Dobré dopoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Bedřich Grulich je prostějovské veřejnosti velice dobře znám jako dřívější radní a zastupitel města. V březnu tohoto roku byl zvolen do čela prostějovské ČSSD po zesnulé Zuzaně Bratterové. Zjišťovali jsme, jaké jsou nové cíle této strany, co bude se zrušenou tradiční prvomájovou veselici v režii ČSSD v Kolářových sadech i názor na současnou politickou situaci.

 

* Sociální demokraté letos zrušili tradiční prvomájovou veselici v Kolářových sadech. Jak moc vás to mrzí a bude ČSSD pořádat nějakou náhradní akci podobného typu, až se přečká nouzový stav?
„Mrzí nás to a to tak, že velmi. Museli jsme k tomu přistoupit s ohledem na koronavirová omezení. Vždy jsme tuto tradiční akci vnímali a vnímáme ne jako politickou, ale jako setkání lidí, kteří se chtějí bavit, užít si volné chvíle a připravený program. Z tohoto důvodu a jako určitou formu poděkování za to, jak společně zvládáme nejsložitější situaci v novodobých dějinách ČR, připravujeme akci obdobného charakteru na září 2020. Pokud to samozřejmě situace umožní. Pozvánku s předstihem zveřejníme a již nyní se těšíme na setkání. Rozhodli jsme se totiž, že 1. máj bude v září!“ (úsměv)

* Byl jste zvolen předsedou městské organizace ČSSD v Prostějově. S jakými cíli půjdete do této funkce a co bude vaším hlavním úkolem pro nadcházející období?
„Po úmrtí naší předsedkyně Zuzany Bratterové bylo nutné situaci řešit a tak jsem 2. března byl na členské schůzi místní organizace zvolen předsedou. Nejde o moje cíle, ale o cíle ČSSD v Prostějově. Jsme součástí radniční koalice, respektujeme programové prohlášení rady a budeme i nadále podporovat všechny smysluplné projekty ve městě a chovat se korektně. Nicméně říkáme, že máme právo na vlastní rozhodnutí. V rámci projektu, jehož zadání připravujeme, budeme přicházet s konkrétními návrhy pro řešení jednotlivých problematik, jako je finanční stabilita, investice a opravy, doprava, sociální problematika, životní prostředí a podobně. To je náš hlavní úkol a cíl.“
* Co budete chtít změnit, aby ČSSD v Prostějově navázala na své dřívější úspěchy u voličů a napravila tak kolaps v komunálních volbách v roce 2018?
„Výsledky těchto voleb ve městě nevnímám z hlediska celorepublikového jako kolaps. Ve srovnání s předchozími obdobími je však získaných zhruba dvanáct procent v Prostějově opravdu výrazným neúspěchem. O to víc se sluší za ně našim voličům poděkovat. Pro navázání na dřívější výsledky je třeba pracovat, být aktivní, být vidět, chodit mezi lidi, vnímat jejich problémy a pomáhat je řešit. Zlepšit komunikaci a využívat k prezentaci názorů a výsledků práce webové stránky a sociální sítě. Chtěl bych do naší členské základny přilákat mladé lidi a střední generaci, zároveň však velmi naslouchat našim starším členům a využívat jejich zkušeností. A otevřít se i nestraníkům, osobnostem, které by o spolupráci na bázi patriotismu k našemu krásnému městu měli zájem. Nechceme být populisté, ale nebudeme se stydět za levicové přístupy k řešení problémů ve městě a řešení mnohdy svízelné situace některých našich občanů.“
* Jaký je váš názor na současnou politickou situaci v Prostějově a jak se vám zamlouvá práce současného zastupitelstva?
„Jsme součástí radniční koalice, vztahy mezi ČSSD, ANO 2011, Pévéčkem a ODS považuji za korektní. Myslím, že i díky přístupům ČSSD v Prostějově v minulých obdobích, je město v dobré finanční kondici, nezadlužené, což bude v současné situaci naprosto zásadní pro trvalé udržení rozvoje města. Bude nutné se věnovat předprojektové přípravě investičních akcí a rozhodnout, které investiční akce je reálné uskutečnit ještě v tomto volebním období. Na jednáních zastupitelstva zaznamenávám emoce, které ovšem k politice patří. Co mě mrzí, že komunikace v rámci zastupitelstva není někdy o argumentech, ale sklouzává do osobní roviny a dehonestace. Nicméně zásadní jsou vždy výsledky.“

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...