Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 kohoutekNemohl jsem si nevzpomenout na píseň Anety Langerové v momentě, když ke mně dorazila faktura za spotřebu vody. Následně mi na mysl ovšem vytanul spíše vtip, jak chlap volá do vodárny, že mu podle faktury asi teče z kohoutků šampaňské...

Pokud i vám dorazila podobně veselá faktura, tak jste zřejmě také podle ní zjistili, že máte v kohoutcích šampaňské, pivo nebo snad značkové koňaky. A také jste v přiloženém grafu zjistili, že ač šetříte, spotřeba vám stoupla najednou jaksi skokově?

Volal jsem na telefon uvedený na webu dodavatele naivně v pátek lehce po obědě a ono nic. Na celostátní linku 800 jsem se již dovolal, ovšem debata to byla jak s cizinci. Nechtěli mě vůbec pochopit, tak jsem jim slíbil, že se o jejich vodních hrátkách zmíním v tisku. Jako na zavolanou jsem vyslechl další tři příběhy svých spoluobčanů, o něž se tak rád podělím.

Vynechávám kauzu břečky tekoucí z vodovodů našim spoluobčanům v jisté ulici, o které již šla ve Večerníku několikrát řeč. Ale povím vám třeba, jak jedna občanka volala dodavateli vod, že nechápe, jak je možné, že jí také v grafu naskočila spotřeba vody. Byla jí sdělena geniální informace, že minulá spotřeba byla odečtena na starém vodoměru, který se stářím a vodním kamenem zbrzďoval. Nová spotřeba je již z vodoměru nového, který se, zřejmě jako mladík, točí tedy mladě, tudíž rychleji, takže všechno je už správně. Pokud prý chce, může si to proměřit odebráním vody do kýblu se stopkami v ruce... No nemohl jsem si nevzpomenout na další vtip, jak moskevský policista rozdává pokuty za rychlou jízdu, neboť auta nejedou podle něj správně „vrrrrrrrrrrrrr“, ale moc rychle vžuuuuuuuuuuum“!

Jedna spoluobčanka z nedaleké Bedihošti chtěla na vodníky-podvodníky vyzrát tak, že se nepřipojí k vodovodnímu řadu, ale bude vegetovat pouze na bázi vody ze své vlastní studny. Říkáte si geniální nápad.

I kdepak vážení! Byl jí vypočítán paušální poplatek za vodu odpadní a zcela záhadným způsobem vyšel vyšší než celkový účet pro ty, kteří platí a jsou připojeni na řad vodovodní. Inu, obalamutit někoho, kdo nás balamutí soustavně, se evidentně nevyplácí.

Další příběh zažil podnikatel, který zakoupil tovární haly. Ještě než v nich začal vůbec něco podnikat a opět do nich vůbec zavádět nějaké inženýrské sítě, přišel mu výměr platby za vodu. Když se podivoval, jak je to možné, bylo mu odpovězeno, že přece na střechy jeho továrních hal bude pršet a stékající voda je přeci odpadní, tudíž za tuto vodu musí zaplatit. Bylo mu to vypočteno v řádu tisíců korun...

To bylo tedy pár vodních příběhů a jistě bychom našli další, podobně „veselé“. Zapomeňte hlavně na to, že lze nějakým způsobem na platbách za vodu ušetřit. Prostě to nelze, neboť platba za skutečnou spotřebu vody je pouze část toho, co doopravdy platíme. Největší díl tvoří takzvané náklady provozovatele a ty jsou neustále vyšší. Ale pokud máte pocit, že se z nich něco opravuje či renovuje, zapomeňte i na to. Především je totiž třeba nakrmit členy správních rad, kteří nedočkavě chrochtají u svých žlabů, a také zahraniční firemní vedení, neboť jen málo vodních dodavatelů má nejvyšší management v našem státě. Pro Prostějov platí, že vodní „hlavouni“ jsou až z Francie, a jak známo, pravé šampaňské, žabí stehýnka a originál koňak něco stojí, že?

Ale přišel jsem na řešení.

Začnu chytat dešťovku jako moje prababička a zřejmě začnu sbírat i sníh, kterého mám okolo sebe hodně. Po podrobném prostudování aktivit dalšího problematického konatele v našem městě, tentokrát firmy úklidové, jsem zjistil, že moje ulice je v takzvaném třetím pásmu a tudíž se zde sníh odklízí až s jarním táním, a tak ho jistě stačím nakřečkovat do všech nádob... Pak se začnu v této vodě rochnit jako oni čuníci z vodních správních rad všech vodních dodavatelů světa, ať si to za tu svou vodní fakturu užiju. A vůbec nejlepší asi bude se v té vodě utopit, tím je naštvu nejvíc, jelikož ze mne tím pádem už nebudou mít ani korunu.

Tak jdu si pustit Anetu Langerovou a její Vodu živou, zkusím, zda opravdu nezačalo z kohoutků téct to šampaňské a napíši email do Lyonu. Tam totiž sídlí vedení našeho prostějovského dodavatele vody, věděli jste to?

Vodě zdar!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...