Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 

Je po volbách, tak se k tomu můžu přiznat. Nevím, jak vy, ale sám jsem v minulých týdnech co chvíli čelil četným dotazům, jak je možné, že nikam nekandiduji. Prý to letos v Prostějově dělal úplně každý a ani to nemusel být zrovna doktor. Ač to dle počtu lékařů na kandidátkách vypadalo, že Hippokratova přísaha se brzy bude muset stát preambulí slibu nového zastupitelstva. Cožpak skutečně nemám chuť přestat pouze nadávat a nechci začít věci v Prostějově měnit k lepšímu? „Ne, nechci nic měnit k lepšímu, raději budu v klidu dál lamentovat,” odrážel jsem tyto dotazy s kamennou tváří.   

Samozřejmě, že to byl vtip. Řekněme si to upřímně: cožpak někdo z nás aktivních mladých lidí sledujících pozorně dění v Prostějově skutečně nezatoužil mít svůj vliv na budoucí rozvoj města? A cožpak by se nám nehodil přibližně sedmdesátitisícový primátorský plat? 

Odpověď je jasná: Ano, hned by (nám) bylo líp. 

Přesto jsem kandidaturu přenechal jiným. Nechme nyní stranou fakt, že v Prostějově sice žiji a pozorně sleduji zdejší dění, nicméně trvalé bydliště mám v Lešanech. V této obci se však kvůli pracovnímu zaneprázdnění zdržuji poměrně málo a o dění v obci nemám právě nejlepší přehled. Navíc v Lešanech bych se o post primátora (a tedy i lákavý primátorský plat) prostě ucházel marně!

Samozřejmě, že by nebyl problém si trvalé bydliště do Prostějova přehlásit. Ale proč? Stejně bych do voleb nešel. Důvodů je hned několik. Jednak bych nerad ztratil odstup od prostějovského politického hemžení, které se naplno projevilo při letošní předvolební horečce. Vždyť jak známo každá vysoká horečka s sebou přináší rozostřené vidění a v některých případech dokonce i halucinace. Jejich zhmotnění pak obvykle najdeme v předvolebních slibech jednotlivých stran. I proto mi bylo milejší, abych si navzdory volební horečce zachoval „chladnou hlavu“ a zdravý rozum.  

A hlavně. Zaklínadlem všech posledních voleb je slovo „Změna“. Je jedno za koho kandidujete, hlavně lidem nesmíte zapomenout slíbit, že do Lešan, Prostějova, České republiky či Evropské unie přinesete onu tolik potřebnou změnu s velkým Z. V čem bude ta Změna konkrétně spočívat, to už je celkem jedno. Vždyť volič stejně nemá čas řešit podrobnosti, hlavní je, aby se toho co nejvíce změnilo a bylo konečně líp.   

Jenže s tímto postojem se jaksi nejsem schopen ztotožnit. Vždyť těch změn je kolem nás poslední dobou nějak moc. Některé firmy krachují a ti, kteří je k bankrotu přivedli, zakládají společnosti nové. Některé strany ztrácejí na popularitě a ti, kteří na tom mají svůj podíl, přechází do stran jiných. Mění se nejen premiéři a primátoři, ale i šéfové Policie ČR, ČD, ŘSD, Povodí Moravy a dalších kolosů. A pak se v těch všech změnách vyznejte!

Navíc absolutně nechápu, proč se tolik stran v Prostějově zaklínalo slovem změna. Vždyť typický Hanák je tvorem skrz naskrz konzervativním. Ať už se u nás pokusíte změnit cokoliv, vždy se u nás na Hané setkáte v první řadě s kritikou (a v té druhé se závistí). 

Chcete postavit nové sportovní centrum? Máte problém! Chcete postavit nový obchoďák v prostoru, který by se dal nazvat ostudou města? Máte taky problém! Chcete nahradit rozpadající se komunistický kulturák s příšernou akustikou jiným, modernějším zařízením odpovídajícím současným standardům? Máte ještě větší problém. Chcete zbořit obří zchátralou ubytovnu bezdomovců kousek od centra města? Máte tak obrovský problém, že o tom před volbami radši vůbec nebudete mluvit!  Je to prostě tak: lidé v Prostějově chtějí mít vše tak, jak jsou na to zvyklí. Většina obyvatel „hanáckého Jeruzaléma“ si očividně myslí to samé, co americký spisovatel židovského původu Joseph Heller, totiž, že „každá změna je k horšímu“.   

 

A tak (coby rozený populista) všem lidem na tomto místě slavnostně slibuji, že po volbách v Prostějově nezměním vůbec nic!

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...