Dobré ráno, dnes je pátek 20.9.2024
svátek slaví Oleg,
zítra Matouš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Narodil se v Prostějově, celý život je s ním úzce spjatý a pro něj vybojoval nespočet vodáckých úspěchů. Zároveň však právě díky svému milovanému sportu procestoval téměř celý svět a jeho vzpomínky by stačily nesporně na hodně tlustou a zajímavou knihu. Večerník se společně se Zbyňkem Netopilem (na snímku) aspoň částečně ponořil do této přebohaté studnice zážitků u příležitosti jeho nedávného uvedení do Síně slávy prostějovského sportu, načež vzniklo následující povídání plno nepřeberných zážitků.




* Čím vás tak upoutala a k sobě trvale připoutala právě voda?
„Já odmala miluju přírodu, asi nejvíc hory. A divoká voda je většinou ve vyšších polohách, kde bývá příroda ještě vcelku nedotčená i divoká. Spojení tohoto se sportováním mě vždycky lákalo, proto od mládí celý život až doteď sjíždím řeky. V dřevních dobách to navíc bylo spojené s tábořením venku, spaním pod stany nebo pod širákem, s kempováním. A já tohle všechno mám rád, jsem přírodní člověk. Kromě plavání v dětství jsem vlastně nikdy žádný sport nedělal v hale, pořád mě to táhlo ven. Nakonec jsem se i odstěhoval z města, abych nebydlel v Prostějově, ale trochu mimo civilizaci u plumlovské přehrady.“ (smích)
* A proč jste zvolil zrovna sjíždění divoké vody, nejprve kanoistické a později na raftech?
„Prostě mě to bavilo, navíc jsem díky tomu mohl vždy trávit spoustu času ve zmíněné přírodě. U nás v Prostějově se skvěle podařilo propojit kanoistiku s raftingem, čemuž zpočátku - ještě na konci minulého století - nikdo moc nepřál. Lidi z vedení Českého svazu kanoistů tenkrát říkali, že každý musí dělat buď jeden, nebo druhý sport. Já se jim snažil vysvětlit, že ideální je skloubit oba dohromady, protože se výborně doplňují. S opačnými názory jsem bojoval několik let, než se mi přece jen povedlo důležité osoby přesvědčit. Od té doby se termínovky nepřekrývají a každý, kdo chce, může jezdit v kánoi či kajaku i na raftu. Právě z tohoto propojení vlastně vznikla pozdější velká úspěšnost českého i prostějovského raftingu těžící ze základů výborných kanoistů a kajakářů. Podle mého názoru je ideální minimálně do devatenácti dvaceti let dělat kanoistiku a teprve v tomhle vyšším věku přidat i raft, na který je potřeba mít velkou sílu, tím pádem pořádně zpevněné a vypracované tělo.“
* Jste zakladatelem Raft teamu Tomi-Remont (dříve William&Delvin) Prostějov, jenž za třicet let existence posbíral neuvěřitelné množství úspěchů. Čím to, že dlouhodobě patří k nejlepším na světě?
„Hlavním důvodem rozhodně není malá nebo slabá konkurence, jak někdo rád tvrdí. (pousměje se) V rámci České republiky se stačí podívat na nějaké celostátní závody, kolik se jich dohromady zúčastní raftových posádek ve všech kategoriích, a názory na nepočetné obsazení budou hned vyvráceny jako nesmyslné. Obecně jsme my Češi docela vodácký národ, vždyť skoro každý byl aspoň jednou za život na vodě, dost lidí sjíždí řeky pravidelně. Z toho pramení, že jak naši kanoisté sjezdaři i rychlostní, tak třeba veslaři trvale patří do mezinárodní špičky, což se následně přeneslo taky do raftingu. Náš prostějovský Raft team vždycky soustředil do svých řad top vodáky z Moravy a dařilo se nám v národní konkurenci patřit k nejlepším, čímž jsme opakovaně získávali právo reprezentovat republiku na mistrovstvích světa, Evropy, Světových pohárech i dalších mezinárodních akcích. Tam se špička postupem let rovněž rozšiřovala a zkvalitňovala, přesto získáváme spoustu medailí i titulů pořád. V současnosti se dá říct, že jsme nejúspěšnější z celého světa. Proč? Asi to děláme dobře. (směje se) Což říkám s nadsázkou, nechceme sami sebe chválit.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...