Dobrý podvečer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Mezi zastánce výstavby nového prostějovského sportoviště patřil od počátku František Jura. Městský zastupitel a náměstek hejtmana Olomouckého kraje za hnutí ANO 2011 se opakovaně snažil vysvětlovat odpůrcům výstavby přednosti moderní haly určené především mládeži. Krátce před otevřením Národního sportovního centra přiznává, že to bylo hodně náročné. „Hysterie proti celému projektu byla nebývalá. Všechna jednání, která se týkala haly, byla vyčerpávající. Ale teď, když se na nové centrum podívám, říkám si, že to stálo za námahu,“ poznamenal v exkluzivním rozhovoru pro Večerník Jura.

* Neměl jste někdy chuť na neustálé vysvětlování, že město nové sportoviště potřebuje a projekt přinese výrazné zlepšení sportovních podmínek pro jeho občany, rezignovat?
„To by napadlo každého... Odmalička ale dělám sport. A ten mě naučil, že se nevzdávám. Bylo třeba to zkoušet znovu a znovu. Přestože bylo nutné bojovat i proti lidem, kteří prostě nechtěli poslouchat argumenty. Navzdory jim Národní sportovní centrum stojí. Takže to nebyla zbytečná práce.“ (úsměv)
* Máte představu, proč kolem stavby bylo tolik vzruchu?
„Dnes jsem v podstatě přesvědčen o tom, že část zastupitelů tento projekt nikdy podpořit nechtěla. Jen nevím proč...“
* Snažil jste se jejich chování pochopit?
„Ale ano, jenže jsem na nic nemohl přijít. Celá situace byla naprosto absurdní. Dosáhli jsme na dotaci, dostali se mezi sedm vybraných měst. Měli jsme být nadšení, že se to podařilo. A někteří zastupitelé vlastně dotaci odmítali. Stát nám dává peníze a opozice říká, že je nechceme. To se nedá pochopit!“
* Padaly invektivy, trestní oznámení. Nebyly v tom spíš osobní averze jednotlivců?
„I to je možné. Někdy jsem měl pocit, že je ta hysterie snad plánovaná. Pochopil bych, kdyby projekt napadla třeba města, která se žádostí o dotaci neuspěla. Někdy tak zhrzenost z neúspěchu končí. Ale aby projekt, který je určený mládeži a dětem obecně, a je výborným krokem do budoucna, napadali zástupci našeho města? To je něco šíleného.“ (kroutí hlavou)
* Hala se slavnostně otevírá ve čtvrtek třináctého. Co říkáte ta takové datum?
„(smích) Že je to těsně vedle. Kdyby otevírání vyšlo na pátek třináctého, možná bych se trošku bál. Ale vážně. Hala stojí, tak si ji pojďme užít. Dětem a mládeži přinese hodně zážitků a věřím, že i radosti po vyhraných zápasech. To je jediné, co se počítá.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...