Dobré poledne, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 04 komenskyV pátek 28. března si jistá profesní skupina připomene, že před 422 lety, přesně v roce 1592, se narodil „učitel národů“ Jan Ámos Komenský. Zároveň ve stejný den oslaví svůj profesní svátek, tedy Den učitelů. V Prostějově se tak stane v prostorách Národního domu, kde budou jako každoročně ti nejlepší kantoři z jednotlivých škol oceněni představiteli města.

A já dodávám, že to budou právě jen kantoři a jejich nejbližší, kdo si na svůj svátek vzpomenou, neboť o stav kantorský a školství vůbec je mezi širší veřejností jeden velký nezájem! A to i přesto, že jsme všichni nějakým způsobem školským systémem prošli. V jakém stavu je oblast, kde se vytváří budoucnost národa, by nás tak mělo setsakramentsky zajímat...

Analyzoval jsem reakce svých spolubesedníků během roku na témata, která publikoval Večerník, případně konkurence v souvislosti se školstvím, a došel jsem, vlastně ani ne k tak překvapivým závěrům. Relativně velký zájem vzbudily specializované přílohy, kde se představují prostějovské školy svým potencionálním studentům, a byl jsem mnohokráte osloven rodiči-svými známými a přáteli, co a jak bych jim k té či oné škole řekl. Pokud se týká článků o běžném životě škol, o jejich činnosti, o úspěších prostějovských škol v nejrůznějších soutěžích od Středoškolské odborné činnosti až po sport, pak jsem bohužel nucen konstatovat, že až na světlé výjimky byl zájem takřka minimální. Zato lavinu zájmu strhla, řekněme si upřímně, spíše témata bulvárnějšího charakteru ze školského prostředí. Namátkou opilé žákyně v hodině či těhotná žákyně, naštěstí v mimoškolní době, případně opilá pedagožka těsně po zahájení výuky nebo také poslední ředitelská kauza o financích na základním školství či prodejce pervitinu o přestávkách a studentky přivydělávající si prostitucí ke kapesnému na školství středním...

Tady u těchto témat byl tedy zájem enormní. A reakce? No to byste se tedy divili... Viníkem ve všech případech byla totiž podle mnohých škola!

A to je ten dnešní pohled širokého okolí na oblast školskou a stav kantorský vůbec. Dnes a denně se setkávám s tím, že kantor a škola může za všechno - od špatných známek až po ono nechtěné těhotenství. A já teď mohu s jistotou, podloženou zákonem a právním názorem, odpovědět: „Omyl, vážení, jeden velký omyl!“. Jsa absolventem několika právních školení, mohu vám odcitovat úryvky ze Zákona o rodině, Občanského zákoníku a Školského zákona, ze kterých jasně a zcela neoddiskutovatelně vyplývá, že rodič je zodpovědný za výchovu svého dítěte, a to i během hodin, které dítě prodlévá ve škole. Zodpovědnost spočívá v tom, že dítě do školy posílá, kontroluje, jak do školy chodí oblečeno a pomůckami vybaveno, zda má všechny domácí úkoly řádně vypracováno, zda je naučeno na eventuální zkoušení či písemky, jak se ve škole chová, to jest, zda někoho nešikanuje, neterorizuje a zda se v čase mimo přímou výuku do školy připravuje, to jest, co dělá ve svém volném čase a podobně.

Rád bych zde ještě připomenul zkratku OSPOD. Znamená to Orgán sociálně-právní ochrany dětí a na tomto místě bych oživil především těm jedincům, kteří umí při nějakých problémových kauzách lidově řečeno „nastoupit“ do školy, a tam začít „machrovat“, jak se školou, ředitelem, kantory a snad i uklízečkami zatočí, neboť jejich „miláček“ je to nejskvělejší a nejhodnější dítě... V žádném případě není ten lump, o kterém celá škola mluví, a kvůli němuž po škole běhá školní inspekce, případně kriminálka a v neposlední řadě novináři. Právě v tuto chvíli absolvují všichni ředitelé, jejich zástupci, výchovní poradci a vybraní kantoři sérii školení k novému Občanskému zákoníku a aktualizují si své právní znalosti v oblasti školské legislativy.

Takže, vážení, pozor! Machrovat si běžte, kam chcete, ale ve školách to fakt nezkoušejte, garantuji vám, že pohoříte jako papír, a to velmi rychle! Vždy s nadsázkou říkám, že Komenský se občas musí v hrobě obracet, když vidí, co se ve školství děje. Rád bych na tomto místě kantorům k jejich svátku ze srdce popřál vše nejlepší. Jejich práce je nelehká a nelze si jí, nic jiného, než vážit. Každoročně to říká i náš pan primátor při již zmiňované oslavě Dne učitelů a já věřím, že na to nezapomene ani letos. Díky předem za kantory, že si na ně vzpomenete, a že si jich vážíte, pane primátore!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...