Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S myšlenkou smysluplně pomoci se každý popasuje, jak to jen jde a jak to umí. V čase zahaleném dusivým mrakem je nápomocný i mladý inženýr Tomáš Anděl (na snímku), který pracuje pro společnost Mubea. Ve svém volném čase tiskne na vlastních 3D tiskárnách ochranné štíty pro české zdravotníky. Zajímalo nás mimo jiné, jak vznikla jeho pomoc a jak dlouho takový štít vzniká.

* Než přejdeme k vlastním štítům, jak dlouho vlastníte 3D tiskárnu a co vás přivedlo k její koupi?
„S konstrukcí své 3D tiskárny jsem začal někdy v červnu roku 2016, a protože se nejednalo o koupi tiskárny jako celku, ale pouze o vlastní stavbu určitého projektu z jednotlivých součástek, tak musím přiznat, že stroj byl dokončen až někdy na podzim téhož roku. Mimo průmysl to tenkrát byla u nás relativně nová technologie a já se o takové věci rád zajímám. Navíc jsem doma utrhl madlo u dvířek od ledničky a originál stál asi osm stovek, tak mě napadlo, že bych si mohl sestrojit vlastní tiskárnu a madlo vytisknout.“ (smích)
* Vím, že vlastníte jen jednu 3D tiskárnu, ale teď tisknete na dvou...
„Druhou tiskárnu mám zapůjčenou od společnosti Mubea z oddělení elektroúdržby. Vzhledem k dané situaci a snížení objednávek tam probíhá částečná odstávka výroby, a proto by tiskárna byla prakticky nevyužita. Tímto bych chtěl samozřejmě firmě poděkovat za ochotu, že mi v tomto vyšla vstříc.“

 

 

 

 

 

Vše o koronavirusu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. dubna

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...