Dobrý podvečer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 letecTitul Komandér britského impéria (C. B. E.) nedostane hned tak někdo. Nás může těšit to, že jeden z držitelů tohoto vyznamenání žil s přestávkami v našem městě od roku 1929. Jedná se o generála letectva Josefa Dudu, jehož 35. výročí úmrtí jsme si připomněli v pátek 7. prosince. Tento původem pražský rodák (narozen 9. 8. 1905 v Praze-Pohořelci) během dvacátých a třicátých let minulého století směřoval k vojenské kariéře a jelikož ho uchvátilo především letectvo, nemohl ho osud nespojit s naším městem, kde fungovalo v období první republiky Vojenské letecké učiliště.

A tak od října 1929 do července 1930 v Prostějově absolvoval první kurz, tzv. Pozorovací školu pro důstojníky z povolání, a to s výsledkem výtečný. Do Prostějova se vrátil v roce 1933, aby zde prodělal pilotní školu stíhací a 1. 9. 1933 získal funkci pilot-letec, s vojenskou hodností nadporučík. Následně až do roku 1935 zde vychovával další stíhače, kteří se pak ve velkém množství uplatnili společně s ním na letecké západní frontě ve Francii a v Anglii.

Po „slovenské anabázi“ v letech 1935 až 1939 se vrátil do Prahy a v červnu 1939 přešel do Polska a následně do Francie, kde bojoval až do francouzské kapitulace, aby se následně přesunul do Anglie. Tam v srpnu 1940 vstoupil do RAF pod číslem 83224 a v hodnosti P/O (Pilot Officer - český ekvivalent podporučíka). Od září do listopadu působil u československé 312. stíhací perutě, která operovala nad Liverpoolem, jako velitel A-flightu (letky) v propůjčené hodnosti F/Lt (Flight Lieutenant – český ekvivalent  kapitána) a zasáhl tak do závěrečné fáze bitvy o Británii.

Následně se jeho kariéra rozjela strmým způsobem a dotáhl to až na plukovnickou hodnost, což je ekvivalent anglické hodnosti Group Captain, a v ní působil jako styčný důstojník mezi Československým leteckým inspektorátem v Londýně a Velitelstvím vzdušné obrany stíhacího letectva Velké Británie (Air Defence of Great Britain - Laison of to Head Quartes Fighter Command, HQFC, Betly Priory od Stanmore).

V roce 1945 se vrátil do osvobozené vlasti a jelikož místa v Praze již byla „překvapivě“ obsazena, přivítalo ho již po několikáté naše město, tentokrát jako nového velitele Vojenského leteckého učiliště a přilehlých letišť ve Stichovicích a Olomouci. Jeho práce byla náročná, neboť musel z trosek vybudovat fungující pilíř obrany mladé republiky, ale v této době měl ještě podporu i z nejvyšších míst.

Bohužel idylická doba netrvala dlouho a již v roce 1946 se objevovaly ne zrovna lichotivé posudky na velitele Dudu a tlak pochopitelně zesílil po únoru 1948, kdy se Duda jako „západní letec“ nehodil do krámu novým mocipánům. 3. března 1948 byl z funkce velitele VLU Prostějov „odejit“, v dubnu byl propuštěn do zálohy a v roce 1949 degradován na hodnost vojín – úderník. Přišel o všechny vojenské výsady včetně bytu a stal se výpomocným dělníkem v prostějovských Hanáckých železárnách.  Následně pracoval jako závozník, a to až do důchodu v roce 1965. V komunistických publikacích v padesátých letech se často stával terčem bolševických kritických poznámek jako reakcionář, exponent buržoazie a agent imperialismu. On sám se ale nestáhl a snažil se neustále upozorňovat vojenské a  státní orgány na zlořády a nepravosti, které se dějí jemu a jeho spolupostiženým kamarádům, letcům „zápaďákům“. Snad i proto na něj bylo zapomenuto při rehabilitacích v „obrodném“ procesu v roce 1968, kdy mu ústa měla být zaplácnuta jednou medailí, kterou si ovšem osobně nepřevzal. Jestli mělo k nějaké skutečné rehabilitaci dojít, to se již nedozvíme, neboť přijely „spřátelené“ tanky a perezekuce pokračovala vesele dál.

Bez rehabilitace, bez očištění a bez omluvy státní moci se životní osudy vojína Dudy uzavřely

7. prosince 1977, symbolicky v roce, kdy se další občané vzepřeli proti režimu dokumentem Charta 77.

Až nová doba vrátila Josefa Dudu do hodnosti plukovníka letectva (1990), následně byl in memoriam povýšen do hodnosti brigádní generál a v roce 2002 obdržel Řád bílého lva III. třídy in memoriam. Prostějov si generála Dudu začal připomínat od roku 1995 řádným označením jeho hrobu na místním hřbitově, v roce 2005 Rada města rozhodla o zřízení pamětní desky na domě v ulici Sádky 6, kde Duda žil. Dle vyprávění synovce generála Dudy Zdeňka Dudy k instalaci došlo po četných urgencích a následných slibech starosty Tesaře až po třech letech, v roce 2008.

A tak se generál, jenž je držitelem celkem dvacetipěti vyznamenání, včetně onoho titulu Komandér britského impéria, dočkal plného uznání i ve městě, se kterým byl jeho život spjat dlouhé desítky let, v časech dobrých i zlých. Věřme, že pamětní deska vydrží na svém místě pořád a žádné zlé časy již nepřijdou. I když nikdy neříkejme nikdy, obzvlášť po posledních volbách, že?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...