Dobré poledne, dnes je pátek 20.9.2024
svátek slaví Oleg,
zítra Matouš
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Další excelentní výkon předvedl Javonte Douglas (na snímku) proti Pardubicím. Jeden z nejlépe hodnocených hráčů Kooperativa NBL zaznamenal osmadvacet bodů a přidal šestnáct doskoků. V obou případech šlo o sezónní maxima šikovného pivota. „Jen dělám, co umím,“ usmíval se po důležitém vítězství Douglas.



* Těžkého soupeře jste porazili o třiadvacet bodů. Čekal jste tak, alespoň výsledkově, jednoznačný zápas?
„Asi ne, ale prostě se to tak sešlo. Pardubice mají velmi dobrý tým, ale tentokrát se nám dařilo na obou polovinách. Měli jsme dobrý začátek, dostali jsme se i z jedné nepovedené pasáže ve třetí čtvrtině. Prostě nám to šlo.“ (úsměv)
* V posledních týdnech se týmu daří. Čím si to vysvětlujete?
„Za úspěchy z poslední doby může jednoznačně naše obrana. Pod vlastním košem odvádíme dobrou práci. Obrana a také týmový výkon. To jsou dvě cesty k úspěchu. Prosincové zápasy to jen potvrzují.“
* Daří se také vám osobně. Co říkáte na své statistky?
„Nějak to neprožívám... Důležitý je pouze týmový výkon. Snažím se dělat co nejlépe svoji práci. Pochopitelně mám radost, že moje body pomáhají k úspěchu. Je to ale všechno týmová záležitost.“
* Vyhráli jste pátý zápas v řadě. Jak vnímáte úspěšnou sérii?
„Výsledky jsou důležité pro pohodu v kabině. Momentálně jsme v dobře rozjetém vlaku, nálada v týmu je skvělá. Basketbalem se bavíme. Budeme se snažit, aby nám ta série vydržela co nejdéle.“


Hráč Večerníku: 
JURE PELKO
 
Patnáct asistencí a dvacet bodů nasbíral v posledních dvou zápasech rozehrávač Olomoucka. Tyto statistiky ovšem pouze částečně vypovídají o výkonech Pelka v závěru roku. Velké penzum práce opět odvedl na vlastní polovině, kde bránil nejlepší střelce soupeřů. „Ta jeho černá práce týmu hodně pomáhá. Nemusí zářit v zakončení, jeho přínos je v něčem jiném. Svoji práci dělá výborně,“ chválí hráče kouč Predrag Benáček.
 
Minišpíl: 
Marek SEHNAL vs. Josef POTOČEK
Známka Večerníku: 7          7
 
Remízou skončilo vzájemné měření sil bývalých reprezentantů do 20 let. Na útočné polovině byl mírně lepší pardubický basketbalista, který dal dvanáct bodů z deseti pokusů. Sehnal k devíti bodům potřeboval polovinu střel, lepší byl na obranné polovině, kde zastavil několik rychlých akcí soupeře. Za necelých sedmnáct minut si navíc pouze v jednom případě musel pomoci faulem.
 
RYCHLÝ VEČERNÍK
Orli slaví Silvestra 
na čele tabulky
Prostějov (lv) – Na prvním místě východní tabulky první ligy se vyhřívají hráči BCM Orli Prostějov. Soutěž vedou díky lepšímu skóre před Zlínem s bilancí deseti výher a pouhých tří porážek. Doma drží mladý výběr neporazitelnost, venku nestačil pouze na Šlapanice, jihlavskou Vysočinu a Basketbal Olomouc. „Byly to zápasy, ve kterých jsme nebyli kompletní. Bilance mohla být ještě lepší. Ale přesto jsme s dosavadním průběhem sezóny maximálně spokojení,“ říká předseda spolku BCM Orli Prostějov Michal Műller. „Prvoligový tým nám dělá radost hned ze dvou důvodů. Kromě kvalitních výsledků nás těší, že se do dospělého basketbalu zapojují naši odchovanci,“ dodává Műller.
 
Ostrý start nového roku ve Slezsku
Prostějov (lv) - Zápasem 17. kola vstoupí do nového roku basketbalisté Olomoucka a představí se na půdě Opavy. Ve Slezsku odehrají svůj duel tuto sobotu 5. ledna od 18:00 hodin. Posledního ligového finalistu v první části sezóny dokázali porazit a počítají s tím, že Opava se jim bude snažit porážku oplatit. „Prohráli u nás vyhraný zápas v neuvěřitelné koncovce. Budou mít snahu nám to vrátit. Ale stejně se pokusíme vyhrát," tvrdí kouč Olomoucka Predrag Benáček. „Síla Opavy je v kolektivním výkonu. Mají za sebou náročný program, ale to nic neznamená. Půjdou po nás, očekávám od soupeře agresivní výkon a častou střelbu z dálky. Zkusíme je zastavit,“ plánuje Benáček.
 
DVA KROKY K PRVNÍMU VELKÉMU ÚSPĚCHU
Po postupu přes Ostravu se čtvrtfinálovým sokem 
BK Olomoucko v Českém poháru staly Pardubice
 
PROSTĚJOV Na začátku listopadu loňského roku odehrál BK Olomoucko svůj první mistrovský zápas. Po třinácti měsících je na dobré cestě ke svému premiérovému klubovému úspěchu. Výhrou v Ostravě 84:79 postoupil do čtvrtfinále Českého poháru. Už pouze jediný úspěch tak Hanáky dělí od účasti ve finálovém turnaji, dvě výhry zbývají k zisku minimálně bronzové medaile ve druhé nejvýznamnější domácí soutěži.
 
původní zpravodajství
pro Večerník
Ladislav VALNÝ
 
„Pohárovou soutěž bereme naprosto vážně. Zápasy nebereme jako nějaké přípravné duely. Jsme mladý klub, pro který by bylo medailové umístnění úspěchem. Chceme se o něj poprat a všichni věříme, že se nám to podaří,“ potvrdil ambice Olomoucka sportovní manažer klubu Michal Pekárek.
O tom, že to nebude jednoduché, se tým přesvědčil v ostravském Tatranu v osmifinále. Po slušném poločase ve třetí čtvrtině ztratil nadějný náskok, když poslední čtyři minuty prohrál o sedm bodů a do poslední periody vstupoval za stavu 59:62. Na začátku závěrečné desetiminutovky však zaznamenal sedm bodů v řadě a nakonec mírný náskok udržel. „Bylo to hodně těsné. V těžkých okamžicích nás podržely opory. Kluci ukázali, že o úspěch v poháru opravdu stojí,“ poznamenal trenér Olomoucka Predrag Benáček.
Los rozhodl o tom, že o další postup si to Hanáci rozdají s Pardubicemi a hrát se bude 16. ledna v hale Sportcentra DDM. Co ostatní zápasy? Nymburk narazí na Kolín, Děčín na Svitavy a soupeř Hradce Králové, který překvapivě přešel přes Ústí nad Labem, vzejde ze souboje Snakes Ostrava - BK Opava, který se hraje 3. ledna. „Čeká nás těžký soupeř, ale ve čtvrtfinále si už nevyberete. Alespoň hrajeme doma. O úspěchu rozhodne jeden zápas, nábojem to bude připomínat play-off. Uvidíme, jak si s tím hráči poradí,“ zauvažoval Benáček.
Finálový turnaj se hraje v Novém Jičíně 9. a 10. února. „Z Prostějova to není daleko, určitě by nás přijeli povzbudit naši skvělí fanoušci. Už kvůli tomu bychom se mezi nejlepší týmy rádi dostali,“ burcuje Pekárek. 
 
FOTO ze stránek bkolomoucko
Foto: www.bkolomoucko.cz
 
Povedené začátky poločasů zaskočily vysokoškoláky
 
USK PRH
BK OL
89:99
 
PRAHA, PROSTĚJOV Vítěznou sérii dokázali basketbalisté BK Olomoucko prodloužit i v utkání proti USK Praha, které se odehrálo dva dny před Štědrým dnem. Především v první a třetí čtvrtině byli výrazně lepším celkem a to jim stačilo k vítězství 99:89, přestože druhou a čtvrtou desetiminutovku prohráli.
Na Folimance tradičně domácí celek využívá výhodu netradičně prostorově situované haly, v níž většina zahraničních hráčů Olomoucka hrála poprvé. Vysokoškoláci i díky tomu byli v utkání °15. kola Kooperativy NBL ještě v 6. minutě ve vedení. Až pak se nastartovali hráči hanáckého výběru. Druhou pětiminutovku vyhráli po kvalitně sehrané koncovce 17:8 a po deseti minutách měli na své straně vedení 30:22.
Dobře seřízená mířidla z úvodní pasáže se po krátké pauze vychýlila. Olomoucko dalo v rozmezí 11. a 17. minuty pouze sedm bodů, čehož univerzitní celek využil k postupnému snižování svého manka. Dvě minuty před koncem poločasu zakončil brejk Appelby a domácí byli najednou ve vedení. Další obrat přinesla zlepšená obrana hostů, kteří přece jen po dvaceti minutách vedli – 44:43.
Dobrý vstup do třetí desetiminutovky přinesl náskok devíti bodů v průběhu 24. minuty - 58:49. Pomohly k němu přesné trojky a také kvalitně provedené trestné hody. Domácí se snažili kontrovat, přesto po další povedené pasáži v podání žluto-modrých prohrávali již 51:64. Basketbalisté USK se snažili kontrovat, nebyli však schopni propracovat se k větší bodové šňůře a před poslední periodou prohrávali 63:78.
Pod dojmem vysokého vedení Olomoucko polevilo především pod vlastním košem a to se jim málem vymstilo. Vysokoškoláci se dostali do náporu a dvě a půl minuty před koncem Vukosavjlevič snížil z trestných hodů na 89:92. Uklidnění přinesly až následující čtyři body Palyzy, který po slabším začátku pomohl týmu ve druhém poločase sedmnácti body. (lv)
Statistiky z utkání najdete na straně 22
 
HLASY TRENÉRŮ
Dino REPEŠA – USK Praha:
„Olomoucko hraje lépe a lépe. Má velký talent a skvělé vedení. My jsme věděli, že ho nemůžeme přestřílet, ale zastavit a hrát dobrou obranu. Ve druhé a poslední čtvrtině se nám do dařilo. Začátky obou poločasů nám z tohoto pohledu nevyšly. V závěru jsme měli dokonce otevřenou střelu na vyrovnání, ale nedali jsme a basket je férový sport a vyhrál lepší.“
Predrag BENÁČEK – BK Olomoucko:
„Vyhráli jsme na USK, což je cenná výhra. Na Folimance se běžně nevyhrává, ale nám se to přesto podařilo. Kluci bojovali do poslední vteřiny, bojovali i ve chvílích, kdy se jim až tak moc nedařilo. Měli jsme výborné procento střelby za dva i tři body a také z trestných hodů. Byli jsme lepší v doskoku a to nakonec z mého pohledu rozhodlo zápas. O těch pár bodů jsme prostě byli lepší.“
 
Přes Ostravu do pohárového čtvrtfinále
 
NH OV
BK OL
78:84
postupuje BK Olomoucko
 
OSTRAVA Až v poslední čtvrtině si basketbalisté BK Olomoucko vybojovali postup z osmifinále Českého poháru. 
V Ostravě po slušném poločase ve třetí čtvrtině ztratili nadějný náskok, když poslední čtyři minuty prohráli o sedm bodů a do poslední periody vstupovali za stavu 59:62. Na začátku závěrečné desetiminutovky zaznamenali sedm bodů v řadě a nakonec po výsledku 84:78 postoupili mezi nejlepší osmičku soutěže. 
Klíčovým hráčem Hanáků byl Lukáš Palyza, autor 29 bodů. Přes hranici deseti bodů se dostal ještě Dunans a Váňa. „Nová huť nás pořádně potrápila. Podobně jako v lize jsme ale měli v závěru více sil a to rozhodlo,“ oddechl si po výhře kouč Predrag Benáček. (lv)
 
Další kvalitní výkon v obraně přinesl pardubický skalp
 
BK OL
BK PAR
99:76
 
PROSTĚJOV Dalšího nesmírně těžkého soupeře přivítali na své palubovce basketbalisté BK Olomoucko uplynulou sobotu. Tentokrát to byly Pardubice a podobně jako předtím v Děčíně také v tomto případě se z úspěchu radovali domácí. Východočechy porazili v zápase 16. kola nejvyšší soutěže vysoko 99:76 a na své konto si připsali jubilejní desáté vítězství v probíhajícím ročníku Kooperativa NBL.
 
Ladislav VALNÝ
 
První koš sice zaznamenali domácí, vzápětí ale Pardubice ukázaly, že se budou snažit bodovat po akcích za tři body. V několika případech se jim to povedlo. Buď proměnili střelu z dálky, nebo byli úspěšní při zakončení přes faul soupeřova hráče. Ani to ale Hanáky nevykolejilo. Pohledné útoky dokázali často úspěšně zakončit a odskočili až na rozdíl devíti bodů. Po první čtvrtině vedli 24:19.
Ve druhé části střetnutí výběr Olomoucka dominoval na obou polovinách prostějovské palubovky. Kvalitní obrana opět udržela protivníka pod dvaceti body. V ofenzivě měli Hanáci výraznou převahu. Po trojce Váni ve 12. minutě poprvé vedli dvouciferným rozdílem (29:19) a svůj náskok ještě navýšili. Nesportovní chybu McGaugheye potrestali pěti body a bylo to rázem 46:30. Kvalitní hře odpovídal i poločasový výsledek 56:38.
První body druhé půle zaznamenal Mikulič a natáhl náskok na dvacet bodů, Východočeši přesto ani za tohoto stavu nepřestali bojovat. Při střeleckém výpadku Olomoucka v rozmezí 26. a 30. minuty šňůrou deseti bodů snížili až na 59:69. Bodové sucho ukončil až Sehnal. Jeho čtyři body upravily skóre na 73:59 před závěrečnou pasáží utkání.
Myšlenky na problémy v závěrečných minutách domácí rychle zapudili hned v úvodu poslední čtvrtiny. Ve 35. minutě už měli zase na své straně pohodlný náskok (82:64) a v klidu duel dohráli. Výhrou o třiadvacet bodů soupeři dokonale oplatili dvanáctibodovou porážku z prvního vzájemného zápasu. 
Statistiky z utkání, ostatní výsledky a průběžnou tabulku Kooperativa NBL najdete na straně 22
 
Predrag BENÁČEK – BK Olomoucko:
„Z úspěchu mám pochopitelně radost. Konečný výsledek je příjemný, neodpovídá ovšem reálné kvalitě Pardubic. Soupeři chyběli dva klíčoví hráči. S nimi by to byl jiný zápas. Citelných absencí se nám podařilo využít. Všichni hráči splnili úkoly, se kterými šli do hry. Dokázali jsme se vyrovnat i s některými zdravotními problémy. Pár hráčů nastoupilo bez předchozího tréninkového vytížení, přesto obstáli.“
Levell SANDERS – BK JIP Pardubice:
„V utkání jsme prakticky všechno udělali tak, jak jsme nechtěli... Rychle jsme dovolili soupeři získat náskok. Olomoucko se dostalo do pohody. S velkou úspěšností trefovali střely z dálky. Nepodařilo se nám zastavit Palyzu a Douglase. Právě oni táhli svůj tým za vítězstvím. Soupeři musím pogratulovat, protože vyhrál zaslouženě. Nás po krátké pauze čeká v tréninku hodně práce.“
 
„Jen dělám, co umím,“ směje se Douglas
 
PROSTĚJOV Další excelentní výkon předvedl Javonte Douglas (na snímku) proti Pardubicím. Jeden z nejlépe hodnocených hráčů Kooperativa NBL zaznamenal osmadvacet bodů a přidal šestnáct doskoků. V obou případech šlo o sezónní maxima šikovného pivota. „Jen dělám, co umím,“ usmíval se po důležitém vítězství Douglas.
 
exkluzivní rozhovor
pro Večerník
Ladislav VALNÝ
 
* Těžkého soupeře jste porazili o třiadvacet bodů. Čekal jste tak, alespoň výsledkově, jednoznačný zápas?
„Asi ne, ale prostě se to tak sešlo. Pardubice mají velmi dobrý tým, ale tentokrát se nám dařilo na obou polovinách. Měli jsme dobrý začátek, dostali jsme se i z jedné nepovedené pasáže ve třetí čtvrtině. Prostě nám to šlo.“ (úsměv)
* V posledních týdnech se týmu daří. Čím si to vysvětlujete?
„Za úspěchy z poslední doby může jednoznačně naše obrana. Pod vlastním košem odvádíme dobrou práci. Obrana a také týmový výkon. To jsou dvě cesty k úspěchu. Prosincové zápasy to jen potvrzují.“
* Daří se také vám osobně. Co říkáte na své statistky?
„Nějak to neprožívám... Důležitý je pouze týmový výkon. Snažím se dělat co nejlépe svoji práci. Pochopitelně mám radost, že moje body pomáhají k úspěchu. Je to ale všechno týmová záležitost.“
* Vyhráli jste pátý zápas v řadě. Jak vnímáte úspěšnou sérii?
„Výsledky jsou důležité pro pohodu v kabině. Momentálně jsme v dobře rozjetém vlaku, nálada v týmu je skvělá. Basketbalem se bavíme. Budeme se snažit, aby nám ta série vydržela co nejdéle.“
 
FOTO z archívu
 
 
 
 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...