Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

planetaKaždý, kdo se letos těšil na konec světa, musí být zklamán. Obzvláště lidé, kteří čekali, že se konečně zbaví svých dluhů. Po 21. 12. 2012 je jasné, že je opravdu nejvyšší čas hodit mayský kalendář do koše. Ono řídit se dle kalendáře původních obyvatel jižního Mexika, s nimiž Španělé zametli už v 16. století, se stejně nejevilo jako právě perspektivní.

Vzhledem k současnému celosvětovému ekonomickému vývoji se jako mnohem smysluplnější jeví sáhnout po kalendáři čínském. V něm letos nastane rok Hada. Ten tu byl naposledy v roce 2001 a do historie se zapsal především útokem na newyorské obchodní centrum, které skončilo v troskách. Že by tedy ten konec světa přišel už příští rok? Nebo se dočkáme alespoň demolice Kaska?

Čínský kalendář na rok 2013 hlásá rok Hada, který nahradí Draka. Jaký by rok Hada měl být? Nežli začneme s nejrůznějšími předpověďmi, pak je dobré kouknout se do minulosti. Ne nadarmo se říká, že kdo nezná svoji minulost, ten si ji bude muset zopakovat. V tomto případě to nebudeme mít zas tak těžké. Had kalendář naposledy ovládal před 12 lety, tedy v roce 2001. Zatímco většina z nás by asi těžko vzpomínala na to, co dělala například 11. září 2007, v případě roku 2001 to s rozpomínáním budeme mít mnohem jednodušší. V tento den to do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku napálila letadla ovládáná teroristy. A co jste tehdy dělali právě vy? Věřím, že každému z vás se vybaví okamžik, kdy jste se dozvěděli, co se v New Yorku děje. Pokud si vzpomenete na to, co jste v tomto „osudovém” roce dělali, zda pro vás byl či nebyl úspěšný, jak jste na tom byli se zdravím, láskou, financemi a dalšími věcmi, které vám horoskopy předpovídají, pak byste na tom dle Číňanů měli být v roce 2013 plus minus stejně.

Nadcházející rok Hada by se jinak měl vyznačovat především solidností. Had je totiž v čínském kalendáři symbolem moudrosti, inteligence a rozhodnosti. Navíc si umí dokonale poradit s každou nenadálou situací a improvizace je jeho přirozeností. Nelze se tedy divit, že rok Hada je příznivě nakloněn vytvoření pevného manželského svazku.

Pomalu končící rok Draka se oproti jiným vyznačoval nebývalou vitalitou. Nebylo by se tedy co divit, pokud byste si někdy v jeho průběhu zadělali na svého potomka. V tomto případě vězte, že lidé narození v roce Hada mají vždy svůj šarm a styl, nepotrpí si však na zbytečné tlachání. Mívají také pozitivní vztah k penězům, umí je vydělat, ušetřit i utratit. Milují jemnost, něhu a péči a vybírají si lidi, kteří jim tento pocit dokáží zajistit. Mezi ně patří například lidé narození v roce Kohouta, kteří jim jsou schopni poskytnout nezbytný pocit opory. Ten Hadi obzvláště v dětství velmi potřebují.

Had bývá velice klidný a opatrný. Když však už jednou zaútočí, stojí to za to. V tomto duchu by se měl odehrávat i příští rok. Během něj se budeme zamýšlet nad svými životy. Na každého z nás čekají chvíle, kdy budeme zvažovat, zda zastáváme správné hodnoty a cíle. Pokud v tomto roce naše životní postoje obstojí, pak by nám mohly vydržet velmi dlouho. To ostatně platí i pro již zmiňovaná, v tomto roce uzavřená manželství.

A co by Had mohl přinést Prostějovu a okolí?

Nedá se například očekávat, že by se už v tomto roce zboural Společenský dům v centru Prostějova. A to navzdory tomu, že o jeho demolici se hovoří už několik let. Pokud tedy prostějovský kulturák v nadcházejícím roce nezničí nějaký šílený terorista... Jinak by se v něm měly plesy a další akce konat i v nadcházející sezoně. Ty následující by se výhledově měly přesunout do nového moderního centra. Zapeklitější je situace kolem zbourání Dony. Na bývalou Neherovu továrnu sice byl před časem vydán demoliční výměr, ona však ve Svatoplukově ulici chátrá dál. Funkcionalistickou budovu by mohl zachránit pouze movitý investor, který by ji od vietnamských majitelů odkoupil a našel pro ni nový účel. Takový se však dosud nenašel a nedá se příliš předpokládat, že se tak stane v nadcházejícím roce. Vůbec největší otazník pak visí nad osudem Plumlovské přehrady, která by měla být už v létě 2013 napuštěna, zbavena jedovatých sinic a připravena ke koupání. Ovšem zdali tomu tak skutečně bude, na to by vám nebyl schopen odpovědět ani ten největší z čínských mudrců. Nechme se tedy překvapit. Ať se v tom novém roce máme pořád na co těšit!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...