Dobré poledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 04_analýzaDnes nebudu úzce regionální či místní, ale dané problémy se nás všech nebo alespoň velké části setsakra dotýkají, a tak si je dnes pojďme společně rozanalyzovat...  Také na vás v poslední době vyskočily z novin inzeráty, případně z vašeho počítače oznámení, že od 8. dubna, což je mimochodem zítra, přestane firma Microsoft technicky podporovat svůj operační systém Windows (v překladu OKNA) XP, a že pokud nepřejdete na OS 7 nebo 8, tak se váš počítač stane terčem útoků všech hackerů světa, případně jej vytunelují všechny banky světa, které přes něj skoro rozpoutají třetí světovou válku A nebo že vám samotným změní či zcela zruší vaši kompletní identitu, jako v jednom starším americkém filmu se Sandrou Bullock pod názvem Síť?

Uvažoval jsem nad tím, zda by zveřejnění těch inzerátů v tisku nemělo být klasifikováno jako trestný čin šíření poplašné zprávy. A tak jsem samozřejmě nelenil a začal na internetu i ve svém okolí zjišťovat názory spoluobčanstva. Zjistil jsem asi tolik. Skupiny uživatelů OS Linux a Apple se problematice Windows XP zcela nepokrytě vysmáli a dále si budou hrát s tučňákem anebo ukousnutým jablkem, což jak známo jsou loga těchto OS. Další skupinou byli ti, co mají novější plechy (termín pro PC nebo notebooky) s Windows 7 či 8 a buď se již s novými OS skamarádili, a nebo se slzou v oku na XP vzpomínají, neboť kamarádit se s například s „osmičkami“, pokud nemáte dotykovou obrazovku, je takřka nemožné.

Ta největší skupina byli kolegové XPéčkaři, kteří buď nadávali a následně se rozdělili na podskupiny, kdy jedni přeinstalují na vyšší verzi, a ti druzí zůstanou s tím, že jdou tedy do „jistého“ rizika. Já zažil na vlastní oči přeinstalaci XP na „sedmičky“ 
a následně přestala fungovat do té doby funkční tiskárna, s problémy začalo běžet multifunkční zařízení (tiskárna, kopírka, skener v jednom) a vnitřní síť „spadla“ také... A proč se tak stalo? 


No protože novější OS nepodporuje, tedy nemá ovladače tzv. drivery pro starší zařízení, a ty tedy následně lze tak akorát vyhodit. 
Začalo mi svítat. Máme tady krásnou ukázku globální „šmejdoviny“. Vy zaplatíte nejdříve za nový operační systém u jedné firmy, následně zakoupíte nová zařízení u dalších firem kupujete a platíte, a tak pořád dokola. Jedná se miliony, možná miliardy zákazníků a penízky se „šmejdířům“ jen hrnou.

Dojímáme se nad televizními reportážemi či novinovými články, jak je seniorská skupina obyvatel napalována prodejci – „šmejdy“ z firem BECK a dalších, kteří jim vnucují předražené blbosti, ale vážení, oni prostě na ty jejich akce jen nemusí jezdit, kampaň a zákon proti nim také funguje a jde to, ale že tady někdo zcela legálně „šmejduje“ na milionech uživatelů s počítačovou technikou, to evidentně nikomu nevadí! Kapku zvláštní, ne?

Prostějovský primátor jednou na jisté konferenci v rámci jednoho z projektů ESF řekl, že pokud jednou počítače zhavarují, tak se zřejmě buď vrátíme na stromy, protože nebudeme vědět co dál, nebo rovnou zahyneme. Počítačové firmy to zřejmě velmi dobře ví, a tak nás prachsprostě dojí z peněz přičemž nikdo na ně evidentně nemůže. Jde o smutnou realitu, ale já osobně i tak u XPéček zůstanu, protože když kapku víte jak na to, tak vás prostě ten zmiňovaný 8. duben může nechat chladným. Takže milý Microsofte, na mně tedy nevyděláš ani „kačku“…, nazdar!

A teď jen rychle ke dvěma „šmejdovinám“, které vesele běží již dlouho a jsou evidentně podporovány ne globálně, ale o to intenzivněji. Co třeba taková devalvace koruny na sedmadvacet za euro? Všechno v pohodě, nikomu nevadí zdražení všeho okolo nás, a nikdo se nepozastavuje nad tím, že onen proklamovaný důvod devalvace, tedy posílení vývozu a následně celé ekonomiky, nenastal? Nenarazil jsem ani na běžného člověka, který by na devalvaci nějakým způsobem vydělal a pan, dnes již guvernér, je stejně bohorovný s platem ještě vyšším. Ano, guvernéra někdo jmenuje, za jmenování jistě někdo lobuje, a pak na tom všichni společně vydělají, ovšem bez nás vážení, bez nás. Jen tak ze zájmu se podívejte, kdo co nakupoval velkého právě v době, když se koruna devalvovala, kapku zapátrejte, a „docvakne“ vám to...

Ta druhá „šmejdovina“ nás všechny trápí s přestávkami již od Rakousko-Uherska. Ano právě v době vzniku této analýzy běží první hodiny letního času a já tedy říkám, zrušme ho! Ekonomický efekt je dnes prý JEDNO PROCENTO! Což je tedy jedno velké nic. Jinak to přináší tak maximálně bolehlav a všeobecné jednorázové zblbnutí lidí, následně celé přírody. Už i v nedemokratickém Rusku ho zrušili, respektive nastavili celoroční jeden čas a jde to i jinde po světě, tak by se snad mohla rozhoupat i naše slavná EU, ne?

Vím, tahle „šmejdovina“ nás trápí asi nejmíň, ale chtěl jsem dnes upozornit na to, že „šmejdi“ nejsou jen prodavači předražených nadblblostí, a že cílem „šmejdů“ nejsou jen senioři. Takže braňme se proti „šmejdům“ všichni společně, jinak nás sežerou a vysají zaživa, ať už sedí kdekoliv...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...