- 19. únor 2020
- 586x
Už tuto sobotu zaplní celý prostor před muzeem na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově masopustní veselice. Dá se říct, že jde již o tradiční akci, která se v našem městě uskuteční už počtvrté v řadě. O organizaci, nákladech na akci i dalších plánech hovořil Večerník s náměstkyní primátora pro kulturní záležitosti Miladou Sokolovou.
* Na náměstí v Prostějově proběhne už tuto sobotu v pořadí již čtvrtý masopust. Je tedy vidět, že město pokračuje v této pěkné tradici. Bude to tak i v budoucnu?
„Je úplně skvělé, že město k pořádání této akce v minulosti přistoupilo, a jelikož si našla své příznivce, a není jich málo, zcela jistě v ní budeme pokračovat i do budoucna.“
* Co letošní masopustní veselice v Prostějově nabídne a bude se nějakým způsobem lišit od těch předchozích?
„Letošní masopust jsme zařadili do oslav 630 let povýšení Prostějova na město, ale bude pokračovat ve stejném duchu jako v letech minulých. Průvod masek, představení pro kluky a holky, spousta dobrot, stánků, řemesel, kejklířů, závěrem i polévka za kačku! Jen termín jsme zamluvili již loňský rok, protože je velmi atraktivní – 22. 2. 2020!“
* Svěříte veselici znovu ostravské společnosti, která v Prostějově tradičně vystupuje při historických událostech?
„S agenturou GRYFF, která nám v minulých letech přivedla do města nejen masopustní veselí, ale například i Karla IV., letos se dokonce účastnila programu na městském plese, jsme velmi spokojeni, a proto jsme opět nechali tento den v jejich režii.“
* Kolik bude letošní masopust stát městskou pokladnu?
„Celý program nepřekročí částku sto padesát tisíc korun.“
* Jakou očekáváte návštěvnost této populární akce?
„Věřím, že bude dobré počasí, i když, co čekat od zimy, že... Ale snad nebude pršet, nebude studený vítr a usměje se na nás sluníčko. Nepochybuji o návštěvnosti za všech okolností, ale přeci jen by nám mohlo počasí přát.“
* Přijdete i vy osobně ochutnat jitrnice, tlačenku nebo tradiční „prdelačku“?
„Pocházím z vesnice, kde masopustní veselí či průvod byly každoroční součástí společenského života, a proto se samozřejmě přijdu nejen podívat, ale budu i ochutnávat. Doma jsme také zabíjeli prase, tudíž miluji ať již prdelačkovou polévku, my jsme do ní přidávali doma brambory, či jitrnice se zelím i tlačenku s cibulí a octem. Tyto pochoutky k zimě neodmyslitelně patří a já se již velmi těším!“