Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

03 eia_projektyTak nám vcelku poklidně běží plesová sezona, všichni se dobře baví a ve všeobecné euforii z tancování nám vcelku uniká, že už opět začínají jakési nové tanečky okolo „Kaska“, nové manthellanské nákupní galerie, stavby nové multifunkční haly v areálu bývalých Jezdeckých kasáren a čerstvě také okolo bývalého „klubu oděvářů“ na Vápenici.

Stavbou, která se z těchto tanečků vymyká, je současná budouva Prioru, kde co nevidět započne celková rekonstrukce, no po zkušenostech z Olomouce to nazývejme spíše tunningem a liftingem, ale zaplaťpánbůh za to. Jsme v naději, že se do konce roku 2013 dočkáme nové nákupní galerie „Zlatá brána“. Přejme si, aby tomu tak skutečně bylo. Osobně celému projektu vcelku fandím, jelikož má, zatím, jasnou vizi.

Kauza „Kasko“, to je už ovšem jiná káva. Kam dospěje, to se snad nikdo ani neodváží tvrdit, ovšem štěstí přeje připraveným a magistrát již reálně uvažuje o jiném společenském centru, multifuknční hale, a to zřejmě v areálu bývalých Jezdeckých kasáren. Jest to z nouze ctnost, neboť někdo kdysi prokaučoval možnost zařadit multifuknční halu do manthellanského projektu... Ale je teď vidět snaha to napravit nějakým inteligentním způsobem.

Do toho se nám zde najednou zjevuje posudek EIA. Co to je, nevíte? Také jsem musel zapátrat. Je to zkratka z anglického Environmental Impact Assessment, tedy česky vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Z něj vyplynulo asi tolik: „Nač stavět nové, když tu máme něco fungujícího jinde, tj. městské divadlo a Národní dům.“ A ještě se v dokumentu dočteme, že stavba manthellanského projektu je plně v souladu s EIA a dokonce najednou i přesná data stavby.

No při vší úctě k autorce EIA zprávy nejsem si zcela jist, zda někdy zkoumala, kolik je ve městě společenských či sportovních událostí a zda někdy nějakou takovou událost organizovala. Jenom prostým spočítáním plesových a jiných společenských akcí by zjistila, že pokud by se vše mělo odehrávat v „Národě“, tak by třeba maturitní plesy mohly začínat v září a někteří maturanti by stužky dostávali tak možná souběžně s maturitním vysvědčením a opravdu nehodlám jako jeden z organizátorů plesů něco takového dopustit a případně se při nevhodnosti nabízených termínů uchylovat někam do sokoloven a podobně a připadat si jak ve Formanově filmu Hoří, má panenko. Nic proti sokolovnám, obecně jsou to místa zdravého těla a ducha, ale ples je skutečně jiný „level“. A to již nemluvím o tom, že pokud by se Prostějov i nadále pyšnil titulem města sportu, tak by nová multifukční aréna mohla prospět i klubům a oddílům sportovním. A tak úplně bokem si v duchu říkám a se ptám, poučen nedávnou četbou jistých knih od Jaroslava Kmenty (zmínil jsem v minulé analýze, dohledejte si): „Cui bono?“ (Pro nelatináře: „Komu to prospívá?“)

Celkem stranou zatím leží kauza „klubu oděvářů“ a je to škoda. Přestože město od tohoto objektu ucukává, já jako již pamětník (sakra, ale že stárnu) mohu doložit, že tento objekt byl ve své době významným kulturním stánkem.. A ti, co se například podíleli na některých starších ročnících recitační soutěže Wolkrův Prostějov nebo zde absolvovali taneční kurzy, mi dají jistě zapravdu. Čerstvě jsem probíral tento objekt v několika rozhovorech a jest pravdou, že padla i myšlenka propojení „Národa“ a „Oděvního klubu“ v jednolité společensko-kulturní centrum s velkou divadelní a malou scénou vedle, a to pod záštitou města. Pak by se asi opravdu nemuselo stavět nic nového a já si dokážu představit souběh dvou plesů vedle sebe s plným cateringovým zabezpečením pro oba z jednoho zdroje (nebo více zdrojů, to je věc klienta a jen moje idea) a spokojenost všech.

A že mi vypadl ten sport? Já se o sport v Prostějově nebojím, dá-li pánbůh zdraví a neutuchající invenci, máme zde ve městě pro sport mocného ochránce, i když teď zrovna si to asi nemyslí místní basketbalisté...

Vraťme se k tématu. Ano, revitalizace „klubu oděvářů“ spolkne dost peněz, ale nikde není psáno, že by se nenašel někdo, kdo by o rekonstrukci projevil zájem. Jen je možná dobré začít kapku přihřívat i tuto polívčičku. Jako patriot říkám, že mít nějakých pár „mega“ (pořád čekám výhru ve Sportce), tak do toho jdu a vím o pár lidech, kteří by dodali know-how, energii a návratnost by byla vcelku jistá, mimochodem podobně se ve své době mluvilo i o „Kasku“, leč ve sportce tehdy nikdo nevyhrál, ale naděje umírá poslední.

A tak až příště budete na plese tančit, tak nezapomínejte, že mimo jiné okolo tohohle tancování se možná tancuje někde jinde, kapku jinak podle jiných no. Nerad bych ty výsledné tóny a taneční kroky slyšel i viděl falešné...    

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...