Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 lista_valentyn_pvA už je to tady zase! V kalendáři se na nás směje datum 14. února, tedy svatý Valentýn. V obchodech srdíčka, červené ozdoby a vůbec nejrůznější lákadla, jak utratit hned po vánocích další peníze za dárky pro své blízké. Ale jak jistě všichni dobře víme, není třeba utrácet za drahé dary. Jde spíše o to potěšit dobrým slovem, milou pozorností nebo květinou. A jak se tento svátek slaví v jiných zemích? Co je napsáno v nejstarší dochované Valentýnce? Pojďme se na tento den podívat trochu jinak…

Na sv. Valentýna: Dánky mohou žádat o ruku a ptáci v Anglii si volí své doživotní partnery

Stejně jako vánoční svátky, tak i den sv. Valentýna slaví lidé po celém světě velmi rozmanitě. Ne všude je ale považován za den zamilovaných. Takovým příkladem je i Česká republika, která má vedle svátku svatého Valentýna i jiný den zasvěcený lásce, a to 1. květen, který je patrně oblíbenější než zmíněný Valentýn, jehož slaví většinou spíše mladší generace. A jak se tedy Valentýn slaví v jiných zemích? Zjistili jsme pro vás ty nejzajímavější tradice...

Valentýn v Dánsku

V Dánsku se svátek sv. Valentýna připomíná poněkud odlišně. Každý přestupný rok mohou na sv. Valentýna ženy žádat své milované muže o ruku. Kvůli tomuto zvyku prý vyrážejí do Dánska celé davy turistů, dokonce se pořádají i zájezdy za tímto účelem. Další zajímavostí je, že v Dánsku muži v tento den posílají romantické dopisy ve verších, ale anonymně. Žena pak muže odhalí podle teček na konci dopisu, kdy každá tečka znamená jedno písmeno ze jména muže, který dopis psal. A nejlepší na tom je, že pokud žena pisatele správně určí, dostane dárek, ale až na Velikonoce.

Valentýn v Austrálii

Australští obchodníci si v době zlaté horečky nestačili mnout ruce. Každoročně tu totiž byli zahlcováni objednávkami „valentýnek“ v hodnotě mnoha tisíc liber. V Austrálii byli náhle zbohatnuvší zlatokopové ochotni platit nehorázné sumy za pečlivě propracované navoněné valentýnské figurky, vyrobené ze saténových polštářků a ozdobené květinami, malovanými škeblemi a vzácným ptačím peřím.

07 valentyn_anketaValentýn ve Skotsku a v Anglii

Podle skotského zvyku se vaším „Valentýnem“ nebo „Valentýnkou“ stane první člověk, kterého v ten den potkáte jako prvního na ulici. Dalším skotským zvykem je každoroční pořádání festivalu, na kterém si mladí lidé losují z klobouku jméno svého „Valentýna“ nebo „Valentýnky“. S tímto partnerem pak protančí následující večer. V Anglii se zase tradovalo, že 14. února si ptáci volí své partnery. Holubi a holubice jsou známí tím, že si volí partnera na celý svůj život, stejně jako labutě. Proto jsou holubi symbolem věrnosti.

Valentýn v Japonsku

V Japonsku se Valentýn slaví poněkud netradičním způsobem. Na sv. Valentýna ženy musí v zaměstnání nabídnout čokoládu svým mužským kolegům, kteří jim na oplátku o měsíc později na tzv. „bílý den“ věnují prádlo nebo nějaký jiný dárek. Tento zvyk dodržují také v Jižní Koreji, Hongkongu a na Taiwanu.

Valentýn ve Francii

Ve Francii patří mezi tradiční zvyky v tento den vaření večeře, ale nevaří ženy mužům, nýbrž muži ženám. Mimo jiné si Francouzi vymysleli tzv. květomluvu, kde barvám květin přiřazují erotický význam. Valentýnkám (přáníčkům) se zde říká „malí poslové lásky“ a podle toho, jaký kdo vybere dárek, poznají hloubku milostného citu. Dostanete-li přání zakoupené v obchodě, znamená to, že spoléháte na lásku toho nepravého. Vlastnoručně vyrobená valentýnka s vepsaným veršíkem svědčí o romantické lásce, kterou k vám chová křehká a zranitelná duše. Darovaná sladkost znamená, že dárce chce být stále ujišťován o vaší lásce k němu.

Valentýn v orientu

I když je svatý Valentýn téměř po celém světě uznáván, jako svátek zamilovaných v orientálních zemích tento den již takové ovace nesklízí. Nejméně nadšení jsou z tohoto svátku muslimští duchovní, kteří jej považují za navádění k zakázaným milostným vztahům mimo rámec manželství, což je islámem přísně zakázáno. V roce 2008 v Saudské Arábii dokonce zašli tak daleko, že mravnostní policie (neboli výbor pro propagaci ctnosti a potírání hříchu) nařídila všem květinářům stáhnout z prodeje červené květiny a vůbec vše, co je červené, takže i různé suvenýry a sladkosti.

Valentýn v Thajsku

V Thajsku sice Valentýna nezakazují, avšak záměrně posilují policejní hlídky v parcích, na plážích, v hotelích i obchodních domech kvůli obavám ze sexu na veřejnosti, kterému se tam prý oddává neuvěřitelné množství mladých lidí. Při načapání policejní hlídkou jsou aktéři okamžitě zatčeni.

Valentýnské zajímavosti

Před pár lety došlo k razantnímu odmítnutí tohoto svátku hinduisty v Indii, kdy na několika shromážděních pálili valentýnská přáníčka a psaníčka jako symbol nemorálnosti. Neméně zajímavý je i výsledek jedné výzkumné společnosti. Bylo zjištěno, že téměř patnáct milionů Američanů (mužů i žen) si posílá na sv. Valentýna dárky samo, aby to před kamarády a prý dokonce i kolegy v práci nevypadalo, že o ně nikdo nestojí. V Brazílii se svátek zamilovaných slaví až 12. června, ale neuznávají svatého Valentýna, ale svatého Antonína, který má do každého manželství přinášet štěstí.


VALENTÝNSKÝ RECEPT

Mozartovy kuličky

Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 100 g nugátových bonbónů, 2 lžíce másla, 3 lžíce nasekaných mandlí či oříšků, 1 žloutek, 150 g piškotů, vánočky nebo bábovky, čokoládová poleva, marcipán, 2 lžíce bílého vína, špejle

Postup:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni společně s bílým vínem. Následně odstavíme a vmícháme žloutek a máslo, pak pořádně umícháme dohladka. Posléze vmícháme rozdrobenou bábovku (piškoty, vánočku) a nasekané mandle (oříšky). Hmotu necháme vychladnout a pak se můžeme vrhnout na výrobu kuliček. Nugátové bonbóny společně s kouskem marcipánu obalujeme ve vyrobené hmotě. Vzniklé kuličky pak napichujeme na špejle a máčíme v čokoládové polevě. Vyrobené kuličky necháme ztuhnout. Můžeme podávat v papírových košíčcích. Dobrou chuť!


V nejstarší dochované valentýnce se žádalo o větší věno

První pergamenové valentýnky se objevily už v 10. století a údajně to byly první pohlednice s blahopřáním v historii. Ve dvanáctém století v Anglii si lidé začali ve velkém posílat anonymní vyznání lásky. V šestnáctém století se pak začala vyrábět ručně malovaná psaníčka, která se tiskla od osmnáctého  století.

Nejstarší pohled s milostnou básní napsal údajně v roce 1415 vévoda Charles Orleánský své ženě z vězení v londýnském Toweru. Nejstarší dochovaný milostný dopis psaný jako tzv. „valentýnka“ byl napsán před více než 500 lety Kartery Brewsovou. Ta se v něm svěřovala svému milému, že požádala svou matku, aby se u otce přimluvila za to, aby dostala větší věno. „Jestliže mě však miluješ, a já vpravdě věřím, že ano, pak mě kvůli tomu neopustíš,“ zněl text tohoto valentýnského přání. Postupem času se valentýnky začaly vytrácet. Až na počátku 20. století, kdy Walter Scott, známý výrobce vánočních přání, přemýšlel, jak odvrátit svůj bankrot, se zrodila myšlenka udělat ze svátku sv. Valentýna obchod. Začal tedy vyrábět a prodávat valentýnská přání. Každý v té době chtěl koupit své drahé polovičce již připravené valentýnské přání. Na výběr bylo samozřejmě z několika velikostí, barev a motivů. Dnes vidíme, že to byla skutečně trefa do černého. Jak se v posledních letech ukazuje, svatý Valentýn je nejen svátkem zamilovaných, ale i svátkem obchodníků, kteří si nestačí mnout ruce. Zatímco na MDŽ, Den matek nebo na 1. máje lidé nejvíce kupují květiny, právě na svatého Valentýna se kupuje úplně vše. Od bonbónů, kytek přes spodní prádlo, oblečení, šperky až po zájezdy nejrůznějšího druhu. Z analýz vyplývá, že muži na Valentýna utrácejí až třikrát více než ženy. Uvádí se, že v průměru prý utratí až tisícovku, aby své polovičce dokázali, že ji mají rádi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...