Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 04 dopravni situaceBohužel poslední dobou mám pocit, že jsme zahlcování špatnými zprávami z oblasti místní dopravy. Není prakticky týden, abychom se nedočetli o havárkách cyklistů, chodců, specialitou jsou rondely, a dále pak o nehodách, ve kterých hrají roli nepozornost, nezkušenost řidiče, alkohol či drogy.

Mohl bych tady zcela populisticky začít popisovat, že za haváriemi stojí neutěšená dopravní situace ve městě, že je potřeba dobudovat cyklostezky, opravit chodníky i vylepšit křižovatky a ví bůh co ještě. To všechno je ovšem běh na dlouhou trať a něco z toho se již dokonce děje, navíc spousta věcí je také především o penězích, které chodí z kraje, případně z unijního Bruselu, což není vůbec jednoduché. A to si ještě můžeme gratulovat, že zrovna v dopravě máme na kraji zastání díky náměstkovi pro tento rezort, místnímu rodákovi Aloisi Mačákovi. Co by nás ale už teď nestálo ani korunu, by bylo změnit své vlastní dopravní chování. A tak bych se rád obrátil do řad občanstva a oslovil jednotlivé krizové skupiny, způsobující především ony špatné dopravní zprávy.

Vážení cyklisté. Přestaňte si už zatraceně myslet, že jste v prostějovské dopravě neomezenými pány! To co dnes a denně předvádíte na chodnících, kde mimochodem vůbec nemáte co dělat, případně na rondelech, na které ve většině případů v Prostějově už také nepatříte, případně na běžné ulici, hraničí s trestným činem sebepoškozování vlastní osoby a osob okolních. Váš styl jízdy připomínající kombinaci cyklokrosaře Dlaska, spurtéra Sagana a při stoupání do hor rozevlátého Il Pistolera Alberta Contadora je nebezpečný pro vás i pro vaše okolí. Neukazujete, kam jedete, na chodnících vesele cinkáte na chodce, aby vám uhnuli, pletete se autům pomalu pod kola a vaše specialita udělat z kola díky nákupním taškám a nejrůznějšímu materiálu malý kamion, tak to už je skoro na vytvoření fotoprofilu na Facebooku. A že by tam těch fotek bylo... Zamyslete se laskavě nad sebou a začněte třeba tím, že budete na přechodech dodržovat značku „Cyklisto sesedni z kola“, což mimochodem neděláte také. Jinak cyklisté v zimě, tak to je téma na zvláštní analýzu, teď jen přidám myšlenku, že tak jako je povinné přezouvání gum na autech, mělo by být i povinné zamykání kol v zimě, tedy pochopitelně v době pokud je sníh.

Vážení chodci. Uvědomte si už konečně, že vaše tělesná schránka nepřipomíná Robocopa. Neuváženým vstupem do vozovky se z vás snadno může stát rozjetá placka. Absolutní přednost na přechodech neexistuje, takže tam nemůžete lézt, kdy se vám zamane! Přebíhat na červenou se rovná malé sebevraždě a když už na té zebře jste, tak by bylo dobré neplést si ji s předváděcím molem a přecházet půl hodiny, přičemž ještě se drze vysmívat řidičům do předního skla. To je specialitou, jak jsem se dozvěděl, omladiny a jedné jisté části obyvatel, která se vyskytuje například na „Husáku“. Začíná všeobecně bublat jaro a s ním také hormony. Tudíž i zamilované párky by se při „muckání“ měly dívat okolo sebe a nestát tam, kde jezdí auta, případně nevstoupit ruku v ruce do vozovky. Ono totiž zvyšování hormonální hladiny díky jaru může městu zajistit následné stoupání demografické křivky zvýšenou porodností, ale pokud budou párečky lézt pod auta, tak může demografická křivka spíše klesat.

Vážení řidiči. Bohužel jste skupinou, na kterou při nehodách spadne všechno, neboť vy jste nepřizpůsobili, vy jste neodhadli a podobně., však to znáte. Apeluji tedy na vás, buďte nejzodpovědnější a myslete i za druhé. Když sedám do auta, připadám si jak v akčním filmu a vidím všude nepřátele, za které myslím, co udělají a snažím se jejich činy předvídat, abych eliminoval ztráty. Je to složité, ale jde to. Za prasárnu ovšem považuji, když někdo leze do auta s drogou nebo alkoholem, v tomto případě by mělo dojít opravdu ke krutému trestání. Zvláštní skupinou, kterou jsem začal sledovat, jsou řidičky s velkými auty a nejlépe hordou dětiček. Pro ně mám jen jeden vzkaz: vaše auto není obrněné vozidlo, ale ve vašich rukou mnohdy nebezpečná zbraň! Takže přestaňte ňuňánkovat, podávat pitíčka či vychovávat a věnujte se laskavě řízení! Zvláštní kapitolou je parkování. Všichni skuhráme, že parkovat není kde, ale podívejte se někdy, jak se parkuje. Připomíná mi to mnohdy IQ tykve a tak se nedivím, že už existuje i celostátní soutěž o nejhůře zaparkované auto. Stačí projít parkoviště u sídlišť a marketů, to je pošušňáníčko. V Praze se špatné parkování řeší ukopnutým zrcátkem, no chtěl bych vidět, kolik aut v tomto městě by muselo shánět nová zrcátka? Odpovím si sám, dost!

Zvláštními skupinami jsou skatebaordisté a in-linisté, takže těm bych jen vzkázal, vezměte si příklad ze všech skupin dohromady, neboť vy jste trochu chodci, trochu cyklisté a i trochu řidiči. Zkuste být ti nejlepší, neboť přece jen nejste celoroční účastníci provozu.

Abych uzavřel toto dnešní dopravní téma. Rád bych, aby zpráv o haváriích bylo co nejmíň, myslím, že život a zdraví máme jen jedno, takže s ním proboha přestaňme hazardovat, nebude nás to stát ani korunu!!!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...