Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 praseci_chripkaZprávy o úmrtí na prasečí chřipku se k nám valí ze všech stran. Její nebezpečí pro lidi s oslabenou imunitou určitě nelze podceňovat. Nicméně je také třeba si uvědomit, že na každou oběť prasečí chřipky připadaly v České republice například i v tom nejrizikovějším roce čtyři stovky lidí, kteří zemřeli na rakovinu tlustého střeva. Zatímco na prasečí chřipku v roce 2010 zemřelo sto dva lidí, jeden z druhů nádorového onemocnění si vyžádal přes čtyři tisíce obětí!  A tak v souvislosti s prasečí chřipkou není od věci se zeptat. Kdo na tom vlastně vydělá?

Pokud člověk umře na rakovinu, je to sice smutné, ale považujeme to za  něco vlastně normálního. U chřipky tomu tak není. Pokud nás ohrožuje zmutovaný bacil, který si volně lítá vzduchem a může ho chytnout každý z nás, tak z toho většinu lidí mrazí. Mluví-li se o něm navíc jako o smrtelném a dennodenně se dovídáme o jeho dalších a dalších obětech, pak už je panika za dveřmi. Tak tomu bylo, je a možná i bude právě s prasečí chřipkou.

Díky vzrůstajícímu počtu obětí (letos by jich v celé ČR mělo být už kolem čtyřicet) lze snadno podlehnout dojmu, že v historii za takovou chvíli nikdy na chřipku nezemřelo tolik lidí jako právě nyní. To ovšem není pravda. Zatímco například v roce 2010, kdy se o ní mluvilo nejvíce, si prasečí chřipka vyžádala sto dva obětí, tak například „španělské chřipce v roce 1918 u nás podlehlo řádově tisíckrát víc lidí. A to už je nějaký rozdíl. 

Riziko prasečí chřipky nelze samozřejmě podceňovat. U lidí se sníženou imunitou oslabených například zápalem plic či jinou nemocí může mít fatální následky. Nebezpečná  pak může být obzvláště pro seniory a těhotné ženy. Lze jednoznačně ocenit zásah prostějovských lékařů, kteří císařským řezem zachránili dítě těhotné ženy trpící prasečí chřipkou, která ženu i její miminko bezprostředně ohrožovala na životě. 

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že přímo na prasečí chřipku zemře opravdu jen zlomek lidí. Pokud ji dostane jinak zdravý člověk, pak ji doma v posteli určitě zvládne. Možná mu dá zabrat více, než by čekal, ovšem do nemocnice obvykle nezamíří a po pár dnech je  opět „jako rybička“. Ze statistik vyplývá, že obyčejná chřipka každoročně zabije až dva tisíce Čechů. Celkem logicky se tedy nabízí otázka, proč takový humbuk kolem celkem všední choroby? 

Mnozí lidé za panikou kolem ptačí, prasečí a kdovíjaké chřipky vidí především loby mocných farmaceutických firem. Těm se jakýkoliv pocit všeobecného ohrožení zdraví opravdu hodí do už tak dobře zavedeného krámu. Po zveřejnění informace, že na jaře 2010 hrozí světu pandemie prasečí chřipky, po němž následoval hromadný nákup vakcín, celosvětově vydělaly nějakých stopadesát miliard korun navíc. A to už se vyplatí! Není špatné připomenout, že jen Česko v červnu zmiňovaného roku vyhodilo šestset tisíc vakcín, o které nebyl zájem. Přišly na dvěstědeset miliónů korun...

Je velice pravděpodobné, že minimálně jednou do roka se chřipka dotkne každého z nás. I na případě tohoto infekčního onemocnění lze velice dobře vysledovat, co s jinak běžnou záležitostí udělá dobrý marketing a zajímavá obchodní značka. Vždyť pokud lidé chřipku nazývají „rýmičkou“, běžně ji přecházejí, neuléhají s ní do postele, tak to obvykle zvládnou, možná si však zadělávají na mnohem větší problémy. A to se nelíbí  nejen výrobcům léků, ale ani lékařům.

Pokud však chřipka dostane nějaký zajímavý „brand“, za kterým stojí poutavý příběh, pak je to něco jiného. Je- li to chřipka ptačí (opeřenci stejně jako viry poletují vzduchem a jsou všude, ptáky však narozdíl od mikrobů vidíme), nebo prasečí (vepře si spojujeme se špínou a hnojem, ve kterém se válí), pak je to docela jiné kafe.

Mezi  podceňováním i přeceňováním chřipky by si pak každý z nás měl najít svoji cestu. Jisté však je, že z chřipky bychom se měli vyležet, nikoliv zbláznit.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...