Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

31 estakTuristé se do Prostějova nehrnou. A pokud už k nám nějaký zabloudí, málokdy u nás přespí. Město kvůli tomu přichází nejen o spoustu peněz, ale i o řadu pracovních příležitostí. Snahy o oživení turistického ruchu se míjí účinkem. Přesto se právě letošní léto po městě motalo nebývalé množství Poláků, Rakušanů, Němců, ale i Čechů z nejrůznějších koutů republiky. Bohužel jejich motivací nebylo zůstat ve městě co nejdéle, ale naopak se z něj co nejrychleji dostat pryč. Tato situace prověřila i charakter řady Prostějovanů...

Prostějov má díky svému neobyčejně půvabnému a udržo-vanému historickému centru turistům určitě co nabídnout. Město se také vyznačuje jednou z největších koncentrací cyklistů ve střední Evropě. Buduje se tu rozsáhlá síť cyklostezek, některé z nich jsou napojeny i na dálkové trasy, jako je například Krakov-Vídeň. O Prostějovu se navíc mluví v souvislosti se sportem celostátní, evropské i světové úrovně, a to především v souvislosti s tenisty, basketbalisty a volejbalistkami, na jejichž zápasy míří fanoušci z nejrůznějších koutů světa. Pokud nejsou líní, tak si na své v Prostějově určitě přijdou i rekreační sportovci. Navíc dovolená v Prostějově či okolí nikoho nezruinuje. Přesto všechno k nám pořád (skoro) nikdo nemíří.

Důvody jsou různé. Zásadní věcí je, že ve městě chybí výraznější letní kulturní či sportovní akce. Inspiraci v tomto směru může nabídnout třeba Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která pětadvacetitisícové městečko oživí nevídaným způsobem. Prostějovské kulturní léto je pro místní fajn, lidi „z venku“ k nám však nepřitáhne. To se stále ještě daří festivalu poezie Wolkerův Prostějov, ten se zase bohužel míjí se zájmy většiny Prostějovanů.

V oblasti sportu bychom mohli sousední Olomouci závidět její tradiční půlmaraton. Akce, která začala před čtrnácti lety, se letos těšila báječné atmosféře i rekordní návštěvnosti. Podaří se například někdy někomu zorganizovat běh kolem plumlovské přehrady? Snad to bude možné alespoň po jejím napuštění. V současné době se můžeme vymlouvat na to, že hrozí, že si běžci budou zkracovat cestu po jejím vyschlém dně..

Město si rovněž láme hlavu nad výraznější propagací. Ta je určitě potřeba. Naplno se do ní má ovšem smysl pustit až ve chvíli, kdy bude pro „přespolní“ nabízet něco atraktivního a jedinečného. Něco, kvůli čemu stojí za to sbalit si svůj batoh a zamířit k nám. Stačí se upřímně zeptat: Máme v Prostějově v tuto chvíli něco takového?

I když se za posledních několik let se situace nijak výrazně dopředu neposunula, přesto se právě během letošního horkého léta v Prostějově objevily davy lidí nejrůznějších evropských národností. Důvodem je uzavírka estakády na R46. Ta zamotala hlavu nejen Prostějovanům, ale hlavně lidem, kteří by normálně kolem města pouze prosvištěli. Rázem jím kvůli uzavírce museli i projet, což se pro některé z nich stalo nepřekonatelným problémem. Bez potíží se zorientovali ve Vídni, Římě, Stockholmu či

v dalších městech odkud se vraceli, v Prostějově se však naprosto ztratili. Možná, že jste na ně narazili také. Na první pohled je lze poznat podle bezradně pípající navigace, zmačkané mapy a tápajícího pohledu, s nimiž projíždějí městem sem a tam. Nakonec přece jen najdou dostatek odvahy a svým rodným jazykem se pokusí oslovit nás Prostějovany, od nichž očekávají, že je z jejich zoufalství vytáhneme. Jenže bohužel i někteří z nás buď nevěděli přesně, jak se věci ohledně uzavírek souvisejících s opravou estakády mají, anebo nejsou žádnými velkými lingvisty. Naše dobré úmysly je tedy opět navedly na cestu do pekel...

Stihli si zahraniční řidiči během svého bloudění všimnout, jak je Prostějově pěkný a co všechno nabízí? Může letošní zvýšená návštěvnost ze strany projíždějících cizinců pomoci městu s rozvojem turistického ruchu i do budoucna? Bojím se, že nikoliv. Většina z nich si totiž Prostějov zapamatuje pouze jako město, ve kterém se ztratili.

A záleží na každém z nás, jestli naše město bude v Evropě známo jako město (ne)ochotných lidí, kde (ne)pomáhají lidem

v nouzi...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...