Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 ney_york_timesVe své poslední analýze jsem se zabýval „vítězným“ únorem, zmínil jsem knihu Osobnosti Prostějovska a k ní dodal, že ne na každého bojovníka proti komunismu se v ní dostalo, což je pochopitelně logické, neboť ona kniha prostě nemůže být nafukovací. Dnes bych chtěl přiblížit jednu z oněch osobností, která měla „Černého Petra“, neboť nedávno uplynulo sto let (přesně 27. 2. 2013) od jejího narození...

Jedná se o JUDr. Ivo Ducháčka, prostějovského rodáka, jehož osudy jsou protknuty chvílemi na vrcholu, na absolutním dně a nakonec oceněními venku i doma. To, že byl oceněn i venku, lze dokladovat i statí v prestižních The New York Times.

Ivo Ducháček po prostějovských mladických letech v roce 1935 absolvoval studium práv na MU v Brně a začal se věnovat žurnalistice. Od roku 1936 působil jako pařížský zpravodaj Lidových novin, po březnu 1939 působil v exilovém tisku. V emigraci se stal blízkým spolupracovníkem úřadujícího místopředsedy Československého národního výboru v Paříži a předsedy exilových vlád v Londýně Msgre. Jana Šrámka a ministra dr. Huberta Ripky. Působil i v rádiu BBC. Na konci druhé světové války se účastnil osvobozování Plzně jako styčný důstojník u 3. americké armády generála George Pattona. V letech 1945 až 1948 patřil k vedoucím politikům Československé strany lidové, za niž od října 1945 do února 1948 vykonával funkci poslance a předsedy zahraničního výboru Národního shromáždění. Jako člen tohoto výboru usiloval o rovnocennou spolupráci se všemi spojenci tehdejšího Československa, což mu samozřejmě nepřidalo na oblibě u prosazujících se komunistů, obzvláště když své názory prezentoval ve spolupráci s Pavlem Tigridem v politickém týdeníku Obzory. Proti týdeníku byly vedeny represe, byl i zastaven jeho tisk ještě před „vítězným únorem“...

Únorové události Ducháčka smetly. Byl vyloučen levicovými lidovci z vlastní strany, a protože viděl, že mraky se nad ním stahují, uprchl v březnu 1948 přes česko-bavorskou hranici z vlasti, aby posléze přibyl do Anglie a následně do USA. Zde v únoru 1949 spoluzaložil Radu svobodného Československa. Od října 1949 až do své smrti připravoval pod jménem Martin Čermák populární relaci československého vysílání Hlasu Ameriky Zápisník o USA o tamním životě (vysílal téměř 2 000 rozhlasových pořadů).

Věnoval se významně vědecké činnosti, neboť přednášel na univerzitě v Yale a dále na New York College, kde se stal plnohodnotným členem sboru v roce 1954 a v roce 1963 řádným profesorem politických a politologických věd. V roce 1975 byl jmenován vedoucím doktorandského programu v oblasti politologie tamtéž. V roce 1980 odešel pak do řádného důchodu, ale byl i nadále činný v univerzitním dění, neboť byl hostujícím profesorem na univerzitě v Berkeley.

Bohatá byla i jeho publikační činnost. Kromě kratších statí napsal osm knih, které se zabývají mezinárodními vztahy - namátkou Konflikty a spolupráce mezi národy z roku 1960, Práva a svobody v současném světě z roku 1975 atd. Stal se také spoluzakladatelem exilové Společnosti pro vědy a umění, což byla instituce založená českými a slovenskými intelektuály emigraci, která spojovala nakonec krajany nejen v USA ale i v západní Evropě a Austrálii. Letos uplyne pětapadesát let od jejího založení a lze se o ní mnoho dozvědět v knize Miloslava Rechcígla „Pro vlast“.

Životní pouť JUDr. Ducháčka se završila v roce 1988, tedy před 25 lety, kdy zemřel na rakovinu ve svém domě v americkém Kentu. Byl dvakrát ženatý, měl syna a dceru. Jeho činnost byla posmrtně oceněna, když mu byl prezidentem Havlem udělen řád T. G. Masaryka III. třídy in memoriam.

Nestává se každý den, aby bylo možno psát o někom z Prostějova, kdo je oceněn vysokým státním vyznamenáním a o němž píše americký tisk. Pokládám si za čest, že jsem o takovém člověku dnes mohl napsat pár řádek, a myslím si, že by se mohl stát vzorem bojovníka proti bezpráví, které se bohužel děje dnes a denně v různých formách i v našem takzvaně demokratickém státě a světě.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...