Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak jediné, co můžeme dělat proti tomu, že se nám zase přiblížil konec roku. A tak se letos naposledy podívejme, co se dělo v dobách minulých po Prostějově i okolí. A já dopředu slibuji, že podobné pohledy zpět neboli „flashbacky“ budeme dělat i v roce následujícím.

Prosinec 1949 se v našem městě nesl v duchu oslav padesátého výročí jednoty sokolské a dokonce TJ Sokol II uspořádal k tomuto jubileu akademii. Veselo nebylo dvaceti soukromým dopravcům, kteří byli v rámci nových pořádků „znárodněni“. Celkem s nostalgií se můžeme v kronikách dočíst, že Oděvní podnik Prostějov zaměstnával přes jedenáct tisíc pracovníků, a to i v Olomouci, Konici, Hulíně, Ivanovicích na Hané, Bílovci a Ostravě, menší výroba domácí byla také v Drahanech či Malém Hradisku. Pochopitelně měl tento podnik i své prodejny oděvů. Také Agrostroj měl tehdy filiálky v Děčíně, Pelhřimově, Poštorné a Rožmitále. Moravské železárny pak daly práci sedmi stovkám zaměstnancům. Krizová situace byla tehdy s byty. Bylo jich málo a také málo přibývalo, za celý rok vzniklo jen sto dva bytových jednotek. Zato jsme se mohli jít podívat na novou budovu hlavního vlakového nádraží, kterou projektoval pražský architekt Otruba a jež byla slavnostně dokončena právě v prosinci 1949.

Prosinec 1959 přinesl vánoční dárek milovníkům filmové produkce. Kino OKO bylo po rekonstrukci vybaveno širokoúhlým plátnem a zahájilo provoz těsně po Štědrém dnu. Zásadní změnu zažila i likérka Starorežná, která se přestěhovala z domu U Zeleného stromu do areálu bývalé sladovny majitele Binka. Když jsme u toho pití, tak bylo postaveno nové silo v Moravských sladovnách pro slad. Ve městě se také rozšiřoval vozový park, neboť přibylo 225 aut a překvapivě tehdy měli všichni kde parkovat a neblokovali si vzájemně domy. 

A došlo tehdy i na vyřešení sociálního problému, když poslední dvě cikánské rodiny opustily maringotky a přestěhovaly se do bytů v Určické ulici.

Prosinec 1964 přinesl ránu do prostějovského kulturního života, když bylo pro neuspokojivý stav zavřeno kino JAS, ale naštěstí to nebylo nadobro. A tak i já zde pamatuji jako dítě filmy s rudým bratrem Vinnetouem a bílým bratrem Old Shatterhandem v letech sedmdesátých. Vznikla také Okresní pedagogicko-psychologická poradna. Tehdy v ní pracovat byla zřejmě idylka oproti dnešnímu náporu klientů a případů.

Rok 1969 a jeho konec lze hodnotit i jako konec jakýchkoliv demokratických tendencí ve společnosti, což se projevilo i v našem městě na kulturní frontě, když byl založen Klub dopisovatelů a čtenářů časopisu Tribuna. Tento normalizační škvár oficiálně nazývaný jako časopis pro ideologii a politiku byl v letech 1969 až 1989 vydávaný ÚV KSČ a nesl s sebou snůšku toho nejhoršího novinářského humus, které se ve státě našlo. Já sám pamatuji, že nám byl povinně přinášen na gymnáziu do tříd dle počtu studentů, a tak jak byl donesen na učitelský stůl, tak tam zůstal ležet a pak byl tajně odnášen ke spálení či do sběru. Ovšem odběr na škole byl splněn na sto procent...

Z roku 1974 vybírám jen prosincovou statistiku sňatků a rozvodů, která konstatovala v tomto roce 576 svateb a 126 rozvodů. Oproti dnešku vzácná čísla...

Rok 1979 mne zase zaujal čísly o ubytovacích kapacitách ve městě, kde se tehdy nacházelo celkem šest hotelů kategorie B a C, ve kterých se vyspalo v roce 1979 celkem 384 návštěvníků z kapitalistické ciziny. No v tomto ohledu zde naštěstí posun vpřed dnes máme, i když se domnívám, že pro turistický ruch toho lze ještě udělat spoustu a spoustu.

Prosinec 1984 zaznamenal otevření Domu služeb na sídlišti Z. Nejedlého, vybudovaný jako již mnoho staveb v akci „Z“ a fungující dodnes i jako útočiště jisté taneční školy.

Prosinec 1989 v Prostějově? Tak to bylo plno revoluční euforie. Občanské fórum se stalo rozhodující politickou silou a komunisté jen s vypětím sil bránili své pozice. Populární postavou byl 

i v Prostějově Václav Havel, a tak 10. prosince se na manifestaci ke Dni lidských práv objevil poprvé požadavek pojmenovat po něm nějakou tu ulici či náměstí a pochopitelně byla podpořena jeho kandidatura na prezidenta republiky. Ve městě se do dění zapojili i středoškoláci, kteří vytvořili dva živé řetězy a to okolo budov OV KSČ i OV SSM. Tlak na komunisty sílil a 18. prosince jich konečně pár odstoupilo ze svých funkcí. Aktivizovaly se i obě tehdy existující režimem povolené strany a to strana lidová a socialistická, vydaly prohlášení k občanům, obě pak následně musely projít nutnou reformou, neboť byly plné agentů STB (viz kauza předsedy lidovců Bartončíka). Událostí bylo plno, a tak zakončeme tím, že i Prostějované se slzou v oku oslavili 29. prosince volbu Václava Havla prezidentem. Mnoho toho ovšem bylo ještě třeba udělat a je překvapivě i dnes. Kdo čekal pečené holuby létající do huby, tak měl prostě smůlu a má ji i dnes. Super blaho nepřinese ani ten blížící se Ježíšek, fakt věřte tomu...

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...