek zaplněn. Vše je totiž jen v naší hlavě.
Nedělejte několik věcí najednou
Během jídla nikdy neděláme deset věcí najednou.  Jediné, co bychom měli dělat, je jíst a vnímat samotné jídlo, chuť, vůni, barvu, tvar a podobně. Ač vám to nemusí tak připadat, během toho, co děláte několik věcí naráz, sníte více jídla, protože se na jídlo nesoustředíte. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří při jídle pracují, řídí, čtou, telefonují či jsou na internetu, snědí daleko více potravin než ti, co se nenechávají ničím rozptylovat.

Stop televizi, počítači a mobilům u jídla
Důležitým pravidlem přirozeného, tedy zdravého stravování, je vypnutá televize a počítač, protože sledování obrazovky odvrací naši pozornost od kvality potravin a množství, které sníme. Navíc organismus tímto vystavujeme stresu, který jak jistě víme, je při jídle nezdravý. I když vám může připadat, že váš oblíbený seriál vás rozhodně od jídla neruší, tak věřte, že tomu tak je. Hlavně co se týče vaší trávící soustavy a mozku.
Odkládejte příbor
Určitě to znáte, jíte a nejednou se přistihnete, že i když jste ještě nedokousali, tak si do úst vkládáte další jídlo. Tento návyk je ale špatný.  Když máme plnou pusu, odložíme příbor. Ruce můžeme prozatím položit třeba do klína. Zároveň vnímáme uvolňující se chuť z jídla. Jídlo jíme vždy pomalu a řádně žvýkáme. Řádným žvýkáním nejen že se zvyšuje schopnost trávení, ale máme z jídla i daleko větší potěšení. Žvýkání spouští produkci enzymů a šťáv, které zajišťují snadné a řádné trávení. Po skončení jídla vždy zůstaneme chvíli tiše sedět a soustředíme se na své zažívání. Představujeme si, jak potrava putuje naším tělesným systémem a jak se následně proměňuje v energii. Po jídle ale nikdy nechodíme spát. Zejména se vyvarujeme spaní přes den. Večer chodíme spát minimálně hodinu a půl po posledním jídle.
Vyhněte se umělým sladidlům
Umělá sladidla se v posledních letech stala velkým klamem. Namísto toho, aby náš organismus šetřila od škodlivého cukru, tak nás daleko více poškozují! Pomalu ale jistě na naše tělo působí jako jed.  V prodeji koupíte několik druhů umělých sladidel, mnohé potraviny i doplňky je však již přímo obsahují, aniž byste si toho všimli. Výrobky zvané dia jsou daleko škodlivější, než kdybyste konzumovali takzvaná „nedietní jídla“. Jedním z nejznámější umělých sladidel je aspartam. Zajímavostí ale je, že aspartam dostatečně nezasytí, ale díky tomu, že snižuje hladinu serotoninu, zvyšuje touhu po cukru, tudíž můžete přibírat na váze. Mnoho výzkumů na zvířatech dokazuje, že po aspartamu v krmení nebo ve vodě, zvířata viditelně tloustla a vyvíjela se u nich cukrovka. Navíc další testy na zvířatech dokázaly, že aspartam zapříčiňuje vznik nádoru prsu a tumorů mozku. Při zkoumání vlivu aspartamu na opice byly zjištěny četné záchvaty. Navíc aspartam byl kdysi používán jako bojovná zbraň. Měl ovlivňovat myšlení nepřítele na bojišti. Tak těmito „jedy“ se mnoho lidí živí. Jako sladidlo zkuste raději přírodní stévii, výborný javorový sirup, med nebo obilný slad či sirup z rostliny agáve.
Nemísíme sladké a slané
Základem správných stravovacích návyků je nejen pravidelné jídlo, ale i odstup mezi jídly.  Dodržujeme tedy dostatečně dlouhou přestávku, abychom získali pocit hladu provázející prázdný žaludek. Musíme také dělat rozdíl, zda nás trápí hlad či chuť. Na chuť si můžeme dát sladké ovoce nebo med. Důležité je i dodržet zásadu, kdy nejdříve jíme slané jídlo a až po něm můžeme teprve sladkosti. Pokud si dáte jako první zákusky, a poté hned řízek, kyseliny se nekontrolovaně začnou mísit a nevolnost je na světě... Takže jako první jídlo si vždy dopřejeme slaný pokrm až následně, nejlépe s půlhodinovým odstupem, si můžeme dát nějaký ten zákusek či sladkost.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...