Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
37 kuchyne_nabytek
Kuchyně a nábytek jsou součástí každého bydlení, bez zařízení tohoto druhu to prostě nejde. V dnešní době máme spoustu možností, jak si náš dům či byt zařídit. Ovšem možností je už tolik, že ani mnohdy nevíme, co si vlastně vybrat, dle čeho se zorientovat. Často tak nevíte, jakou vybrat barvu do kuchyně, jak má být vysoká pracovní deska, či jakých materiál zvolit na nábytek nebo jak správně vybrat myčku? Nevadí, tentokrát jsme se v našem tématickém seriálu zaměřili právě na KUCHYNĚ a NÁBYTEK...

Chcete kvalitní a ekologický nábytek? Pak zvolte masiv Pokud hledáte opravdovou kvalitu, originalitu, ale i odolnost a životnost, pak při koupi nábytku zvolte masiv. Nejen, že si pořídíte pěkný kus nábytku, ale také si do domu přinesete kus přírody, nábytek z masivu doslova okouzlí svou vůní dřeva a pryskyřice...

Nábytek z masivu je nezaměnitelný, kvalitní, pevný a dlouho vydrží. Kromě toho se snadno udržuje. Menší poškození lze snadno přelakovat, obrousit či zahladit barevnými korektory. Tak, jak bylo zmíněno již v úvodu, s masivem si do domu přinesete kus přírody a nejen to!

37 nabytekNa rozdíl od dřevotřísky, masiv neobsahuje umělé chemické látky, proto je ideální do ložnic i dětských pokojíčků. Aby zůstalo dřevo i nadále čistě přírodní, je vhodné pro jeho úpravu nepoužívat žádné syntetické látky. Používáme tedy nátěry i impregnaci na přírodní bázi. Nábytek z masivu je hezký a působí luxusním dojmem a hodí se kamkoliv. Můžeme si jej nechat vyrobit na míru do každé místnosti, udělat z něj schodiště, vyrobit poličky, skříně, stoly, lavice, stoličky, židle, vnitřní parapety a další různé doplňky.

Nábytek z masivu nepatří jen na chaty či do penzionů. I v dnešní době může působit stylově v každém domě či bytě. Pokud chceme ušetřit, tak masivní nábytek většinou nahrazujeme jinými materiály. Jako imitace masivu se používá především dýha. Nábytek z dýhy působí poněkud vzdušnějším dojmem, je to taktéž šetrný materiál a je možné jej použít také téměř všude. Značnou výhodou oproti masivu je u dýhy to, že olepená plocha je tvarově stála, takže vlivem vlhkosti a tepla se s tímto materiálem téměř nic nestane. Ovšem masiv i dýha jsou cenově poněkud jinde než nejrozšířenější nábytek z lamina či fólie. Například ceny kuchyní z lamina či fólie se pohybují až o čtyřicet procent levněji než masiv s dýhou.
Víte, jaká by měla být správná výška pracovní plochy v kuchyni?

I když jsou dnes mnohé kuchyně nahrazovány kuchyňským koutek, neznamená to, že by nemohla být útulná. Pokud pořízení a vybavení kuchyně odflinkneme, nebudeme se v ní cítit dobře, vaření nám půjde hůře a vůbec, tato místnost nás může i rozrušovat. Kuchyň je proto vždy třeba pečlivě navrhnout.

Důležitý je již samotný základ, což je orientace kuchyně. Ta by měla vždy být na severovýchod nebo severozápad, výhled je nejvhodnější mít na dětské hřiště, zahradu, zahradní branku či hlavní přístupovou cestu k vám do domu. Umístěna by vždy měla být tak, aby z ní hospodyňka měla co nejširší rozhled a vše po ruce. Kuchyň je nejen „pracovištěm“, ale i místem, kde se setkává celá rodina. Kromě toho, člověk, který se pohybuje v kuchyni nejvíce, by měl mít dostatek prostoru i správnou polohu pro prováděné pracovní činnosti. Což se týká zejména linky. Jiná bude výška pracovních ploch u basketbalistky a jiná u ženy menšího vzrůstu. Žena měřící do 150 cm by měla mít základní pracovní plochu umístěnou ve výšce 80 až 85 cm, varné centrum ve výšce 70 až 75 cm a mycí centrum ve výšce 90 cm. Žena s výškou 150 až 165 cm by měla mít parametry následující, a to pracovní plochu ve výšce 85 až 90 cm, varné centrum 75 až 80 cm a mycí plochu ve výšce 90 až 98 cm. Žena nad 170 cm vysoká jistě ocení hodnoty pracovní plochy 95 cm, varné plochy 85 cm a mycí 106 cm. Ostatní plochy mají taktéž své míry, avšak to už vždy záleží na našich možnostech. Co ale můžeme ještě snáze ovlivnit, je barva kuchyně. Barvy ovlivňují nejen náladu, ale i chuť. Mimo to dovedou místnost prosvětlit, ale i ztmavit, zvětšit či zmenšit apod. Podle odborníků není dobré držet se v kuchyni jen jednoho odstínu, ale zároveň varují před přehnanou barevností. Nejlepší je zvolit si jednu ústřední barvu a k ní zvolit další doplňkovou. Pokud se rozhodnete pro malování více barvami, měli bychom dbát i na to, že tmavší tóny patří níže, tedy směrem k podlaze či na kuchyňskou linku. Ty nejsvětlejší umístíme na strop.

Chcete-li v kuchyni povzbudit chuť k jídlu, pak zvolte žlutou či oranžovou. Chcete-li naopak jíst méně, tedy zhubnout, vymalujte si na modro v kombinaci s bílou. Nádech bílé totiž zvyšuje efekt převažujících barev. V jídelně se doporučuje použití povzbudivých barev, především ve žlutých odstínech s kombinací červené či oranžové. Červená barva v kuchyni vyvolává hlad. Žlutá zase stimuluje náš žaludek, podporuje komunikaci a odráží zpět do místnosti příjemné světlo. Rozhodně se vyvarujte příliš studeným a tmavým odstínům. Potřebujete-li místnost zvětšit, vymalujte na zelenou či modrou. Naopak jako jedna z mála barev se do žádné místnosti nedoporučuje tmavě fialová barva, ta působí depresivně a probouzí sklony k různým chmurám a podobně.
Vybíráte myčku? Tak dbejte na tyto parametry

37 myckaMyčku nádobí vlastní až padesát procent všech českých kuchyní. Avšak ne vždy je potřeba. Pokud bydlíte jen s partnerem nebo se spolubydlícím sami nebo zkrátka máte rádi vlastnoruční mytí nádobí, není k její koupi důvod. Myčku je možné pořídit již od pěti tisíc korun. Jak se ale v poměrně velké nabídce, kterou trh nabízí, máme zorientovat? Jestliže plánujete koupi myčky, následující řádky jsou určeny právě vám…

1. Schopnost mytí

Nejdůležitějším parametrem je schopnost mytí. Ono obchodník vám naslibuje leccos, ale není nic horšího, než když zjistíte, že koupíte myčku a ta je schopná umýt nádobí, které je už odmočené, protože sama si se zbytky neporadí. Mycí schopnost se musí vztahovat i na zbytky jídel při úplně zaplněné myčce, samozřejmě velkou roli zde hraje i volba mycího prostředku. Myčky se od sebe dosti liší, pokud vám bude prodavač tvrdit, že jsou všechny stejné, není to pravda. Myčky mají různé konstrukce mycích ramen a způsobu nástřiků.

2. Spotřeba

Spotřebou se zabývejte až na druhém místě. K čemu vám totiž bude nízká spotřeba, když myčka nebude nádobí dočista umývat. Dříve byly myčky schopné zhltnout až třicet litrů vody, dnes se myje dle typu programu s nanejvýš patnácti litry vody. Co se týče elektřiny, ta je dnes již na místo tehdejších dvou kilowatthodiny energie poloviční. Poměr spotřeby vody a energie by měl být co nejoptimálnější. Nejlepší volbou je mrknout se na štítek výrobku, kdy nejlepší označení je A+. U všech myček ale platí pravidlo, že nejúsporněji myje, pokud je zcela naplněná.

3. Hlučnost

I ta je samozřejmě důležitá. Běžně se udává jako snesitelná hodnota okolo 50 dB, ale modernější typy myček se pohybují na hranici pětačtyřiceti decibel. Pokud však máte samostatnou kuchyni, můžete se hlučností zabývat až na konec. Horší to mají ale ti, kde je kuchyně součástí obývacího pokoje. Zde je vhodná nejnižší hranice hluku, což je 42 dB.

4. Další důležité faktory výběru

Určitě se mezi prvními otázkami ptejte na životnost myčky (dobrá myčka, by měla vydržet až 2000 mycích cyklů). Dále jaký je systém sušení, zkontrolujte pravidelné koše na nádobí, zásobník mycího prostředku, zeptejte se na vhodná leštidla, změkčovač soli, taktéž si prohlédněte filtr na zachycení nečistot. Dobrým dotazem je, zda má i myčka noční program nebo ochranné zařízení typu aquacontrol-stop. V závěru koupě určitě dejte pozor na uvedenou záruční dobu.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...