Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Máme tu měsíc, který je již typicky podzimní. Listí se barví a díky všeobecně mlhavě pošmournému počasí nás asi začnou chytat i lehké deprese. Letošní listopad bude ovšem o něco slavnostnější, neboť si budeme připomínat již pětadvacet let, kdy jsme se zbavili vlády jedné strany a začali se znovu učit demokracii. Ani po tom čtvrtstoletí však já osobně nemám pocit, že jsme pojem demokracie řádně pochopili. A tak musím zvolat s nedávno zesnulým hercem Pavlem Landovským jeho slavnou hlášku z Havlovy hry Audience: „To jsou ale paradoxy, pane Vaněk!“. Pojďme se proto raději podívat na listopad v proudu času...

Listopad 1949 přinesl první poučení pro občany, jak to s nimi nová tehdejší moc myslí „dobře“. Začali být zatýkáni důstojníci protifašistického odboje, kteří měli tu smůlu, že buď za druhé světové války bojovali na té „špatné“ frontě, anebo v únoru 1948 neprojevovali to správné a patřičné nadšení z komunistického uchopení moci, které ovšem tehdy většina národa naivně podporovala. Zatčení neminulo například ani rodáka z Čechovic Karla Soldána. Ten v hodnosti poručíka odešel bojovat proti okupantům do zahraniční armády a už navždy zůstal v hledáčku tajné bezpečnosti STB, konkrétně ve svazcích její brněnské expozitury jako osoba závadová. Dožil se ale nakonec požehnaného věku 83 let a zemřel v roce 2001 (viz. PROSTĚJOVSKÝ Večerník číslo 33/2001). 

Listopad 1949 přinesl i začlenění šestatřiceti místních restaurací a vináren do Sdružení komunálních podniků města Prostějova.

Listopad 1969 byl již ryze normalizační. Mohli jste v klidu zapomenout na nějaké myšlenky reformních komunistů z roku 1968, respektive, kdo je ještě měl, se zlou se potázal. Jako symbolické lze považovat obnovení činnosti Svazu československo-sovětského přátelství, i když na druhé straně je třeba říci, že řada běžných sovětských občanů absolutně netušila, co se stalo v roce 1968 v nějakém Československu. Tudíž šmahem je všechny odsuzovat lze dnes hodnotit jako nemoudré, bohužel princip kolektivní viny je v dějinách častý.

Rok 1984 přinesl další posun v rozvoji místní vodovodní sítě, byly pojmenovány ulice na novém sídlišti Hloučela a to po malířích se vztahem k městu, Vrahovičtí otevřeli svůj nový Dům služeb, postavený v již zde v předcházejících analýzách zmiňované „akci Z“.

Nejvíce se pochopitelně vracíme do listopadu 1989, který v Prostějově začal zcela nevinně a to dokončením městské tržnice za hlavním kostelem. „Prasklo“ to až 17. 11. na pražské Národní třídě, o tři dny později již bylo v ulicích i místní občanstvo, došlo na první veřejné shromáždění, které zorganizovali Arnošt Kohút (později náměstek ministra vnitra) a Jaroslav Nečas. O den později již byl z Prostějova do hlavního města odeslán požadavek demokratických změn a vyšetření represí proti studentům v Praze. Autorem rezoluce byl Aleš Lebeda. Následující den bylo ustaveno Občanské fórum, jehož organizace se tvořily postupně ve všech podnicích. Došlo i na dialog OF a místních komunistů, kteří zároveň začali zjišťovat, že je opouští nejen obyvatelstvo, kterému dosud vládli, ale že stranickými legitimacemi jim začíná práskat i značná část členské základny. Generální stávku ve městě pak 27. listopadu podpořila mimo jiné herečka Hana Maciuchová a stávkující studenti z olomoucké Palackého univerzity. Ti ovšem již do Prostějova jezdili s letáky celý týden v linkových autobusech z Olomouce, a v prvních dnech hráli na honěnou s místními příslušníky SNB v uniformách i v civilu, než představitelé moci pochopili, že to nemá cenu a vše se stejně sype, načež se začali starat o vlastní budoucnost. V dalších dnech se studentům podařilo proniknout na prostějovské střední školy a do některých podniků, tudíž se konečně obyvatelé dozvěděli opravdu podrobné informace o pražských událostech a studentských požadavcích. Dialog to nebyl v některých případech vůbec jednoduchý, ale nechci zde hrát roli vševědoucích pamětníka, který byl tehdy sám studentem v Olomouci a revoluční dobu zažil na vlastní kůži. Dnes se jako mnoho jiných nestačím divit... Zřejmě inspirováni oním podzimním listím stihli ještě v listopadu 1989 založit svoji stranu „Zelení“, kteří hned začali předkládat ekologické požadavky, koho to v bouřlivých dnech, kdy se teprve drolila rudá moc, interesovalo, tak to snad věděli jen členové zelené strany.

Dopisuji tuto analýzu a dívám se na ono listopadové listí, které doufám někdy bude uklizeno místní .A.S.A. a přemýšlím, kolik lidí si vzpomene hlavně na události před pětadvaceti lety a zamyslí se nad tím, co jsme chtěli a co jsme dokázali. Já tvrdím, že práce je pořád dost a dost. No nic jdu si najít toho Wabiho Daňka a píseň o listopadu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...