Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 volbyPodle známého celosvětového úsloví má každý národ takovou vládu, jakou si zaslouží... A ten český si tu svoji bude volit již za necelý měsíc. Předčasné parlamentní volby se uskuteční v pátek 25. a v sobotu 26. října 2013. Koho si zvolíme do čela státu? Například Prostějované budou mít u volebních uren na výběr celkem z osmnácti stran, které se zaregistrovaly v Olomouckém kraji. Teď je jen otázkou, koho do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pošleme a budeme tak spoluzodpovědní za chod České republiky v příštích čtyřech letech.

Ať už jste levičáci či pravicově zaměření voliči, PROSTĚJOVSKÝ Večerník vám všem přeje při parlamentních volbách šťastnou ruku. Ať se za svoji vládu nemusíme stydět a ať tuto zemi konečně dovede k prosperitě!

Volby se na území České republiky konají ve dvou dnech, kterými jsou pátek 25. října 2013 a sobota 26. října 2013. Hlasování proběhne tradičně v pátek od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

39 grafVoličem je státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let. Na Krajský úřad Olomouckého kraje bylo podáno celkem osmnáct kandidátních listin pro říjnové parlamentní volby, které zaregistrovali zmocněnci politických stran a hnutí. 

Seznam podaných kandidátních listin:

Česká strana sociálně demokratická, Suverenita - Strana zdravého rozumu, Občanská demokratická strana, Komunistická strana Čech a Moravy, Strana svobodných občanů, Dělnická strana sociální spravedlnosti, TOP 09, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, ANO 2011, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, HLAVU VZHŮRU- volební blok, Česká pirátská strana, Strana Práv Občanů ZEMANOVCI, LEV 21-Národní socialisté, Strana soukromníků České republiky, Strana zelených a politické hnutí Změna.

Podle předvolebních průzkumů agentury STEM mají u voličů zatím nejvýraznější podporu sociální demokraté, kteří ale týden po týdnu ztrácejí. Stejně jako TOP09. Naopak posilují komunisté a také ODS, která zároveň těmito volbami bojuje o obnovení důvěry po zpackaných třech „vládních“ letech.

Za čtyři týdny ale může být všechno jinak, než předpovídají současné předvolební průzkumy. Zatím má chuť přijít do volebních místností něco málo přes šedesát procent voličů České republiky. Ani tento údaj nemusí být o posledním říjnovém víkendu pravdou.

Tak uvidíme, necháme se překvapit. V každém případě PROSTĚJOVSKÝ Večerník bude u toho...


 

NOVÁ KREV V POLITICE: Petr Sokol ví, jak na „zneužívače“ dávek

39 sokolPolitika potřebuje novou krev. Bez ní se totiž nezačnou řešit problémy, které nás i na Prostějovsku každodenně trápí, avšak politici o nich dosud jen mluvili a nic pro jejich řešení neudělali. Příkladem kandidáta, u kterého je šance, že bude jiný, je prostějovský vysokoškolský učitel Petr Sokol. Také on si totiž myslí, že česká politika potřebuje změnu.

„Řeší se bohužel často věci, nad kterými zůstává rozum stát. Jako příklad bych uvedl současnou situaci právě s Prostějovským Večerníkem, kdy si tento list dovolil informovat o nárůstu kriminality ve městě, načež se hned na něj sesypala kritika a téměř popotahování s žalobami,“ říká Sokol a dodává: „Pokud by se pokračovalo v zametání problémů s kriminalitou a zneužíváním dávek pod koberec, můžeme se dočkat demonstrací a nárůstu rasismu. Musíme proto začít se zaváděním pravidel, která vyústí v to, aby platilo, že stát měří každému stejně. Nejde, aby se ´nemakačenkové´ smáli lidem, kteří tvrdě pracují, navíc často za velmi nízké platy. Stejně tak musíme zasáhnout proti pouliční kriminalitě,“ míní Petr Sokol.

Strop na dávky

Večerník samozřejmě zajímalo, zda Petr Sokol přichází s konkrétními návrhy, jak situaci zlepšit, nebo zda i on bude o problémech jen mluvit. „Když budu zvolen, navrhnu a podpořím několik zákonů, o nichž věřím, že opravdu pomohou. Prvním je zavedení stropu na sociální dávky. Musí existovat maximální suma peněz, které jednotlivec a domácnost mohou získat na dávkách. Tím se třeba zabrání tomu, aby někdo v rodině, kde nikdo nepracuje, automaticky počítal, že si pořídí další dítě a hned mu bude stát posílat více peněz,“ odpověděl přesvědčivě Petr Sokol, podle kterého není nutné ani vhodné brát dětské přídavky rodinám, které mají více dětí. „Když někdo v rodině pracuje, má mít nárok na podporu každého dítěte, i protože dětí obecně ubývá. Potomci ale zároveň nemohou být způsobem obživy pro notorické ´dávkaře´,“ má jasno Petr Sokol.

Když se podle Sokola zavede strop na dávky, zbude více pro lidi, kteří to opravdu potřebují - postižení, staří, nemocní nebo třeba ti, kteří po celoživotním zaměstnání přijdou o práci v období před důchodem a nemohou sehnat novou práci. „Těm patří sociální podpora, kterou jim ale dnes fakticky berou ´zneužívači´ dávek,“ uzavírá Petr Sokol.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...