Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

31 behProstějovsko se dává do pohybu! Přitom ještě donedávna patřil místní region na běžecké mapě České republiky spíše k bílým místům. Milovníci dlouhých tratí znali z jeho krásných koutů především lázně ve Skalce a jejich okolí. Více příležitostí k závodění totiž nebylo. Naštěstí v posledních letech se tato situace díky několika nadšencům z řad organizátorů a mnoha dalším přívržencům začíná měnit.

„Budiž pochválen pohyb! Budiž pochváleno úsilí každého, kdo cosi na tomto světě překonává. Kdo cosi rozšiřuje. Kdo překonává čas či výšku nebo vlastní lenost, kdo rozšiřuje oblast našeho poznávání, našeho citu.“
Tato slova napsal Miroslav Horníček. Z citátu vyplývá, že populární herec, spisovatel a humorista viděl pohyb v širším slova smyslu. Nebral jej pouze jako výkon těla, ale i mysli. Chválil však obojí. Stejně jako velebil touhu po překonání sebe samotného. Líbila se mu také schopnost vytrvat na své cestě i za ceny určitého nepohodlí. Opěvoval i výsledky takového konání.
A určitě v tom nebyl sám.
Faktem je, že ne každý byl zrozen k tomu, aby podobně jako Albert Einstein posunul obzory poznání tam, kam lidstvo před ním nedohlédlo. Stejně tak málokdo z nás má předpoklady dohodit oštěpem stejnou dálku, kam jej byl schopný vrhnout Jan Železný. Nicméně jsou věci, které jsou přístupné každému z nás. Jedinečnou příležitost překonat sám sebe nabízí třeba běh.
Běh? Proč se v době, která nabízí tolik nejrůznějších radovánek, věnovat něčemu tak všednímu, co může dělat každý? Inu, právě proto. Vždyť šanci běhat nám nemůže vzít ani nedostatek peněz a dokonce ani času. Vyběhnout můžeme kdykoliv, kdekoliv, kamkoliv. Běh je svoboda. Jediné, co nám v něm může bránit je naše vlastní lenost a výmluvy.
Přitom právě „obyčejný“ běh dokáže být opojnější než to nejkvalitnější víno. Kdo tomu nevěří, nechť si zkusí zaběhnout půlmaraton tedy distanci dlouhou jedenadvacet kilometrů. Hned tak to asi nezvládne. Stejně jako víno, musí i člověk k něčemu podobnému nejdříve dozrát. Oč větší útrapy v tréninku však zakusí, o to sladší bude jeho pocit po doběhu. V tu chvíli ho čeká čirá radost, která mu vydrží déle než leckterá „opice“. Právě tohle uspokojení je hlavním důvodem, proč stojí za to se o něco podobného alespoň pokusit. Ty další by se daly shrnout do motta, které na svých dresech nosí členky klubu „Báječných žen v běhu“. To zní: „Když běžíš, tak krásníš!“
Běhat v Prostějově nemusíte vždy jen sami. Společnost najdete například na akcích pořádaných místním Maratonským klubem. Spolku nadšenců se bez nároku na odměnu přímo ve městě i v jeho okolí daří pořádat celou řadu skvěle zorganizovaných „závodů pro každého“. Při nich narazíte na lidi na stejné vlně. A jejich společnost vám učiní běh ještě příjemnějším.
Budete-li mít přesto pochybnosti, že jste schopni někdy uběhnout vzdálenost například z Prostějova do Repech kudy vede trasa jednoho ze závodů, pak je dobré připomenout si heslo Maratonského klubu Prostějov, které zní:
„I ta největší vzdálenost začíná jedním krokem“.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...