Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dnes se společně podíváme na prostějovskou kulturu a budeme nejen kritizovat, ale i chválit, což je také občas potřeba, obzvláště pokud si to někdo zaslouží.


Kdo by chtěl letos kritizovat Prostějovské kulturní léto, tak ho již lze považovat za maximálního snoba. Myslím si osobně, že příliv umělců byl letos velmi nadstandardní a završení operní celebritou Josephem Callejou zařadilo Prostějov mezi kulturní evropské stánky. Je škoda, že počasí opernímu koncertu moc nepřálo a hlavní umělec se musel ve svém karavanu zahřívat heřmánkovým čajem (příchuť mám od důvěryhodného zdroje - pozn.autora), ale počasí prostě začíná být koncem srpna tradičně mizerné, tudíž větru a dešti prostě člověk už neporučí... 
Co šlo zcela jednoznačně ovlivnit, byla distribuce lístků a doufám, že se nenašla nějaká dobrá duše, která opernímu pěvci vyložila, jak se prodávalo, pak rozdávalo, kdo se na distribuci předvolebně přiživil, kdo psal petice, a tak všelijak podobně. Myslím si, že to bylo statutárního města nedůstojné a operní celebrita, která navštěvuje arény v Itálii, Rakousku, USA a jinde, by asi, v tom nejlepším případě, pobaveně pozvedla obočí. Věřme, že v případě českých kapel Chinaski, Mandrage anebo Marušky Rottrové bylo vše takzvaně „v poho“.
Ano, jistě se najde někdo, kdo bude podotýkat, že onen nadstandardní kulturní program souvisel 
s oslavami sta let prostějovské radnice, ale na to je třeba odpovědět, že s tím se snad přece dalo počítat. Jistě by bylo troufalé očekávat takovou kulturní nálož každý rok. Jde především o finance 
a zmlsat veřejnost je také velmi krátkozraké. Vzpomeňme si například, jak postupně uvadal zájem o tenisové a hokejové zápasy Jágr Teamu v Prostějově, a to jsme tady měli celebrity z hokejového prostředí NHL, doplněné pražskými umělci těch nejzářivějších jmen. Ono se všechno, i to dobré, jednou přejí, takže kdo letos zažil, má na co vzpomínat a dnešní omladina se může těšit třeba na stopadesáté výročí radnice. Avšak to my už tady nebudeme, abych použil kdysi populární reklamní slogan na jistý druh nátěrové barvy.
Prostějovskou kulturu zasáhly petiční akce. Jistě jste zaznamenali, že proti sobě stojí dvě znesvářené skupiny obyvatel a jádrem sporu je Disco Club Morava v Olomoucké ulici, který v různé podobě zažil více věkových skupin obyvatelstva. Dnes zde máme petičníky, kteří považují „Moravu“ za bránu do pekel a pak druhou stranu, která to samé zařízení považuje za ráj kultury, zábavy a relaxace pro bavící se obyvatelstvo. Poctivě jsem se ponořil do diskuzí na „modrobílé“ sociální síti ohledně tohoto ožehavého problému a je pravdou, že jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací, které se teď pokusím zesumarizovat. Je potřeba chápat všechny ty, kteří bydlí okolo „Moravy“. Stěžují si na hluk, nepořádek, ale i na střepy z rozbitých lahví, které se stávají druhý den nebezpečím pro psy a malé děti, jež prostě nerozlišují chodník a trávu. Vadí jim také ovšem řev návštěvníků, taxíků a jiných aut, dopravujících osazenstvo DCM tam a zpět. Je ovšem také třeba přiznat, že zavření klubu ve 22:00 hodin je ošemetnou věcí, neboť za zavřením by musel stát posudek o rušení nočního klidu z provozovny, a to se tedy dle informací opravdu neděje, jelikož je dobře odhlučněna a hudební produkce ven neproniká. Hluk okolo DCM je způsobován jedinci, kteří jej jsou schopni páchat také u jiných zařízení a může jít klidně 
i o malou hospůdku, velký podnik, bar, kavárnu a podobně. Myslím si tedy osobně, že problém je na prvním místě v návštěvnících, a zde se dostáváme bohužel do onoho klasického problému dnešní doby, kdy spousta jedinců myslí jen a pouze na svá práva, ale povinnosti, jako je úcta k právům druhého, jim nic neříkají... Demokracie se u nás dostala do podoby anarchie a to je špatně! 
Bohužel pak tento trend mohou odnést i vcelku populární zábavní zařízení, jako je v tomto případě DCM. Rozhodnutí je teď na představitelích města a upřímně jim nic takového nezávidím, protože jakýkoliv verdikt naštve jednu skupinu obyvatel, kteří jsou právě teď aktuálně i voliči, a jak se říká, každý hlas je dobrý. Tudíž se domnívám, že zvýšenou aktivitu by nyní měli vyvinout především fanoušci DCM a umravnit ty, jenž kazí jejich dobré jméno tím, že dělají nepořádek. Pak je šance, že DCM zůstane, tak jak je o dost větší.
A na závěr bych vás rád informoval, že právě probíhají „Dny evropského dědictví“, které každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Že jste to nevěděli? No to jste ani nemohli, neboť Prostějov „tak nějak“ vypadl z oficiálního plakátu Olomouckého kraje, který se objevil v místní mutaci celostátního tisku. Inu zabrousil jsem na oficiální web této akce (http://www.historickasidla.cz/cs/dny-evropskeho-dedictvi/) a zde nalezl, že zapojena do „Dnů“ je pouze naše stoletá radnice, přičemž přihlásit jde prakticky všechno, neboť na příslušném webu je formulář a naše město je členem Sdružení historických měst. Někdo má zcela jistě k formuláři přístupové heslo 
a jistě mohl přihlásit kromě radnice i třeba zámek, Národní dům, zimní stadion s unikátní střechou a další objekty, které stojí za to. V rámci propagace města by to jistě nezaškodilo. No ale bohužel nestalo se tak, tudíž se nabízí otázka proč? Třeba na ni někdo odpoví a jistě erudovaně, dočkáme se...?
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...