Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s ministerstvem zdravotnictví a hlavní hygieničkou vydalo manuál, podle něhož se budou od 1. září řídit mateřské, základní a střední školy. Důležitá je podle odborníků součinnost s rodiči, neboť cílem je držet COVID-19 v mezích tak, aby se už školy nezavíraly plošně, nejlépe vůbec. Do karantény by měli v případě nákazy jít jen jednotliví žáci, učitelé nebo zaměstnanci. Podle nejaktuálnějšího vývoje a nařízení ministerstva vám přinášíme odpovědi na nejčastější dotazy, především z řad rodičů.

* Kdy začne vyučování?
Školy v celé České republice zahájí svou činnost v plném rozsahu v úterý 1. září 2020.

* Bude regulován vstup do školních budov?
Ne, žáci i doprovod se mohou před školou pohybovat volně. Nejsou stanovena žádná plošná omezení počtu žáků ve třídách. Od dětí, žáků či studentů se před prvním příchodem do školy nebude vyžadovat prohlášení o bezinfekčnosti.

* Musí se nosit povinně roušky?
Ano i ne. Povinné budou ve vnitřních prostorách školy, tedy na chodbách, na toaletách a ve školních jídelnách. Ve třídách se roušky nosit nemusí.

* Zpřísní se hygienické předpisy?
Ve všech místnostech školy musejí být k dispozici dezinfekce, žáci si mají opakovaně mýt ruce, zavádějí se přísná pravidla pro úklid vnitřních prostor školních budov. Musí být zajištěno bezpečné osoušení rukou – nejlépe ručníky na jedno použití, případně osoušeči rukou.

* Jak bude organizován provoz školních jídelen a družin?
Budou fungovat s jistými omezeními. V jídelnách kromě konzumace jídel bude nutné nosit roušky a doporučuje se zajistit obědy pro homogenní skupiny žáků. Je žádoucí, aby se stejnorodost skupin dodržovala i ve družinách, byť to není povinné. Doporučuje se minimalizovat kontakt mezi žáky 1. a 2. stupně.

* Budou fungovat kroužky a soutěže, školy v přírodě?
Kroužky budou za zpřísněných hygienických podmínek v provozu. Naopak se nedoporučují hromadné kulturní a sportovní akce. Pořadatelé soutěží a přehlídek by je měli posunout na jarní měsíce roku 2021 a přizpůsobit jejich organizaci aktuální epidemiologické situaci. Totéž platí pro školní výlety a školy v přírodě. Soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou ministerstvem školství vyhlášeny.

* Pokud dítě bude jevit příznaky onemocnění COVID-19, jak se má škola zachovat?
Osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit. Pokud dítě během vyučování začne kašlat a nebude se cítit dobře, učitel ho ihned izoluje a zkontaktuje rodiče. Ti pak odvedou dítě k praktickému lékaři, který určí další postup. Učitelé nebudou preventivně dětem měřit teplotu nebo zjišťovat další příznaky covid-19.

* Co bude následovat po podezření na nákazu covid-19?
Praktický lékař může nechat dítě doma na pozorování nebo ho poslat na PCR test. V případě pozitivity kontaktuje příslušného hygienika, jenž učiní epidemiologické šetření ve škole. Je-li dítě bezpříznakové nebo má mírný průběh nemoci, po 10denní karanténě se vrací zpět do školy.

* Prokáže-li se pozitivní test na koronavirus, zavře se celá škola?
Rozhodne o tom krajský hygienik. Počítá se spíš s karanténou pro úzký okruh kontaktů nakaženého žáka, eventuálně pro jednu třídu. Školy se řídí podle semaforu ministerstva zdravotnictví. V případě konkrétních mimořádných situací spojených s onemocněním COVID-19 je škola vždy povinna postupovat podle pokynů krajské hygienické stanice a dodržovat všechna aktuálně platná mimořádná opatření.

* Kdy se přechází na distanční výuku?
Bude-li v části školy (jedné či několika třídách) vyhlášena karanténa, automaticky se v ní přechází na distanční výuku podle pravidel novely školského zákona. Bude povinná, a pokud se jí žák nezúčastní, musí být řádně omluven.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...